Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.02.19. 10:11 _Okostojás_

Az internet öl, butít és nyomorba dönt!

Na, jó, ez így nem teljesen igaz. Hisz, mint a példa mutatja még élek, ennem is van mit, bár ez nem a neten múlik. Az viszont tény, hogy butulok, igaz ez lehet, hogy genetikai adottságom, vagy a kor hozza. Mindenesetre azt veszem észre magamon, hogy alaposan változnak a szokásaim, és nem csak az enyém, hanem úgy látom a körülöttem lévő embereké is.

Ha a ködbe vesző emlékeimről elfújom a fehér fátylat, olyan képek bukkannak elő, mint a régi munkahelyi hétfők. Amikor szinte az egész nap azzal telt el, hogy megbeszéltük a hétvégi meccset, a szombat-vasárnap esti filmeket. (Nyugodtan írhatom, hisz már elévültek ezek a bűneink, a cég is régen megszűnt ahol elloptuk a hétfői napokat.)

Abban az időszakomban, amikor nem saját kocsival jártam be dolgozni, még a buszon is elővettem az aktuális könyvet, és míg beértem a munkahelyemre elolvastam néhány fejezetet. A kollégákkal kielemeztünk egy-egy könyvet és ajánlgattuk egymásnak, hogy mit olvassanak el feltétlenül.

Arról nem is beszélve, hogy tucatjával vettem az újságokat. Napilapokat, hetilapokat, havi folyóiratokat. Az aktuális híreket, az érdekességeket, mind-mind az újságok lapozgatásával ismertem meg. Volt abban valami jó érzés, hogy hátradőltem a széken, keresztbe vetettem a lábam és szétnyitottam az újságot.

Ma már nincs ilyen. Legalábbis magamon azt veszem észre, hogy alaposan átformált a net. Régebben faltam a könyveket, vártam egy-egy sporteseményt vagy érdekesnek ígérkező filmet a TV-ben. Ma már más a helyzet. Nincs türelmem a hosszú könyvek olvasásához, nincs türelmem végig követni egy közvetítést, a filmeket sem tudom igazából végig nézni. Persze ebben a műsorszerkesztők is hibásak, mivel teletűzdelnek egy-egy műsort idegesítő reklámokkal. Ma, ha be is kapcsolom a TV-t, akkor is inkább természetfilmeket, technikai műsorokat nézek benne, amíg van türelmem. Mert egy félórás műsort képesek négyszer-ötször megszakítani, reklámokkal, műsor-előzetesekkel, mifenékkel. Őrjítő! Ha már nagyon felidegesítem magam, ott hagyom az egészet és irány a számítógép.

Mert az internet jó, az internet szép, az internet nekem való! (Na, ebből is látszik, hogy már teljesen megbuggyantam.) Természetesen (nem tudom miért természetes) a neten is vannak reklámok, azok is idegesítenek, de legalább egy kattintással meg tudok szabadulni tőlük és nem kell percekig bámulnom őket. A neten nincs semmi bő lére engedve, ott minden rövid, tömör frappáns. Bár, ha belegondolok ez csak felszínes ismereteket ad, hisz az igazi tudás a részletekben van. Viszont, ha valami nagyon érdekel ott a barátom a Google, ő mindenben segít, még a részletek megtalálásában is.

Persze azért, mint mindenben a netben is kellene egy kis mértékletességet tartani. Nem szeretném, ha valósággá válna az a vicc, amit egyik nap követtem el. Átkiabáltam a szomszéd irodába a kolleganőmnek, hogy ugyan nézzen már ki az ablakon, hogy esik-e a hó, mert én lusta vagyok felállni és elhúzni a függönyt, de a net szerint esik kis városunkban. Ő felállt, elhúzta a függönyüket és visszakiabált, hogy esik. Ez most tréfa volt, de félek, hogy valósággá is válhat. Ennyire talán nem fog elbutítani a net.

Még mielőtt teljesen nekikeseredtem volna az elbutulásomnak, szerencsére (mire jó a net!) találtam egy vigasztaló dolgot ezzel kapcsolatban. Egy interjút Gyarmathy Éva pszichológussal a  Digitális Nemzedék Konferencia apropóján az fn.hir24 jóvoltából. Ez az interjú visszaadta a hitemet, hogy talán mégsem vagyok az elbutulás végső stádiumában, csak haladok a korral.

