Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.10.22. 10:41 _Okostojás_

Megvilágosodtam koldusügyben

ovikolodul.jpg

Egy ideje csak néztem értetlenül - mint Kusza Szem az ortodox közgazdaságtanra – hogy vajon Magyarország miért nem pályázott az Európai Globalizációs Alapnál támogatásra a Nokia leépítése miatt. Ez az alap pontosan azért jött létre, hogy az ilyen nagy leépítéseknél adjon valami segítséget a pályázó országoknak és ezáltal a leépített dolgozóknak.

Igaz, hogy ennek feltételei vannak, például legalább 500 főt kell elbocsátani ahhoz, hogy kedvezményezett lehessen az adott vállalkozás. Ráadásul bizonyítottan a globalizáció miatt, azaz például abból az okból, hogy ha egy vállalat úgy dönt, hogy az egyre könnyebbé váló letelepedés és az olcsóbb munkaerő reményében a Távol-Keletre viszi át egy-egy üzemét. A Nokia leépítés pontosan megfelel a feltételeknek, ezért szinte biztos, hogy a pályázott pénzt megkaptuk volna. Főleg annak tükrében, hogy Jonathan Todd (a bizottság felelős biztosának szóvivője) szerint: „Az eddigi 101 kérelemből talán egy volt, amikor visszautasítottunk egy igénylést, gyakorlatilag tehát, aki kér pénzt, az kap is” 

A Nokia kapcsán két ország is pályázott az alaphoz és kapott is pénzt. Az Európai Bizottság globalizációs alapjából a Romániában megszűnő mintegy 1904 állás után 3 millió eurót (körülbelül 900 millió forintot) fizet az unió, a Finnországban megszűnő 1000 munkahely után pedig 5,3 millió eurót (körülbelül 1,6 milliárd forintot). A pénzt a két ország a Nokia volt dolgozóinak átképzésére, segítésére, vállalkozóvá válására fordíthatja. Ezek alapján Magyarország, ahol 2300 dolgozót küldött el a gyártásának nagyobb részét Ázsiába telepítő finn multi - tehát jóval többet, mint a két támogatott országban - több millió euró (több milliárd forint) támogatáshoz juthatott volna.

Persze van itt egy kis bökkenő. Az Európai Globalizációs Alap kifizetéseinél mindössze 65 %-os társfinanszírozási rátát alkalmaz az EU. Magyarul 35%-ot az állam bácsinak kellene hozzá tennie. A Kedves Vezetőnek viszont ennyit valószínűleg nem ér meg 2300 zember nyugalma, esélye a munkára. Hisz ő nagyban gondolkodik, milliós méretekben akar munkahelyeket teremteni, ráadásul nem XXI. századi technológiákkal. Jó lesz ez a 2300 zember majd a gátak építéséhez, ahol kell a dolgos kéz a lapátokhoz, talicskákhoz.

Gondolom az a lehetőség már el sem jutott az Unortodoxiába, hogy az Európai Unió szegényebb tagországai számára nyitva áll annak lehetősége is, hogy az Európai Szociális Alapból igényeljenek uniós forrásokat. Itt 85%-os társfinanszírozást vállal az EU, tehát optimális esetben csak az össztámogatás 15 %-át kell állnia a tagállamoknak.

Nos, ezen a ponton világosodtam meg! Még, hogy mi szegény ország lennénk?! Ácsi, nem úgy van az! Mi nem folyamodunk holmi szociális alapokhoz (már az alap neve is borzasztó: SZOCI-ális, brrr, akkor inkább az éhhalál!), annál sokkal büszkébbek vagyunk. Ki is jelentette a Kedves Vezető: "Mi nem koldulunk, nem kérünk, nem könyörgünk. Teljesítünk, és elvárjuk, hogy megkapjuk azt, ami a teljesítményünk alapján jár nekünk." 

A teljesítményünk alapján, viszont az jár nekünk, mint az egyszeri nagybőgősnek: „Bazseválás után a prímás osztja körben a bandának a gázsit, és a bőgős valahogy mindig kimarad. A végén méltatlankodva kérdi: hát nekem nem jár? Mire a prímás: Há' járni jár, csak nem jut...” 

 

Hajrá magyarok, hajrá Magyarország!

2 komment

Címkék: politika közélet gazdaság orbán fidesz imf kétharmad fülkeforradalom


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr924862258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Morcos Kartal (törölt) 2012.10.24. 09:29:25

Nem ismerem a feltételeket, de valószínűnek tartom, hogy az EU azért kér a kiadott pénzekről valami elszámolási igazolást is, vagyis nem lehet belőlük pl stadiont építeni, és Simicska reklámcégeinek sem utalható át az összeg teljes egészében azon céllal, hogy valaki magyarázza már el annak a buta magyar népnek milyen jó neki, hogy egyre szarabb...

Szóval magyarul: mivel nem lehet belőle lopni, kell a kutyának. A munkanélkülivé lett magyar emberek meg dögöljenek éhen.

Egyébként van ennek még egy vetülete: az újságíró az EU-t elérte, tudott beszélni az ottani ügyintézővel, korrekt válaszokat kapott. