Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2013.05.15. 10:52 _Okostojás_

Nemzeti kártalanítást!

kartalan.jpg

Előrebocsájtom, hogy nem irigylem (sőt együtt érzek velük) a Hajdú-Bét károsultjait. Tudom, hogy sok embert és családot rengetett meg az ügy. Biztos vagyok benne, hogy így, még tíz év után is jól jön a segítség.

Az egyetlen bajom a dologgal, hogy ebből is, mint ma Magyarországon mindenből, politikát csinálnak. Eltelt tíz év, a jelenlegi ciklusból is eltelt már három év, és érdekes módon most lett aktuális a „Kártalanítás”! Vajon miért is? Talán azért mert ráfordultunk a választási kampányra? Az is érdekes, hogy egyedül a Hajdú-Bét van napirenden. Ez a dolog is furcsa. Talán csak nem azért került szem elé ez a cég, mert a Kedves Vezető egyik potenciális kihívója is érintett benne?

Nem akarok demagóg lenni. Nem akarok azzal jönni, hogy az a 200 millió forint, amit a kormány kártalanításra szán, az adófizetők pénze. Azt is tudom, hogy 200 millió forint nem rengeti meg a költségvetést, még a mostani megszorításokkal tarkított időszakban sem. Nagyságrendekkel kisebb, mint amit a Kedves Vezető és a kormány önajnározásra, levelezésre fordít. Tisztában vagyok azzal is, hogy ezek a pénzek nem mutyipénzek, ezért annak idején keményen megdolgoztak a károsultak. Bennem még él a szolidaritás, mint ahogy kezdtem is a mondókám, nem irigylem tőlük. Csak a módot és az időpontot, valamint a célt tartom tisztességtelennek.

Nem az tisztességtelen, hogy kárpótolnak, hanem a cél. A cél pedig a Kedves Vezető egyik kihívójának lejáratása. Mert ha a cél az önzetlen, szolidaritáson alapuló segítség lett volna, akkor nem ez az egy ügy került volna csak szem elé. Azt hiszem bárki rengeteg hasonló példát tudna felsorolni. Miért nem kártalanítják a Vegyépszer vagy a Ganz Acél károsultjait? De mehetnénk tovább, ha a szolidaritás a cél, akkor kártalaníthatnánk a lakásmaffia áldozatait is, hisz ők egy élet munkájával megteremtett otthonaikat vesztették el. Ők is akkora tragédiákat éltek meg (ha nem nagyobbakat) mint a Hajdú-Bét károsultjai. A példákat sorolhatnánk tovább. A környeztemben talán nincs is olyan vállalkozás, amelyik ne futott volna bele egy vagy több olyan szerződésbe, melyet a végén nem fizettek ki. Számos vállalkozás emiatt csődbe is ment. Velük mi lesz? Őket miért nem kártalanítjuk? Talán mert nem a Kedves Vezető politikai ellenfeleinek cége (sőt, sok esetben a saját holdudvarába tartozó cégek) a károkozó?

Nos, ezekért adtam a „Nemzeti kártalanítást!” címet a mondandómnak. Vagy kártalanítsunk mindenkit vagy senkit se. Főleg ne úgy, hogy a politikai haszon miatt különbséget teszünk károsult és károsult között!

 

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

 

3 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr215301257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szúrófény 2013.05.15. 16:25:11

Mindenkinek! Legnagyobb kártevőink, választott, vagy Moszkvából kinevezett "helytartóink!" Meg IMF kölcsön ügyintézők!

menőmano 2013.05.15. 21:57:10

Ez egy nagyon jó poszt. Nagyon igaz. Köszönet érte.
Korrekt felsorolás. Hát! Ja! a kártalanitandó, károsultak sorát lehetne folytatni.
Mondjuk a legfrissebb? eseménnyel, a trafik-üggyel.
Őket, a nagy veszteseket ki fogja kárpótolni?
Azokat a kiskereskedőket, kik elveszitik forgalmuk egy részét, nem árulhatnak dohánytermékeket.
Eddig (is) becsülettel dolgoztak, adóztak, igaz, csak három százalék árréssel forgalmazhatták nevezett terméket.
???

dr. jenőke (jenőke) 2013.05.16. 22:02:49

Kedves Okostojás!
Ha nem akarok politikát látni az ügyben, akkor a történet 4. mondatba sűríthető.
Szerintem a 2. és a 4. a legsúlyosabb, mert azzal vesztette el a társaság minden cselekvőképességét. A felszámolás már csak apró ráadás (mintegy szociális temetés) - a cég már nem élt.
1. A Hajdú-Bét cégcsoport finanszírozási problémái 1998-ban kezdődtek, amikor az ázsiai, a brazil és az orosz válság miatt elveszítette külpiacainak egy részét, és ezzel egy időben a belföldi piacokon is csökkentek az árak.
2. A legnagyobb hitelező pénzintézet a hitelszerződésben biztosított egyoldalú vételi opciós jogát érvényesítette, a Hajdú-Bét Rt. nagy értékű ingatlanjaira vételi jogát bejelentette, és az ingatlanokat a Hajdú-Bét Rt. vagyonából egyoldalú jognyilatkozatával kivonta.
3. 2003-ban a víziszárnyas-piac összeomlása miatt is jelentős veszteségek érték.
4. 2004. január 12-én az APEH is inkasszót nyújtott be a cég bankszámlái ellen, ezt követően a Hajdú-Bét Rt. már a bankszámlára érkező árbevétellel sem rendelkezhetett.
süti beállítások módosítása