Mert mit is mondott a kedves Éva: „Ha a környezet megváltozik, akkor ezzel együtt az idegrendszerünk, a gondolkodásunk is változik. Ez nemcsak a gyerekekre igaz, hanem a felnőttekre, öregekre is.” Tehát rám is. Ezzel teljesen megnyugtatott.

Aztán így folytatta: „Az írásbeliség kialakulásakor is azért aggódtak, hogy az emberiség elbutul. Szókratész például azt mondta, hogy az írás által gyengül a memória, a tudás felszínessé válik, mert míg a fejben őrzött tudás élő, az ember sajátja, a leírtak csak emlékeztetők. Igaza volt Szókratésznek: a memóriánk tényleg elromlott, közel sem tudunk már akkora anyagokat fejből megjegyezni és visszaadni, mint azelőtt. De „cserébe” kialakítottunk egy másfajta gondolkodási módot, a logikai-elemző gondolkodást. Az írásbeliség kialakulása előtt az emberiségnek holisztikus, átlátó, képszerű élményeket használni képes gondolkodása volt, amit elnyomott az elemző gondolkodás. Most az elemző gondolkodás szorul háttérbe és jön (újra) az egészleges, az élményeket elsősorban vizuálisan megragadó gondolkodás. Nem gondolom, hogy egyik vagy másik gondolkodás butább, csak azt, hogy más.”

Mindezek alapján már nem furdal a lelkiismeret, ha félreteszem a könyvet, kikapcsolom a TV-t, és a számítógép elé ülök. Nem kesergek azon, hogy az elhülyülés szélére sodródtam, hanem büszke vagyok, hogy haladok a korral és a jövő egészleges, vizuális gondolkodásmódját sajátítottam el J

8 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr864134018

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

taknyos zsiráf 2012.02.19. 14:53:52

Valóban jó dolog az internet! De elkényelmesíti az használót. Valamikor ha egy pogácsa receptre volt szükségem megkérdeztem barátot, ismerőst, szomszédot... tehát emberi személyes kapcsolatot ápoltam vagy létesítettem a tudás végett, mert vettem a fáradságot.
Max. ha nem kaptam választ jött a szakácskönyv, esetleg könyvtár. (csak példa)
Ma egy kattintással vagy 1500 recipe is felugrik,
mint tyúk a kendermagban válogathatok!
Ha mégsem felel meg ott a fórumok garmada blogok,oldalak, cikkek satöbbi satöbbi....!
Fokozni lehet a lehetőséget a csillagos égig. Ismeretem azonnal tágult de személytelen valahogy.
Ha kérdeztem a szomszédot nem csak a recept csere jött szóba, hanem még egy kis terefere.
Ápoltuk az ember-ember kapcsolatot.
A neten egy személytelen nick, név mögé "rejtőző" valaki segít, oktat, kioszt, elküld, köpköd, fröcsög anyáz.... szóval szép a választék.
A zöme hivatal szinte alja embernek tekint ha nincs netem, fiókom.
Na ha telcsim sem lenne akkor aztán végem volna...
Pedig van egy ismerősöm aki mindezek nélkül teljes életet él. többezres könyvtára és hanglemeze van. Boldogan ballag újságért, (nem járatja kézbesítővel) szombaton vasárnap. Ki ül egy padra a jó levegőre és olvas, esetleg beszélget az ismerőseivel.
Pedig lehet nélküle élni ha nem a munkához kell, de praktikus azt meg kell hagyni.

mildi 2012.02.19. 17:51:59

hihi :)
"Az a baj, hogy nem tudok uborkasalátát csinálni. Régen még tudtam, esküszöm, de amióta itt ez a nyomorult internet, másokhoz hasonlóan én is Google-agyat növesztettem..."
index.hu/velemeny/2011/07/18/the_internet_is_for_porn/

Peripetia 2012.02.19. 18:01:11

@taknyos zsiráf: Rosszul érzem magam, ha másra szorulok, még hacsak egy recept erejéig is. Viszont ugyan azokat éltem át, mint a cikk írója. De lehet, hogy én is csak öregszem.

_Okostojás_ 2012.02.19. 19:25:37

Kedves mindenki!

