Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2011.08.25. 13:25 _Okostojás_

Az annyit is érő emberek

Lézerblokkolós János annak idején kijelentette, hogy aki semmit nem ért el, az annyit is ér. Nos, ezt most a gyakorlatban is alkalmazza a kétharmados kormány.

Munkanélküli vagy? Nem tudod kivárni mire megszületik az egymillió új munkahely? (Pedig ha az ütemet tartja a Nemzeti Lenyúlás Kormánya 100 éven belül meglesz az egymillió új munkahely) Nincs 3-4 Audi S8-od, amiből egy-kettőt eladva kihúznád a nyugdíjig? Akkor Te annyit is érsz! Legalábbis a fülkeforradalmárok szemében. És mint ilyen szemrebbenés nélkül kilophatnak a zsebedből havi 15-20 ezer forintot. Az érvényes minimálbér nettója 60.000 Ft, a közmunka bérezésének nettója 43.000 Ft. Mi ez, ha nem lopás? Reklamálni ne merj, mert a bíróságon is csak annyit érő vagy!

Én már azt sem értettem, hogy ha a KSH szerint 86.000 Ft a létminimum, miért 78.000 Ft a minimálbér? De fogjuk rá, hogy a létminimum meghatározásában vannak olyan tételek is, amik elhagyása nélkül sem hal éhen a zember. Azt viszont már, hogy miként állapították meg a közmunkások bérét végképp nem értem. A közmunka is munka, az állam is munkaadó ebben az esetben, akkor miért nem érvényes rájuk a törvény? Miért nem kapja meg egy közmunkás a törvényben előírt minimálbért? Erre csak egy logikus válasz van, mégpedig az, hogy azért mert annyit is ér. Magyarul, ha nem volt annyi esze (vagy nem nyalt annyit), hogy bekerüljön a Parlamentbe, vagy legalább egy önkormányzat képviselő-testületébe, akkor másod (harmad, negyed) rangú állampolgárnak minősül. Így legalább egyszer és mindenkorra megtanulja, hogy nem a munka nemesít, hanem a nyelv és a helyezkedés.

Nézzünk csak körül a kétharmadék háza táján. Mitől lettek ők olyan nagy urak, mitől nemesedtek meg? Nem a munkától az biztos. Csak néhány példa: a Kedves Vezető se dolgozott egyetlen percet sem, és csatlakozik hozzá Szájjárató Péter és Lézerblokkolós János is. Szépen ellavíroztak az egyetemeken, utána egy ügyes ugrással máris a politikába kerültek és azóta élik a világukat. De milyen jól! Ők bezzeg vitték valamire, érnek is valamit! Látszik azon is, ahogy a 16%-os adóval is megtámogatták magukat. Nemhogy 15-20 ezret kivettek volna a saját zsebükből, hanem beletettek 200-300 ezret.

A tanulság kedves munkanélküli az, hogy legközelebb tessék egyetemre járni (persze a kollégiumi szobát is jól kell megválasztani), tessék félretenni a finnyásságot, és ha csukott szemmel is, de jól be kell nyalni a megfelelő helyre. Akkor majd Te is érsz valamit és nem kell XV. századi technológiával gátat építened éhbérért!

11 komment · 2 trackback

Címkék: politika közélet


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr133179643

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Petőfi él, és fel van háborodva 2011.08.25. 14:44:52

Eltűntnek hitt szabadságharcos költőnket természetesen Hoffmann Rózsa támasztotta fel....

Trackback: Petőfi él, és fel van háborodva 2011.08.25. 14:43:13

Eltűntnek hitt szabadságharcos költőnket természetesen Hoffmann Rózsa támasztotta fel....

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dinkainka 2011.08.25. 17:03:33

Azért egy kis besúgó múlt se árt!
Van aki katona társai vallási szokásairól jelentett, van aki a külföldiekről jelentett.
Egyik most miniszterelnök, a másik köztársasági elnök.

_Okostojás_ 2011.08.25. 17:15:40

@Dinkainka:
Na jó, ezek már bónuszpontok, egy mezei képviselőséghez nem kellenek:-))

