Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2011.07.22. 10:22 _Okostojás_

A szavak hatalma

 

 

 

Sajnos nem beszélek idegen nyelveken (még oroszul sem, pedig azt 8 éven át próbálták a fejembe sulykolni, de eredménytelenül), így nem tudom más nyelvekben van-e arra példa, hogyan lehet szavakkal kozmetikázni a csúnya valóságot? De mindegy is, a lényeg, hogy nálunk van rá lehetőség.

Mondok egy-két példát.

Nézzük mit mondott legutóbb Pintér Sándor: „Mi nem rendelünk vissza szolgálati nyugdíjasokat, csak megteremtjük számukra a lehetőséget a visszatérésre a munka világába.”

Magyarul: az általános öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt folyósított nyugellátás törvényben meghatározottak szerint csökkenthető és szociális ellátássá alakítható, ha pedig az ellátást igénybe vevő munkaképes, akkor megszüntethető. Azaz ha nem megy vissza dolgozni, nem kap semmiféle ellátást. Igaz ez nem visszarendelés, bár visszatérési lehetőségnek sem nevezném. A magyar nyelvben van erre egy jobb szó: ZSAROLÁS! (a hab a tortán, hogy Pintér úr is szolgálati nyugdíjas, és mégsem ment el mondjuk árokásási művezetőnek pedig életerős volt, hanem inkább a nyugdíjat választotta. A helyében, ha már egyetért a törvénnyel visszafizetném az eddig felvett nyugdíját.)

Vagy nézzük a másik kijelentését: „Senkit sem kényszerítenek erőszakkal közmunkára és nem építenek bádogvárosokat a közfoglalkoztatási program résztvevőinek. Elképzelhető, hogy konténerekből, vagy más, könnyűszerkezetes megoldással ideiglenes szálláshelyeket építenek, mert nincs értelme annak, hogy valaki nyolc óra mellett nagyjából ugyanennyit utazással töltsön.”

Magyarul: A modern kor vívmánya, hogy már nem bádogból (a bádog 1,5 mm-nél vékonyabb lágy fémlemez) hanem műanyag bevonatos szendvicspanelekből készülnek a konténerek, amik földszintes, ideiglenes épületek katonák, menekültek, építőmunkások stb. elszállásolására. Erre is van egy szép magyar szó: BARAKK (és ma ez nem a legvidámabb). Remélem, hogy amint beindul a közmunkaprogram Pintér úr is évente legalább 5-6 hónapot eltölt ezekben a nem bádogvárosokban. Természetesen nem külön barakkban, hanem egy 6-8 személyesben.

Bár, nem is értem miért foglalkozik Pintér úr a nyelvi cizellálással, hisz a forradalmi kormány új hitvallása szerint, amit épp a napokban közölt Lázár János: „A megbántottság, a felindultság vagy a csalódottság sokszor rossz mondatokat ad az ember szájába, és a jogos felháborodásból is születhetnek jogtalan mondatok. Ám a legnagyobb baj sosem az, ha rossz mondatok szaladnak ki az ember száján, hanem az, ha azokat utólag, tiszta fejjel sem teszi rendbe. Mi azonban ezeket a mondatokat rendbe tesszük.”

Ezek alapján Pintér úr is mondhat bármit, bádogvárosozhat, visszarendelhet, sőt akár le is munkafelügyelőzheti a megzsarolt szolgálati nyugdíjasokat. Aztán majd Lázár János szépen higgadtan rendbe teszi a mondatait.

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr433088493

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása