Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2011.11.20. 10:29 _Okostojás_

Matolcsy és a józan paraszt esete

Nem tanultam közgazdaságtant, s noha életem során összefutottam számos közgazdásszal, sosem hagytam magam általuk megfertőzni. A mezőgazdasághoz nincs semmi közöm, és anno megboldogult fiatal koromban nem traktorral jártam (se ekével, se a nélkül) a discoba, mégis sokszor mondják rám, hogy „De nagy paraszt vagy!” (Amit minden esetben kikérek, a szegény földművelők nevében). Úgy 17 éve egy korty alkoholt sem ittam. Ezek alapján joggal tarthatom magam civilnek, és joggal kommentálhatom józan parasztként a Kedves Vezető Szent Jobbjának alapvetéseit, amiket a Wekerle Sándor Üzleti Főiskolán a „Siker a Kárpát-medencében” című előadásában megfogalmazott. 

Nézzük az alapvetéseket:

1. „Egyszerű gondolkodás, egyszerűség, simplicity kell” 

Stimmt! Ennél egyszerűbb már nem is lehetne Matolcsy. Az ék, hozzá képest összetett gépezet. 

2. „A XXI. századi siker titkos receptje: az, hogy mindenki tegye azt, amiben a legjobb. Amiben nem vagyunk jók, azt nem érdemes csinálni.

Stimmt! E tétel alapján Matolcsy azonnal mondjon le, és menjen el mondjuk libapásztornak. 

3. „Önök nálam jobbak szorzásban, de azt még egy miniszter is tudja, hogy ha egy háromelemű szorzat egyik eleme negatív, akkor az eredmény is az lesz. A három elem pedig az erkölcs, a szorgalom és a tudás, ezek közül mindegyiknek pozitívnak kell lennie.

Stimmt! Szorzásban már az általános iskola második osztályos tanulói is jobbak Matolcsynál, a felső tagozatosok pedig még azt is tudják, hogy ha egy háromelemű szorzat két tagja negatív, akkor az eredmény pozitív lesz. Lásd Matolcsy példája. Nála a három elemből kettő, az erkölcs és a tudás negatív, az eredmény mégis pozitív lett. Csupán a szorgalommal miniszterségig vitte. Már, ha pozitívnak nevezhetjük azt, hogy Ő a miniszterünk.

4. „Kína egyetlen országnak tűnik, és az is, de hány kistigris, kisoroszlán, jaguár nő fel benne?”

Stimmt! Kína valóban egy ország és nem csak annak tűnik. Az, hogy mik nőnek fel benne, már egy kicsit megkérdőjelezhető. A tigris rendben van. Az oroszlán egy kicsit necces, mivel létezik ugyan ázsiai oroszlán, ami régen Dél-Görögországtól Kis-Ázsián át Indiáig  nagy számban fordult elő, de ma már csak az északnyugat-indiai rezervátumában él. Ne legyünk kicsinyesek, néhány példány áttévedhetett Kínába. Na de jaguár csak Dél-Amerikában él! Valószínűleg Gyurink akkor láthatta, amikor Torgyán papával a chilei cseresznyéket tanulmányozta. 

5. „Az ősmagyarokról feljegyezték korabeli bizánci és perzsa források, hogy három dologban voltak kiemelkedően jók: agysebészetben, gasztronómiában és vendéglátásban. Erre lehet építeni ma is.”

Stimmt! Épp erre épít a Kedves Vezető és bandája. Egy apró kis különbséggel: agysebészet helyett agymosást alkalmaznak. A gasztronómia náluk azt jelenti, hogy „Egyétek meg amit főztünk.” A vendéglátással kissé adósok, de nem sokáig, mert lassan a zemberek jó része már csak vendégségbe fog hazajárni, mert a boldogulásukat külföldön látják biztosítottnak. 

6. „Egymillióval több adózó munkahely kell.”

Stimmt! De ezt mintha már hallottam volna tőlük úgy 1,5 évvel ezelőtt is, csak lépéseket nem láttam az érdekében. Sőt, eddig inkább ellenében lépkedtek. Nem szeretném, ha a kényszermunkával oldanák meg. 

7. „A gazdaságpolitika következő nagy feladata a növekedés beindítása, a jövő év pedig arról fog szólni, hogy a GDP-növekedés pluszos legyen.”

Stimmt! Illetve dehogy stimmt! Ma már nem a növekedés beindítása lenne a feladat, hanem a turbózása, hisz másfél éve be kellett volna indítani (saját programjuk szerint). És mi az, hogy pluszos legyen? Az unortodox gazdaságpolitika kezdetekor 2012-re 4-6 %-os növekedést ígértek, nem azt, hogy harcolni fogunk a pozitív előjelért! 

8. „A siker ma még láthatatlan.”

Stimmt! Azért annak örülök, hogy nem csak én, hanem a Szent Jobb sem látja. Megnyugtatott, hogy nem (én) vagyok a vak. 

9.  „Mi magyarok pedig alkalmasak vagyunk bármire.”

Stimmt! De nem veletek!

5 komment

Címkék: politika közélet gazdaság matolcsy


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr113397614

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tzimisce · http://tzimisce.blog.hu 2011.11.20. 20:34:34

Nagyon jó összefoglalás. A 3-eshez: Az kicsit kínos, ha valaki ilyet mond egy üzleti főiskolán. Ha matematikusoknak mondta volna, még csak-csak, de ott?
A 2-eshez: Nem értek a libapásztorkodáshoz, de szerintem ez a kijelentés sértő rájuk nézve.

_Okostojás_ 2011.11.21. 06:42:22

@Tzimisce:

Igazad van! Megszaggatom a ruhám, hamut szórok a fejemre, és bocsánatot kérek a libapásztoroktól!

LGB 2011.11.21. 11:30:11

Kimaradt az, hogy jol johet a hitelkeret, ha az EU-val vagy az euro zonaval tortenik valami. Persze, az meg lehetetlen, hogy mondjuk Magyaroszaggal legyen gond (tudjuk ki(k)nek hala), csakis az EU/euro lehet a hibas, termeszetesen. Ami utobbi persze lehet igaz is, de azert ilyen szepen meg se emliteni mas lehetoseget mar eleve ...

_Okostojás_ 2011.11.21. 11:49:46

@LGB:

Sok minden kimaradt. Nem akartam szóról szóra leírni az előadását. Bár a végkövetkeztetést is kihagytam, ami arról szól, hogy majd mi mentjük meg az EU-t. (Na, jó, ezt konkrétan nem mondta a Szent Jobb, csak sugalmazta)

gabi999 2011.11.21. 21:28:16

Nyilvánosan bocsánatot kérek Torgyán doktortól . Én azt hittem Ő lessz a Nemzet Bohóca ÖRÖKÖS idökig .
De leváltották .
Úgy látszik a " Bohócság " választásokként sokszorozódik .
Má mennyi van belölük ?!
Orbán , Matolcsy , Lázár , Kósa , Szijjártó , stb .
Csak annyi a külömbség ? Ha a bohóc produkálja magát , senkinek nem lesz roszabb .Ha ezek , akkor mindenkinek roszabb lesz , csak nekik nem .
süti beállítások módosítása