Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.01.02. 20:03 _Okostojás_

Lovas nemzet a magyar

Legalábbis még mindig ez a mondás járja. Annak ellenére, hogy manapság a magyar ember maximum a ló egy igen sajátságos testrészét kapja, bár abból legalább nagyot. De igazából nem is erről akartam írni, hanem arról, hogy újabban fordítva ülünk a lovon.

Árpád apánk még biztosan jól ült fel a lóra, mert különben ide sem talált volna. A kalandozó magyarok is eltalálták melyik a ló eleje és melyik a hátulja. Nem tudom mikor történt meg a baleset. Nem tudom ki a hibás, a magyar ember, avagy a ló? Mi ültünk fel rá fordítva, vagy a ló fordult meg alattunk, suttyomban ahogy a nyeregbe pattantunk? De mindegy is már, a lényeg, hogy nem arra megyünk, amerre nézünk.

Mindezt mire alapozom? Nos, mondok néhány példát. A magyar ember elhízott és magas a vérnyomása. Ezt (az orvostudomány mai állása szerint) főleg a mértéktelen és egészségtelen táplálékozásnak köszönhetjük. Ez ellen tenni kell. És a gondoskodó kormányunk tesz is. Csak sajnos a kormány is fordítva ült a lóra. Mert mit is tesznek az egészségünk érdekében? Nem, nem akarnak bennünket meggyőzni arról, hogy a csipsz és a kóla hizlal és tönkreteszi az egészségünket. Ilyen badarsággal nem foglalkoznak, egyszerűen kivetnek egy jó nagy adót a termékekre „oszt jónapot”! Ezzel persze lehet, hogy elérik, hogy nem fogjuk kétpofára zabálni a csipszet és nem fogjuk literszám magunkba dönteni a kólát, ami talán csökkenti is az elhízásunk mértékét. De, hogy a vérnyomásunk az egekbe szökken a boltban, ha meglátjuk az árakat az biztos.

Na, jó! Nem vagyok én annyira naiv, tudom én, hogy itt egyáltalán nem az egészségünkről van szó, mert akkor a prevenció és a meggyőzés eszközével élne a kormány. Tudom, hogy egyszerű pénzbehajtásra szolgál ez az intézkedés, de akkor nem lenne egyenesebb azt mondani: „Emberek! Üres a kassza, az orvosok lázonganak. Azért, hogy holnap is legyen, ki gyógyítson benneteket, mindenki fizessen be havi 1-2 ezer forintot.” Aztán a csipsz és a kóla maradna annyi amennyi.

De van még más jele is annak, hogy ha előre tekintünk, nem a ló fejét, hanem a tomporát látjuk. Van nekünk egy szép találmányunk, a cégautó adó. Ami arról szól, hogy minden magyar vállalkozás, akinek személygépkocsi van a tulajdonában potenciális csaló! Mert ugye amilyen a magyar, a céges autót biztosan maszekban is használja. Ezért, mivel nem bízunk az emberek tisztességében, inkább kivetünk mindenkire egy különadót, biztos, ami biztos. Ha esetleg valaki nem ért vele egyet az bizonyítsa be, hogy nem csaló (mondjuk menetlevél vezetéssel, amiben ugye nem lehet csalni). Egy régebbi, nagyobb autó után akár félmillió forint is lehet az éves adó. De kell is a sok adóforint az állami Audi S8 (jaj, miket beszélek, az Audi már snassz kormánykörökben) vagy az újonnan beszerzett Skoda Superb százainak fenntartásához.

Ugyanerre a mentalitásra hajaz az a példa is, hogy a cég a telefonköltségének 30%-a után nem igényelheti vissza az ÁFA-t. Miért? Mert azok a gaz alkalmazottak biztosan magáncélra is használják a telefont. Hogy miért pont 30%? Talán azért mert a törvény kiötlője akkoriban ennyit telefonálgatott haza az asszonynak, hogy mi az ebéd, tanul-e a gyerek, stb. Persze itt is felmerül az az alantas gondolat, hogy ez is csupán a pénzbehajtásról szól.

A dohányzásról és a cigaretta áráról már ne is beszéljünk. Az teljesen nyilvánvaló, hogy a jövedéki adó emelése tipikus pénzbehajtás. Az meg már szinte maffia-szerű eljárás, hogy állami monopóliummá teszik a forgalmazást. Ezekről inkább nem is írok, mert még csak felhergelem magam. Igaz a legnagyobb indulatot az váltotta ki bennem, hogy előírják majd az orvosoknak, hogy ha a páciense a kérésére nem szokik le a bagóról, (mert Mark Twain is megmondta: A dohányzásról leszokni a legkönnyebb dolog a világon. Nekem már százszor sikerült.) akkor vagy ráolvasással gyógyítsa, vagy drága receptet írhat csak fel neki. Gondolom a következő lépés az lesz, hogy azok a bagósok, akik tüdőbajt vagy rákot kapnak (aztán majd bővíthetjük a szív és érrendszeri betegségekkel is) semmilyen ellátást sem kaphatnak, és esetleg elkülönítenek a nekik egy rezervátumot, ahol szép lassan elhunyhatnak.

Bárhogy csűröm-csavarom, bármennyire is hinni akarok az állam jóakaratában nekem ezekről a példákról nem a segíteni akarás, nem a jó szándék és főképp nem a jóindulat jut az eszembe. Biztosan bennem van a hiba, hogy ha a megelőzés, a meggyőzés helyett adóztatást látok, akkor nem a gondoskodás, hanem a kapzsiság jut az eszembe. Biztosan bennem van a hiba, hogy ha a bizalom helyett a büntetőadókat látom, nem az igazságosság, hanem a maffia-módszer jut az eszembe.

Summa summarum, eleget néztük már a ló tomporát, valahogy meg kellene fordulnunk rajta. Ha ügyesek vagyunk, lehet menetközben is, ha úgy nem megy, akkor álljunk meg és üljünk vissza rendesen. Sokkal jobb lesz úgy, majd meglátjuk. Több okból is: 1. Menetirány szerint mindig jobb ülni. 2. Ha a ló egy fa mellett vágtázik el, időben észrevehetjük a kiálló faágat és lehajolhatunk előle. 3. Látjuk merre megyünk és akár irányíthatjuk is a lovat.

  

5 komment

Címkék: politika közélet


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr533514734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

menőmano 2012.01.02. 22:21:29

Totálisan jó poszt! A fotó is nagyon jó! Úgy látom Ő sem veszi észre, hogy forditva kapaszkodik fel a lóra, vagy csak kapaszkodna.
Lovas nemzet") totálisan jó. Csak az a nagy baj (ha) a vezér!? forditva ül a lovon. Tudjuk. Egy egész ország látja kárát.
oszt.jónapot!!!

jenőke 2012.01.03. 08:54:03

Tisztelt Okostojás!
Azt hiszem, az alábbiakat hívják kommentnek:
Az a fontos, hogy a cél látható. Vagy a ló, vagy az utasa látja. Jelenleg a ló áll jó irányba, de ez is mindegy, mert a fülkék ura dakota lova nem fehér, hanem megdöglött, és nem rajta van, hanem alatta.
Más:
Alojz Hlina nevezetű szlovák "aktivista" arra készült, hogy Trianon 90. évfordulóján a Miniszterelnöki Hivatal előtt átad egy fehér lovat Orbán Viktornak, „cserébe azért a lóért, amiért honfoglaló eleink a monda szerint megvették az országot Szvatopluktól”.
Arról nincs hír, hogy ez csere ügylet (az eredeti állapot visszaállítása) lenne-e, vagy egyszerű ajándékozás.
Szóval az Árpád-korhoz képest ez egy más állapotos helyzet.

További minden jót!
Üdvözlettel: jenőke

gyilkos fűegér 2012.01.04. 14:34:14

Ahogy jelenleg az ország lova kinéz, lehet, még mindig jobban járunk, ha a seggét bámuljuk.

gyilkos fűegér 2012.01.04. 14:37:00

Úgy legalább jön a faág, észre se vesszük, fejbebasz, és többé nem fáj semmi. Jöhet a Nirvana.

Én is csak azért vagyok még életben, mert elhatároztam, azt még kivárom, hogy BL-t nyerjen az Arsenal.

_Okostojás_ 2012.01.05. 07:30:31

Kedves gyilkos fűegér!

Azt kívánom neked, hogy élj addig amíg a DVSC (elvégre lesz EU kompatibilis stadionja) nyer BL-t! :-))
süti beállítások módosítása