Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.05.07. 07:07 _Okostojás_

Széll Kálmán terv 4.0

Valószínűleg sokaknak ismerős ez az állítólag Einsteintől származó mondat: Nem tudom, mivel vívják majd a III. világháborút, de az biztos, hogy a negyediket kőbaltával.


Valahogy így vagyok én is a Széll Kálmán tervekkel. Nem tudom mi lesz a harmadikban, de azt tudom, hogy mi a negyedikben.


Nagyjából ez:


I. RÉSZ – BEVEZETŐ A MAGYAR GAZDASÁGPOLITIKÁHOZ

1. Bevezetés

Az első három tervet elbaltáztuk. Nem kicsit, nagyon! De a Kedves Vezető jobbkeze Kusza Szem megígérte, hogy a negyedik terv már jó lesz.

2. Költségvetési trendforduló

Haladunk tovább a Széll Kálmán Tervek által kijelölt úton, amely alapján idén 780%-ra, míg jövőre 610%-ra csökkentjük hiányunkat, amellyel Európában is egyedülálló sikert érhetünk el.


3. Kiemelt kormányzati célkitűzések

A fejlett országokban az adósságválság kapcsán kiújult pénzügyi bizonytalanság az üzleti és pénzügyi bizalom további romlásához vezetett Magyarország főbb kereskedelmi partnerei körében, így hazánk tekintetében sem alakultak kedvezően a prognózisok annak ellenére, hogy annyira nem vagyunk fejlettek, hogy külön osztályt hoztak létre országunk besorolására. Ez az osztály a IV. Világ (fejlődésre képtelen) nevet kapta. Magyarország számára ugyanakkor a romló külpiaci konjunktúra ellenére is a lehető legmagasabb gazdasági növekedés elérése a cél, fél maximum egy éven belül a világ vezető gazdasága leszünk.


II. RÉSZ - MAGYARORSZÁG NEMZETI REFORM PROGRAMJA

1. Bevezető a nemzeti reformprogramhoz

Nemzeti Reform Program összeállítása során Magyarország arra törekedett, hogy az Európai Bizottság által megfogalmazott tartalmi és szerkezeti iránymutatásokkal homlokegyenest ellentétesen mutassa be azokat a további lépéseket, amelyek a strukturális reformokat, a gazdasági növekedés dinamizálását, a foglalkoztatás bővítését, az államadósság fenntartható szintre mérséklését szolgálják.


2. Banki hitelezési aktivitás helyreállítása

A válság kitörése óta a nem pénzügyi vállalatok banki hitelezése jelentős mértékben elmarad a korábban megfigyelt szinttől, azaz a nem pénzügyi vállalatok nettó hitel-visszafizetőkké váltak. A hitelezés további ösztönzése szükséges ugyanakkor ahhoz, hogy a nem pénzügyi vállalatok ismét nettó hitelfelvevőkké váljanak, így is finanszírozva a tevékenységük bővítését. Ennek érdekében a kormány lehetővé teszi, hogy Csányi Sándor mellett Járai Zsigmond is bankot alapíthasson. Természetesen a külföldi kereskedelmi bankokat ezután sem engedjük vissza Magyarországra, örülünk, hogy a 3.0 terv hatására távoztak.


3. Agrárfinanszírozáshoz való hozzáférés javítása

A Kormány kiemelt célja a komparatív előnyök kihasználására alapozva a mezőgazdaság, mint húzóágazat fejlesztése, melynek kulcselemét jelenti a mezőgazdasági vállalkozók finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása. A javítás érdekében ezentúl Mészáros Lőrinc és Nyerges Zsolt helyett a komornyikjaik is felvehetik a pénzt.


4. Az államigazgatás korszerűsítése

Bár már az elmúlt években is számos intézkedés történt az államigazgatás hatékonyságának növelése érdekében (pl. egyszerűbb kormányzati struktúra, 19 területi állami szerv megyei és fővárosi kormányhivatalba történő integrálása, a felesleges kapacitások leépítése) a következő időszakban további erőfeszítések szükségesek. Az új államigazgatási struktúra szerint minden nagyobb ügyet maga a Kedves Vezető dönt el. A kisebb ügyeket a három titkárnője és a két takarítónője közül az, aki épp ráér.


5. A korrupció megelőzése

A Kormány által tárgyalt korrupció-megelőzési és visszaszorítási program legfontosabb célja a korrupció okainak, jelenlegi helyzetének feltárása, ennek eredményeképpen a megelőzést szolgáló eszközök meghatározása, majd alkalmazása. Ezentúl korrumpálni csak a kormány által kijelölt három személyt lehet.


6. Foglalkoztatás

A magyar gazdaság egyik legfontosabb, a potenciális növekedést fékező strukturális problémája a nemzetközi összehasonlításban kirívóan alacsony aktivitás és foglalkoztatottság. A magyar Kormány a foglalkoztatás bővítését határozta meg a legfontosabb gazdaság-, fejlesztés- és társadalompolitikai céljaként, konkrét célként kitűzve 2020-ig egymillió új, adózó munkahely létrejöttét. A célok elérése érdekében a kormány széles körben bevezeti a közmunkát. Minden munkaképes magyar állampolgár, amennyiben hitelt érdemlően nem tudja bizonyítani, hogy nem keres többet, mint havi nettó 47000 forint, közmunkára kötelezhető. A közmunka XII. századi technológiával árvízvédelmi töltés építése. A közmunka folyamatos fenntarthatósága érdekében a Tisza gátjaihoz szükséges töltőanyag a Dunántúlról, a Duna gátjaihoz szükséges pedig a Tiszántúlról talicskával szállítandó.


7. Oktatás

A magyar gazdaság növekedése és a foglalkoztatás bővülése szempontjából komoly akadályt jelent, hogy az oktatási rendszer kibocsátási szerkezete és minősége sok tekintetben eltér a munkaerőpiac tényleges igényeitől. A legfeljebb általános iskolát végzettek munkaerő-piaci részvétele igen alacsony, foglalkoztatási rátájuk több mint 20 százalékkal elmarad az EU átlagától. Az oktatási rendszer kibocsájtási minőségének a foglalkoztatáshoz történő optimalizálásának érdekében az iskolai tankötelezettséget a gyermek 10 éves koráig határozzuk meg. 10 éves kor felett csak az a gyermek tanulhat, akinek a szülei legalább havi kétmillió forintot keresnek. Erről igazolást nem kell bemutatni, mert a kormány minden ilyen szülőt ismer, sőt mindenkivel pertuban is van.


Valahogy így képzelem el a Széll Kálmán Terv 4.0-át

3 komment

Címkék: politika közélet gazdaság fidesz kétharmad fülkeforradalom


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr294492637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

jenőke 2012.05.07. 10:11:33

Kedves Okostojás!
Egyetértek, ezért kerestem egy Einstein idézetet illusztrációként:

"Sosem aggódom a jövőért. Mindig túl korán eljön."

Üdvözlettel: jenőke

menőmano 2012.05.07. 21:08:04

Kedves Okostojás!

Hát ez totálisan jó írás. Hát! Ja. Ha Valaki tud, az tud.
:)

anonymand 2012.05.08. 08:34:32

Tisztelt Okostojás!

Ezért a posztért megérdemelsz 2, azaz két felest.
Rögvest meg is iszom neked.
Egészségünkre!

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása