Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2011.09.03. 19:06 _Okostojás_

Rengett Paks, és az én bizalmam is

Kisebb földrengés történt Pakstól 8-10 kilométerre, északra szombat reggel fél tízkor - közölte a Magyar Tudományos Akadémia szeizmológiai főosztálya. A rengés fészkének mélysége mintegy 10 kilométer volt. A földrengés a Richter-skálán 2,8 erősségű volt. A Tolna megyei katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a rengést Németkéren néhányan érezték, de károkról nem érkezett jelentés.

Nem akarom az ördögöt a falra festeni. Tudom, hogy Paks nem Fukushima. Azt is tudom, hogy Magyarország nincs a „tűzgyűrűn” mint Japán, de mégis megrendült a bizalmam az atomerőművekben. Látszólag tisztán termelik az áramot, nem száll belőlük ronda fekete füst az ég felé. Nem kell folyókat duzzasztani hozzá, ami tönkreteszi a terület ökoszisztémáját. De ez mind csak addig áll fent, amíg nem történik valami baj. Viszont ha történik, akkor nagyon nagy baj történik. Lásd régebben Csernobil és most nemrég Fukushima. Persze ezeken kívül is volt számtalan károkozás, csak azokat nem verték nagydobra, mert nem voltak ilyen nagy kiterjedésűek.

Az sem lehet véletlen, hogy a németek és a svájciak úgy döntöttek leállítják az atomerőműveiket. Nem kell nekik a tiszta energia ilyen áron. Nekünk vajon kell? Nem lenne jobb, ha mi is leállítanánk az erőművünket 2017-ben, amikor lejár a működési engedélye? Jó, tudom, Paks adja az ország energiatermelésének jó egyharmadát, de valamit ki lehetne találni helyette, mert a németek sem mondanak le az energiáról, csak váltanak. Váltsunk mi is!

Mire? Azt igazából nem tudom, de vannak az országban biztosan olyan szakemberek, akik meg tudnák mondani. Úgy tudom, hogy kis országunk nagyhatalom a termálvizekben. Földrajzi fekvésünk és éghajlatunk alkalmas a napenergia hasznosítására. Van egy egész széles szélfolyosónk, ahol gazdaságosan üzemeltethetők a szélerőművek. Ezeken kívül biztosan van még számos megoldás. Ezen technológiák kombinálásával kilehetne váltani az atomerőművet anélkül, hogy a természetet rombolnánk, az emberiséget veszélyeztetnénk. Rajta hát!

Mire jó az internet?! Az ember csak böngészget és belefut érdekes információkba. A poszt írása közben megakadt a szemem egy közösségi portálos bejegyzésen. Egy újjáalakuló közösség bejegyzése azt feszegeti, amiről épp írok.

A Jólét és Szabadság Demokrata Közösség (jesz) egy népszavazási kezdeményezés keretében meghirdeti Magyarország történetének eddigi legnagyobb beruházás programját, amely az emberek számára meghozza a valódi jólétet és szabadságot. A program neve: No REZSI.

A jesz elképzelése lehetővé teszi minden magyar ember számára, hogy lakhatási költségei nullára csökkenjenek, miközben orvosolja az ország energiagondjait. A beruházás nagyságrendje 7500 milliárd forint. Az összeg a paksi erőmű fejlesztésére szánt kétszer 2500 milliárd forintból, valamint uniós támogatásokból, és magánerőből áll össze. A pénzből úgynevezett aktív házak épülnek, amelyek nem energiát fogyasztanak, hanem napelemek segítségével energiát termelnek.

Első ránézésre kissé utópisztikusnak tűnik az ötlet, de manapság úgyis az unortodox megoldások jöttek divatba, és végre valakinek támadt egy megfontolandó ötlete!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr723200458

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása