Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2013.06.13. 09:41 _Okostojás_

Az állam, az önkormányzat és a ló

loford.jpg

Hogy kerül a ló a képbe? Úgy, hogy mindkét szervezet fordítva ül rajta. Jeles vezetőik elfelejtik azt a tételt, hogy nem a zemberek vannak államért és az önkormányzatokért, hanem fordítva.

Kezdetben vala néhány ősember, akik közül a férfiak hordába összeverődve vadásztak mamutra meg más efféle lábasjószágra, az oldalbordáik pedig járták a vidéket és bogyókat, gyökereket meg egyéb növényeket gyűjtögettek. A fáradtságos nap végén elköltötték megérdemelt vacsorájukat és behúzódtak egy jó kis barlang mélyére szunyókálni. Aztán elkezdtek sokasodni (közben a mamutok is kihaltak) és rájöttek, hogy ha állandóan vándorolnak, egyre nehezebben látják el a szaporodó hordát. Ezért letelepedtek és vadászat helyett inkább tenyésztették az állatokat, gyűjtögetés helyett pedig termeszteni kezdték a növényeket. No, itt kezdődtek el a bajok!

Eleinte közös kalyibákban laktak és mindent megosztottak egymás közt. Ahogy telt múlt az idő néhányuknak elege lett a közösködésből (a vezetőknek, mert vezető mindig kell) és saját vityillót rittyentett magának. Bár ez még nem lett volna nagy baj, de ezzel egyidejűleg a közös munka is megszűnt. A vezetők már nem jártak el vadászni, az asszonyaik nem gyűjtögettek. Elkezdték „irányítani” a közösséget. Ők mondták meg ki vadásszon, ki mennyit kapjon a zsákmányból, stb. Természetesen ők mindenből a javát kapták, mert ők a vezetők.

Ahogy tovább nőtt a népesség egyre közelebb kerültek egymáshoz a kolóniák és elkezdődtek a háborúskodások. Eleinte a jobb vadászmezőkért, aztán már az egymás javaiért. Ezzel elérkeztünk oda, hogy már katonákat is kellett tartani, akik szintén nem jártak vadászni, mert mi van, ha akkor jön az ellen, amikor ők nincsenek a faluban. Így lassan kiépült az önkormányzatiság, bár akkor ezt még nem annak hívták.

Ez a folyamat sosem állt meg, sőt még most is tart, és egyre mélyebb szinten szól bele az egyén életébe. Igaz, elméletileg most is a közösség (település, ország) érdekében történik minden, de ez csak az álca. Valójában a kiválasztottak egyéni érdeke mozgat mindent. Nem csak kis hazánkban (bár nálunk újabban egyre markánsabban és leplezetlenül jelenik meg az egyéni érdek. Rengeteg példát tudnék mondani rá, de most direkt kihagyom a konkrétumokat. Úgyis tudja mindenki kikről, mikről lenne szó.), hanem az egész világon.

Manapság már nem úgy működik a dolog, hogy az emberek alakítják ki a településüket és formálják a saját képükre, hanem a település határozza meg, hogy ki mit tehet, hogyan viselkedjen. Mindent néhány kiválasztott dönt el. Ez a fordított ülés a lovon, még akkor is, ha elvileg én választom meg kik döntsenek. Például, nem ott, nem akkorát és nem olyan anyagból építhetek házat ahol, és ahogy akarom. Az önkormányzat mond meg mindent. Vannak olyan települések, ahol még a ház színéhez is külön engedély kell. Lassan eljutunk arra a szintre, hogy csak engedéllyel hagyhatom el a házam és csak a kijelölt útvonalon közlekedhetek. Az állam is egyre nagyobb mértékben szól bele az életembe. Előírják, hogy mit ehetek, ihatok, meghatározzák, hogy mit és hol vásárolhatok. Kikötik, hogy milyen gyógyszert szedhetek. Nem dönthetek arról, hogy hol és mit tanulhatok. Beleszólnak a családi életembe, beleszólnak a nevelési módszereimbe. Lassan azt is előírják, hogy mikor és mennyi levegőt vehetek, és ha nem tartom be az előírásokat, büntetnek. Hol pénzbüntetéssel, hol börtönnel fenyegetve. Félek, hogy nincs messze az az idő, amikor a gondolataimat is ellenőrzi egy hatóság.

Tudom, hogy ezt a népességet nem lehet vadászással és gyűjtögetéssel fenntartani, de a szabályozásoknak sem kellene ilyen mély szinten lenniük. Tudom, hogy a Föld lassan (ha már nem most) túlnépesedik és szükség van bizonyos szabályokra, de ami most folyik, az enyhén szólva is túlzás.

 

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

1 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr975358534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. jenőke (jenőke) 2013.06.13. 23:27:50

Nagy vonalakban így történt, viszont részleteiben is igazad van.

Üdvözlettel: (j)
süti beállítások módosítása