Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.04.13. 11:04 _Okostojás_

Ellenzéki kormányzást Magyarországon

Tudom, hogy ez anakronisztikus ellentét, mert vagy kormányon van valaki vagy ellenzékben. De kis hazánkban már úgyis divat az unorthodoxia, ezért gondoltam, hogy a kormányzásban is bevezethetnénk. Nagyobb kárt nem csinálna, mint Kusza Szem gazdaságpolitikája. Sőt! Kimondottan hasznos lenne, hisz a 20 év alatt az világosan látszik, hogy amint valaki ellenzékbe kerül, akkor már megvilágosodik, a kezébe kerül a bölcsek köve és minden gondra tudja a megoldást.

Ez a fajta megvilágosodás teljesen pártsemleges. Mindegy, hogy a Szocikról van szó vagy a Fideszről. Amint ellenzékbe kerülnek, azonnal mindenre tudják a megfelelő válaszokat.

Nézzünk néhány példát.

2009-ben emelni akarta a gázolaj jövedéki adóját a Szocialista kormány, mire a Fidesz hisztérikusan neki állt hőbörögni, hogy ez népnyúzás, mert az üzemanyag ára jelentősen befolyásolja minden egyéb árunak vagy szolgáltatásnak az árát. Kiáltozták, hogy ne a néppel akarja megfizettetni a kormány az elrontott gazdaságpolitikájának árát. Ez tűrhetetlen és egyébként is magasabb a gázolaj jövedéki adója, mint amennyit az EU előír, tehát inkább csökkenteni kell. De mi történt, amikor kormányra kerültek? Csökkentették a jövedéki adót? Dehogy! Először csak mismásoltak, hogy figyelik az árak alakulását, aztán 2011-ben megemelték az adót. Ekkor már nem volt ez népnyúzás? Nem az emberek zsebéből vették ki a pénzt? Dehogynem! Csak hát ugye közben kormányra kerültek és más lett a leányzó fekvése. Sikerült nekik is egy rossz gazdaságpolitikát megalkotniuk, aminek az árát most megfizettetik. De a legszebb az egészben a magyarázat, amit a napokban írt le Kusza Szem mágus: „A jövedéki adómértékek csökkentése révén tehát nem érhető el jelentős, a fogyasztók számára számottevő üzemanyagár-csökkenés, de az jelentős mértékben, több tízmilliárdos nagyságrendben csökkentené a költségvetési bevételeket.” Erre csak azzal tudnék válaszolni, amit Kovács 12. János segédbakter akkor mondott, amikor a vonat levágta mindkét lábát: „Hát a faszom nem kéne?!” (Elnézést a vulgáris kifejezésért, de klasszikusokat csak pontosan szabad idézni.) Szóval mi meg sem éreznénk, ha évi több tízmilliárd forinttal kevesebbe kerülne a tankolás, de a büdzsé beborulna tőle.

Ugyanez a helyzet az adórendszerrel. Amikor valaki ellenzékben van, tudja, hogy bonyolult a rendszer, túl nagy az elvonás. Viszont, amint kormányra kerül újabb és újabb adónemeket talál ki, újabb és újabb adóemeléseket vezet be. Mostanra eljutottunk odáig, hogy már csak a levegőn nincs adó, de attól félek, hogy ez sem tart örökké. Ahogy mennek a dolgok erre is sor kerülhet. Lásd a legújabb agyament adót, amit a pénzügyi tranzakciókra talált ki Kusza Szem.

Ha körülnézünk, ugyanezt láthatjuk az élet egész területén. Lehet az egészségügy, oktatás, önkormányzatiság vagy bármi. Az épp hatalmon lévő kormány, megszorít, leépít, rombol, az épp ellenzékben lévők pedig jobbnál jobb ötletekkel oldanák meg a helyzetet.

Mindent egybevetve, nem jó ez a rendszer. Ha ellenzékben okosodik meg a képviselőink hada, akkor vezessük be az ellenzéki kormányzást. Választásokkor ne a kormányt válasszuk meg, hanem az ellenzéket. Lesz itt rend és Kánaán rövid időn belül mindenki meglássa!

6 komment

Címkék: politika közélet gazdaság kormány adó


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr204407522

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2012.04.13. 20:35:14

Tisztelt Okostojás!

Sajnálkozva olvastam blogbejegyzésed.
Teljesen elkeserítettél.
Nem találok szavakat.
Nincs mit kritizáljak.
Tökéletes gondolatmeneted, kristálytiszta logika.

Unorthodoxiában tényleg jogosultsága lenne a megoldásnak.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: minekutána megvalósulna (de ha nem, akkor is) a 2/3 által felhatalmazott, magukat most kormány(zó)képesnek érzők alkalmazzák a Kövér módszert.

_Okostojás_ 2012.04.14. 07:11:05

Tisztelt anonymand!

Bevallom, néha az én fejemben is megfordul egy-két gonosz gondolat, de rövid gondolkodás után elhessegetem őket. Most is inkább mást ajánlanék a drasztikus Kövér módszer helyett. Mivel úgyis nagy államférfiaknak tartják magukat, ajánlanám nekik az egyik legnagyobb magyar Kossuth példáját. Csomagoljanak össze és utazzanak el egy kis kirándulásra például Rodostóba, úgy néhány évtizedre.

Tisztelettel:
Okostojás

anonymand 2012.04.14. 11:19:03

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Nem jó válasz! (copyright by Terminator)
Kossuth vitte magával a kassza maradékát.
Török Bálint módjára egy kisdeddel menjenek tárgyalni....
De mind.

Tisztelettel:
anonymand

_Okostojás_ 2012.04.14. 16:04:33

Tisztelt anonymand!

Tőlem vihetik a kasszát. Mind a 21000 milliárd Forint tartozást!

Tisztelettel:
Okostojás

menőmano 2012.04.15. 10:15:39

Há! A fotó totálisan jó a poszton. :) Nagyon jól tükrözi, ábrázolja, hogy a magyar politikai elit" széthúzó volt, mindig, mintsem összetartó.
Úgy bizony! Kormányra kerülve, régi önmagával, megy szembe a FIDESZ. a kormány.
Csak az a baj, hogy egy egész ország látja kárát. Szerintem.

menőmano 2012.04.15. 10:19:24

Kánaán rövid időn belül "

Már elnézést, az , mármint "Kánaán" némelyeknek most is van.
Van egy társadalmi réteg, mely totálisan jól" él most is, van egy másik, mely elszegényedik, ha már éppen nem szegény. Mondjuk, szegények mindig voltak, csak nem mindegy miért-, mennyire szegények)
süti beállítások módosítása