MolnarErik · http://heraldika.blog.hu/ 2011.08.25. 21:09:42

Ez csak annak meglepő, aki annak idején nem olvasta a Fidesz 2007-es vitairatát, ott jól leírják, h mit is tartanak igazságosnak
www.jovonk.hu/Vitairat2007.pdf
"Az egyik lehetséges válasz, hogy az igazságosság alapja az egyenlőség, ám, mi sokkal inkább abban hiszünk, hogy igazságosság az, amikor az emberek érdemeik szerint kapnak vagy nem kapnak meg valamit."
"Az is természetes, hogy az emberek megállapodásai (munka- vagy egyéb szerződések) és végül, de nem utolsósorban cselekedetei (az elvégzett munka, a másoknak tett jó) az érdemek közé sorolandók. Amennyiben egy közösség elfogadja, és intézményei révén támogatja, hogy ezek az érdemek az előnyök elosztásának, hiányuk a hátrányok viselésének alapjai legyenek, akkor az ésszerűen gondolkodó emberek megbecsülik adottságaikat és fejlesztik képességeiket, ápolják viszonyaikat, betartják megállapodásaikat."
"Igaz, hogy az emberek lehetőségei függnek örökölt hajlamaiktól és körülményeiktől, de ez nem mentesíti őket attól, hogy tálentumaikkal a lehető legjobban sáfárkodjanak, ezért a felelősséget senki nem háríthatja el magától. Az érdemre alapozott igazságosság-fogalom az emberi és társadalmi célok megvalósítására ösztönöz. Egy ilyen értelemben igazságos társadalom nem garantálja ugyan, hogy aki minden tőle elvárhatót megtett valamely cél érdekében, az el is éri azt"

anonymand 2011.08.26. 05:48:51

Tisztelt Okostojás!

Nem vagy egyedül.
"Én már azt sem értettem, hogy ha a KSH szerint 86.000 Ft a létminimum, miért 78.000 Ft a minimálbér?" - a Lószerszámkészítőt kell kérdezni, majd ő megmagyarázza.

"A teljes munkaidőben foglalkoztatott közmunkások bére - attól függően, hogy igényel-e szakképesítést a munkakör betöltése - 57 ezer, illetve 78 ezer forint lesz havonta a Magyar Közlönyben szerdán megjelent szeptember 1-jétől hatályos kormányrendelet szerint.

Teljes munkaidőben a havibér 57.000 forint, a hetibér 13.120 forint, a napibér 2.624 forint lesz."

Én meg asztat nem értem, hogy ha a minimálbér 78.000, akkor az 57.000 az még minimálabb?
Vagy csak azért állapították meg ennyiben, mert a belső fogyasztást (hatástanulmányokkal alátámasztva) pont ez az összeg fogja lendületbe hozni?

Ha tényleg igaz, hogy nomen est omen, akkor légyszi magyarázd meg!
Ha nem, nem.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: ha nem elég okos, marad a tojás....
Tojok az egészre.

_Okostojás_ 2011.08.26. 06:50:01

Tisztelt anonymand!
Most veszek egy nagy levegőt, megigazítom a szemüvegem olyan szájjáratós módon és belekezdek. Adhatnánk mi a közmunkásoknak nettó 100 ezer forintot, de az nem lenne igazságos. A zemberek tavaly arra adtak felhatalmazást, hogy az igazságot képviseljük minden áron. Ezért úgy állapítottuk meg a közmunka bérét, hogy a zemberek ebből ne tudjanak megélni, ezzel ösztönözve őket arra, hogy az általunk nagy verejtékkel létrehozott 10 azaz tíz munkahely egyikét töltsék be. Arról mi nem tehetünk, hogy nem lett egymillió új munkahely. Azért Gyurcsány a hibás meg az "elmúltnyócév". De mindenki megnyugtatására közlöm, hogy a kormány a helyén van, dolgozik, és figyelemmel kíséri a folyamatokat. A Kedves Vezető jobbkeze már dolgozik a megoldáson. Munkalottót vezetünk be. Havonta egy 78000 forintos munkahelyet sorsolunk ki a közmunkások között. Ebből is látszik, hogy a fülkeforradalom sikeres volt, a kormány mindent megtesz, hogy a zembereknek jobb legyen.

Üdvözlettel:

Okostojás

Ui.: Az okos előtagra továbbra is igény tartok!

anonymand 2011.08.26. 08:24:11

Tisztelt Okostojás!

Köszönöm, engem kimerítő, és majdnem tökéletes válaszod.

Egyrészt mea culpa, hogy magam nem jöttem rá, a zemútnyócév olyan mint Lenin.
Él, él, élni fog (legalábbis míg egyetlen száját szóra nyitó Fidesz-tag lesz).
A kedves vezető jobbkezét (már ha ugyanarra gondolunk) már most nem ártott volna egy üvegdobozban körbehordozni, azzal a másik jobbal együtt. Bár nem vagyok vallásos, beálltam volna a sorba, hogy a kettőt együtt lássam.
Azt, hogy a fülkeforradalom sikeres volt, magam is tudom.
Európát jól pofánvágtuk (ne finomkodjunk, mondjuk ki a való igazat, még ha fáj is), Kínát hamarosan leigázzuk, és a Világ csak tanulhat tőlünk.
A zembereknek már jobb. Ezt ne tudom, ezt olvastam.
Az érdekelne viszont, hogy az embereknek mikor lesz az?

Azt is elfelejtettem megkérdezni, hogy a minibbminimálbér az mire is elegendő.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: tárgyi tévedésed neved jelző részét nem befolyásolja.
Nem tíz, hanem 40 gyöngyöspatai közmunkás kezdett a könnyű és gyors meggazdagodás reményében olyanba, amit a zemútnyócév alatt nem is álmodhatott.
Most meg álmodhat.

_Okostojás_ 2011.08.26. 18:05:30

Tisztelt anonymand!

Bokros (nem Lajos) teendőim miatt, csak most jutottam gépközelbe, ezért válaszolni is csak most tudok azokra a kérdésekre, melyek nem hagynak nyugodni Téged.
1. Az embereknek akkor lesz jó, ha majd emberszámba lesznek véve és nem zemberszámba. A csillagok mai állása szerint ez (ha csak nem történik valami nagy csoda) leghamarabb 2014-ben történhet meg. Bár a mai politikai palettára tekintve még akkor is egy kisebb csoda kell majd hozzá.
2. Arra a kérdésedre, hogy a minimálbér mire elegendő idéznék egy régi (tudtommal nem dakota) mondást: "A megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz sok".

Tisztelettel:

Okostojás

Ui.: A közmunka nem munkahely, csak foglalkoztatás. Valahol a Kedves Vezető ki is jelentette. A kormány nem tud munkahelyeket teremteni, nem is feladata. A kormány a feltételekkel fogja elősegíteni, hogy a versenyszféra kialakítsa az egymillió új munkahelyet. Tehát a patai 40 fős foglalkoztatás = nulla munkahellyel. De vannak jó példák. Például Hódmezővásárhelyen létesült egy munkahely. Egy média cég alkalmaz (új munkahelyet teremtve) egy fő bannerfigyelőt. Neki az a feladata, hogy számolja azokat a bannereket amikért elcserélt a Lézer et. egy iskolaépületet. A cseréről itt tájékozódhatsz: hvg.hu/itthon/20110818_lazar_banner_general_media_hodmezovasarhe

anonymand 2011.08.26. 18:37:24

Tisztelt Okostojás!

Nekem is van egyéb dolgom, sose mentegetőzz, hogy késtél.
A mai politikai palettát nézve, a csoda sem segít.
Csodák egyébként sincsenek.
Amiben bízni lehet, hogy az a forradalmi hevület, amivel fűrészelik maguk alatt a fát, nem hagy alább.

" "A megélhetéshez kevés, az éhenhaláshoz sok"." -írod a minimálbérről. 78.000 Forintról.
És a mégminimálabb bér akkor?
És a 4 órás foglakoztatásért kapott majd 40.000?
Alapvetően optimista vagyok, de ezek olvastán szemernyi sem maradt optimizmusomból. Nagyon rossz véget saccolok.
(ha tudnád, mennyit törtem a fejem az utolsó szón! Várok, remélek, jósolok, szóba sem jöhettek).

Bonsai Duceval, ebben a kivételes esetben, egyetértek. Bár egyetértésem csak odáig terjed, hogy a foglalkoztatás kell, szükséges és nem mellékesen még hasznos is lehet. Csak azok a feltételek ne lennének! Csak a foglalkoztatás legalább a minimálbért érdemelné meg!
A munkahelyteremtéssel kapcsolatban persze, hogy igazad van. Nem az állam feladata. De a környezet, a szabályzók meghatározzák, hogy lesz-e, és mennyi munkahely.
Fent említett meghirdette a "munkaalapú társadalom" építését, amit katasztrófának tartok. Iskolakötelezettség korhatárának csökkentése, pénzkivonás a felsőoktatásból, stb. semmi jót nem ígérnek.
Már ma sem a képzetlen munkavállalókra van nagyobb szükség, holnap ez még inkább így lesz.
Vesszőparipám, hogy tudásalapú társadalmat kellene erőltetni.
Képzetlen munkaerővel a világ végezetéig túltermelésben leszünk (cigányok és a velük egy (tudás)szintre süllyedő mélyszegények száma és a demográfiai adatok alapján).
Nos a hatalom mellé ezt, csak úgy mellékesen, bebetonozni kívánják.
Szép, új világ?!

Csapongtam kissé, megbocsáss!

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: elnézésedet kérem az elütésekért, mentségemül szolgáljon, hogy nincs mit innom....

_Okostojás_ 2011.08.26. 19:24:15

Tisztelt anonymand!

A mentséget elfogadom, hisz látom, hogy ha valaki keveset iszik az gondokat okozhat. Itt van ékes példának Pállfy úr esete. Ő is bizonyára keveset ivott és máris félrebeszélt. Nem átallott olyan kijelentést tenni, hogy majd megadóztatják a gazdagokat. Igaz azóta valaki tölthetett neki egy kis itókát, mert vissza is vonta a kijelentését. Ehhez képest az a pár mellé ütés amit Te elkövettél szóra sem érdemes.

Tisztelettel:

Okostojás

Ui.: Igyál rendesen! :-))
süti beállítások módosítása