Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2011.03.22. 08:00 _Okostojás_

A demokrácia diadala

  Mert mi másnak nevezhetnénk azt, hogy a Földrajzinév-bizottság nem a kormány által javasolt „Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérelnevezést javasolta a repülőtér nevének, hanem a "Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, Budapest–Ferihegy" nevet . És ezt a javaslatot észérvekkel, hagyománytisztelettel szépen meg is indokolta. Mi ez, ha nem a demokrácia győzelme a hatalmi arrogancia felett? Örültem (bár a sapkámat nem dobáltam az égnek) annak, hogy ily módon megmaradt legalább utótagként a Ferihegy elnevezés. Egyáltalán nem értem, hogy miért kell átnevezni, azt meg végképp nem, miért éppen Liszt Ferencre? Elismerem a zeneszerzőnk nagyságát, de hát róla már elneveztek egy teret nem is szólva a zeneakadémiáról, ami ráadásul szorosan kötődik is a zseniális tevékenységéhez.

  Sajnos az örömöm nem tartott túl sokáig eme győzelem felett. Hamar megjött a válasz, gyorsan helyre tették a malőrt, hogy még egyszer ilyen elő ne fordulhasson. Ez már meg is jelent a Magyar Közlöny 29. számában:

5. § A magyarországi hivatalos földrajzi nevek megállapításáról és nyilvántartásáról szóló 303/2007. (XI. 14.) Korm. rendelet

4. § (1) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép, és a 4. § a következő (1a) bekezdéssel egészül ki:

„(1) A Bizottság – az (1a) bekezdésben meghatározott kivétellel – megállapítja a 2. § (3) bekezdés a)–e) pontjában foglalt hivatalos földrajzi neveket.

(1a) A 2. § (3) bekezdés a)–e) pontjában foglalt hivatalos földrajzi neveket – ha ahhoz kiemelt közérdek fűződik – a Kormány egyedi határozatban állapítja meg. A Kormány döntésére az 5. § (1) és (3) bekezdését nem kell alkalmazni.”

  Azt persze, hogy mi a kiemelt közérdek szintén a kormány (illetve a hőn szeretett vezérünk) állapítja meg.

  Elképzelem mi vezethetett idáig.  Szijjártó Szajkó Péter lélekszakadva rohant a nagyvezérhez, mélyen meghajolt, a kalapját háromszor meglengetve és imígyen szólt: Hőn szeretett nagy vezérem, életem-halálom kezedbe ajánlom, nagy baj van! Ez a megátalkodott bizottság felülbírálta a javaslatod és más nevet javasolt annak a fránya repkedő térnek. Hiába mondta a vazallusod, hogy ne merészeljék megváltoztatni a nevet, azok a bugrisok kötötték az ebet a karóhoz. Valami nyelvi szabályokra hivatkozva és még valami hagyományokat emlegetve.

  No, erre Orbán Nemzeti Viktor éktelen haragra gerjed, a feje lila színben pompázott, az asztalt csapkodta, és elkezdett azon a rekedtes hangon üvöltözni, ami hallatán a bérencek hátán végig fut a hideg. Hát kik ezek a nagy senkik? Mit képzelnek magukról? Kirúgni mind egy szálig! És így is lőn! De hogy még a látszatát is elkerüljék az autokratizmusnak, gyorsan tollba mondta az új kormányrendelet szövegét (azért nem törvény lett belőle, nehogy az a 2 perc késedelem, amíg Schmitt Aláíromiziben Pál aláírja felzúdulást keltsen).

  Közben aggódva figyelem a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság sorsát, mert ők meg visszaesőként többször ellentmondtak Kósa Forintbedöntő Lajosnak, aki hiába kérte őket, hogy ugyan engedélyezzék már a sportszervező szak indítását a Debreceni Egyetemen (valószínűleg Lajosunk rokoni köréből vagy a cimborái közül valaki nagyon sportszervező szeretne lenni, de lusta elmászkálni Debrecenből). A bizottság ebben az esetben is észérvekkel próbált indokolni, de mint tudjuk az észérvek mostanában nem hatnak.

  A demokrácia köszöni jól van, egészen addig amíg mindenki azt akarja amit a hőn szeretett vezérünk vagy azok hűbéresei…

4 komment · 1 trackback

Címkék: politika közélet


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr572761245

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lázár János és az alkotmány 2011.03.22. 15:04:35

Lázár János szavait olvasva a hideg tárgyilagosság elég lassan fut végig a hátunkon. Lassan biztosak vagyunk benne, hogy a Fidesz vezérkarnak gyerekkorában rosszul olvasták fel a Robin Hoodot és annyi maradt meg, hogy pénzt elvenni és újraosztani. Az i...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

XPS 2011.03.22. 12:40:03

volt az a vicc, hogy "...pedig közéjük is lövethetett volna"
Kezd aktuális lenni?

Emiksz 2011.03.22. 14:46:03

emiksz.blog.hu/2011/03/22/feri_tales

"- A lelkes turista elindul a belvárosból a reptérre, mivel indul? Metróval. A Ferenc körút állomáson át. Hát ennek vége, Gizike. Nem elég, hogy Feri, de még körút is. Visszatérés Ferihez! Hát még mit nem! Keresünk valami jobb nevet."

kormányzó 2011.03.22. 14:54:02

MINEK NEVEZHETNÉNK? VAKMERŐSÉGNEK! Mondja bárki hogy nem a cigány lova esete.

stone pit(er) 2011.03.23. 12:59:23

Friss információk szerint, nem is kérték tőlük, azaz nem jelezték nekik, hogy mi a kormány igénye. A bizottság úgy értékelte, hogy ez is egy szokásos kérés, a név megfelelőségével kapcsolatban. Ráadásul három hónappal korában lettek megerősítve hivatalukban, azaz vélhették úgy, hogy a bizalom töretlen irántuk, csak a szakmai véleményükre kíváncsiak. Természetesen, érthető mi van a hátérben. Erőt kell mutatni, hogy a kormánytól (az államigazgatás és egyéb állami szervek felé) függő szervezetekben mindenki megértse mi is a dolga. Ez egy "mellékes" terület, mint Földrajzi Név Bizottság. Ha betartanak, az EU nem fog ugrani. Saját szavazók nagyobb része (talán ez a nagyobb, már egyre kisebb) úgy értékel, hogy erőt és határozottságot mutattak. Gondolják, más, fontosabb kérdésekben is így lesz, azt nehéz – nem is tudják – megítélni mely kérdésben van csak retorika, mert más eszköz, eltökéltség már úgy sincs a kezükben. Mindenesetre a köztisztviselői kar értette a figyelmeztetést. Úgy kell dönteni, ahogy a kormány mondja, pedig nyíltan nem kéri. Még azon területeken is, ahol a függetlenség még valamennyire biztosított, vagy még inkább, SZÜKSÉGES lenne. Ha valaki netán kérdezné, nyomás volt-e rajtuk a kormány részéről? Á dehogy, nem kértek semmit!
Azonban saját véleményem az, hogy aki ettől megijed, az ne nézzen tükörbe! Az elit fél, hogy netán elbocsátják? Oda a jó kis állása? Fellelőséggel a munkájáért, a Közért? Hát akkor szavazzon úgy, ahogy kívánják! Szerintem jobb egy gyengén fizető állás Svédországban, mint egy jól fizető Pakisztánban (bocs a helyiektől). - "Á, mi valahol középen vagyunk". Még egyelőre. De vajon merre tartunk? És mikor érünk oda?
süti beállítások módosítása