Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2013.11.22. 18:58 _Okostojás_

Az igazság(szolgáltatás) néhány oldala

justi .jpg

Néha elgondolkodom, hogy van-e abszolút igazság, lehet-e egyenlően mérni az igazságot. Általában arra jutok, hogy nem, bár lehet törekedni rá. Viszont nagyon bántja a csőrömet, amikor eszméletlen aránytalanságokat látok.

Nézzünk pár esetet a napokból. Egy oroszlányi nőt jogerősen 3 év börtönre ítéltek, mert hozzávágott egy rendőrhöz egy félliteres műanyag palackot. Mindezt a tett után három héttel! Ezzel szemben az ároktői bűncselekményt négy év alatt nem tudták lezárni. Jó, tudom, van némi különbség a két eset között, de azért mégis eszement dolog, hogy ennyi idő alatt nem képes a magyar igazságszolgáltatás lezárni egy ügyet.

Valószínűleg az oroszlányi eset azért ment ilyen simán, mert a tettesnek nem volt pénze jó ügyvédre, a kirendelt ügyvéd meg… Mert ha jó ügyvédje lett volna, szakértői vizsgálatokkal biztos elhúzhatták volna néhány évig a pert. Gondolok én itt olyasmikre, hogy pl. ballisztikai szakértők kérése a palack röppályájának elemzéséhez. Mert csak egy ilyen szakértő (ha elsőre nem is sikerül, a nyolcadik szakértő csak bebizonyíthatná) tudná hitelesen bebizonyítani, hogy az a palack célzott dobás eredményeként csapódott a rendőrnek és nem a heves gesztikuláció következményeként. Természetesen itt felvetődhet újabb szakértők bevonása, annak igazolására, hogy egy emberi kéz mekkora erővel képes tartani egy palackot miközben hadonászik a karjával. Képes-e egy nő akkora erőt kifejteni, hogy a centrifugális erő ellenében megtartsa a palackot, stb.

 

Aztán itt egy másik eset: egy fideszes (ez valószínűleg még fontos lesz az ügyben) polgármester több tanú szeme láttára lefejelt egy ügyvédet, úgy, hogy az ügyvéd orra eltört és agyrázkódást kapott. A polgármester egy bulvár lapnak elismerte a tettét és csak annyit hangsúlyozott, hogy nem polgármesterként, hanem civilként fejelt. Ezt az ügyet még vizsgálja a rendőrség. Közleményük szerint a vizsgálatot ismeretlen tettes ellen folytatják!

Na, itt állt meg az agyam! Tanúk, médiában tett beismerés (sőt, ha jól tudom még a rendőrséget is kihívták az esethez) ellenére ismeretlen tettes ellen nyomoznak! Van egy olyan sejtésem, hogy néhány hónap múlva lezárják az ügyet, azzal, hogy a tettest nem sikerült beazonosítaniuk.

 

Most ez a néhány ügy került a szemem elé és ezek apropóján morgolódtam egy kicsit, de írhattam volna gazdasági ügyeket is. Több százmilliós vagy milliárdos sikkasztásokról, hűtlen kezelésekről hallani, amiket büntetés nélkül megúsznak egyesek, míg mások néhány ezer forintos lopásért akár éveket ülnek. Azt hiszem, bárki minden megerőltetés nélkül számtalan példát tudna felsorolni.

Most is, mint eddig mindig, arra a következtetésre jutottam, hogy nincs abszolút igazság. Az igazság relatív. Annyira, hogy talán még Einstein se tudná megmagyarázni. Attól függ ki, honnan nézi, attól függ, hogy aki nézi kap-e a zsebébe valamit. Attól függ, hogy akit néznek a mi kutyánk kölke-e vagy se, és még számos ismeretlen tényezője van ennek az egyenletnek.

 

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr265649711

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2013.11.23. 08:30:21

Tisztel Okostojás!

Axióma: aki rendőrre kezet emel, töressék keze-lába!

"Egy oroszlányi nőt jogerősen 3 év börtönre ítéltek, mert hozzávágott egy rendőrhöz egy félliteres műanyag palackot." - nem önmagában ennek az ítéletnek olvasása háborított fel.

"Hat év fogházra ítélték és a vezetéstől öt évre eltiltották első fokon Eva Rezesovát, miután bűnösnek találták ittas gépjárművezetés következtében elkövetett halálos baleset vétségében. A bíróság szerint nem kizárt, hogy a Fiat Punto vezetője is hibázott, és a baleset előtt szabálytalanul előzött, és azt sem fogadta el a bíróság, hogy Rezesova autójával korábban kakaskodott a Puntóval. Az áldozatok hozzátartozói ki vannak akadva a szerintük enyhe ítéleten: Rezesova feltételesen akár 2 év 9 hónap múlva szabadulhat."

Nem vagyok biztos abban, hogy akár egy évet is le fog tölteni.
Döntsd el Te, hogy melyikük...

Tisztelettel:
anonymand

_Okostojás_ 2013.11.23. 12:27:36

Tisztelt anonymand!

Épp ezért morgolódtam! Nem azért, mert elítélték az oroszlányi nőt (bár a büntetését kissé eltúlzottnak tartom), hanem az aránytalanságok miatt. A legnagyobb baj, hogy az aránytalanságok az ismeretség, a pénz, és a politikai hovatartozás miatt alakulnak ki. Ez a szörnyű!
A kérdésedre válaszolva: az oroszlányi biztosan kitölti a büntetését, tehát kizárásos alapon a másik nő nem tölt le egy évet.

Tisztelettel:
Okostojás

anonymand 2013.11.23. 13:06:21

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Már megint egy húron pendülünk.
Ha lenne még valaki, akkor pártot alapíthatnánk és többen lennénk, mint a KDNP...

Tisztelettel:
anonymand

Akármi Áron 2013.11.23. 16:44:00

@anonymand: Rendben, csak jelzem, én is hasonló húrokat pengetek..... :DDD

anonymand 2013.11.23. 17:52:51

@Akármi Áron:

Tisztelt Akármi Áron!

Akkor már csak a pártalapítás van hátra, és bizti, hogy bejutunk a Parlamentbe.
Küszöb alatt.
Csak rohadtul sokat köll inni hozzá...

Tisztelettel:
anonymand

Akármi Áron 2013.11.26. 16:49:55

@anonymand: DDD Fel nem adjuk azért, tessen szólni, ha már a küszöb közelébe topogunk:)
süti beállítások módosítása