Elmondom, hogy szerintem hol a baj.
Régi történet, már több mint 40 éves. Tatabánya (ma már hírhedt, de akkor még viszonylag konszolidált) szálló porral sújtott területéről, Mésztelepről Újvárosba költöztünk, egy új tömbház sorba. Akkor adták át őket, a frissen beköltözők különböző helyekről, különböző cégektől jöttek. Néhány hónap után a lépcsőházak lakói (de inkább tömböt mondanék, mert másik lépcsőházakkal is volt kapcsolat) megismerkedtek egymással. Még egy év sem telt el és remek volt az összhang a lakók között.
Emlékszem, hogy (mi az elsőn laktunk) a negyediken lakott egy család akiknél a családfő méhészkedett. Amikor kipörgetett egy adag mézet, hozott egy-egy üveggel nekünk is. Soha nem kért érte semmit. Apám szabónak tanult és bár a szakmájában utána már nem dolgozott, a fél lépcsőháznak toldozta-foldozta a ruháit, szintén ingyen és bérmentve. Aztán lakott ott még egy egyedülálló hölgy aki szemfelszedő volt (ha van még aki tudja az mit jelent:-)) és szintén ingyen reparálta meg a ház hölgyeinek harisnyáit.
Mindennapos dolog volt, hogy ha bármelyik háztartásban elfogyott valami, akkor nem a boltba szaladtunk azonnal, hanem a szomszédba. Senki nem vette zokon, senki nem utasította el a másikat, szívesen adtunk egymásnak. Legyen kenyérről, lisztről, vagy akár pénzről szó. De nem is sorolom tovább. Egyikünk sem fizetségért csinálta, egyikünk sem tartotta számon, hogy kitől mennyit kapott, kinek mennyit adott. Egyszerűen szolidárisak voltunk egymással, hisz mindegyikünk "csóró" volt.
Mindez akkor romlott el, amikor elkezdődött a kivagyiság. Az egyiknek már futotta autóra, a másiknak balatoni üdülőre, stb. Kezdtek bezárkózni az emberek nem csak fizikailag zárták be magukat az ajtók mögé, de lelküket is egymás elől. A kivagyiság miatt jutottunk oda, hogy már szégyenkeznek az emberek ha segítségért kell fordulni a másikhoz. Nehogy már koldusnak, vagy semmirekellőnek nézzék őket. Inkább elmennek a távoli boltba (ha van nyitva a környéken éppen) vagy lemondanak rántott húsról, mert épp nincs otthon 2 tojás. Inkább nem csinál pogácsát vagy uborkasalátát, mert elfelejtette a receptjét :-PPP
Summa summarum, nem a nettel, hanem velünk van a baj!

Had-assa 2012.02.19. 19:47:47

Okostojás, hogy Neked mennyire igazad van.Én győri vagyok itt is ugyanúgy működött, és szép volt jó volt.Manapság már azt sem tudom ki lakik a háztömbünkben, nem segítséget kérni!
Az internet pedig egy csodás találmány, köldökzsinór a világgal.Sokat használom, tegnap este például a munkámhoz tudtam segítséget igénybe venni, ami ma reggelre már kellett.Itt sajnos már akárhogy is szeretjük a könyveket, a gyors informálódás megfizethetetlen.

_Okostojás_ 2012.02.19. 19:59:31

Kedves Had-assa!

Nem vagyok internet ellenes. Sőt! Mint látható itt lógok rajta óraszám. Csak siratom a net előtti állapotokat. Szívem szerint valahogy megpróbálnám ötvözni. Például úgy, hogy mildi (az előző hozzászóló) atomfizikai kérdéseit keresse meg a Googleval, de az uborkasaláta receptjét kérdezze meg a szomszédasszonyától:-)))

menőmano 2012.02.20. 10:10:50

Az internet öl, butít és nyomorba dönt!"

Hát. Ez totálisan nem így van. Sok-sok hasznos dolog megtudható a netről. Arról már nem is beszélve, hogy a mindennapok szinte nélkülözhetetlen részévé vált.
Az kellene, legyen a cél, hogy minden embernek biztositott legyen a hozzáférés.
Persze, a társadalom egy csoportjának, ez még most is totálisan elérhetetlen. Sajnos.

menőmano 2012.02.20. 10:13:26

oppá"

Még az a szerencse, hogy az oktatási intézményekben, általános iskolákban (is) egyre több gyerek, fiatal számára hozzáférhető. )oktatás formájában is.
süti beállítások módosítása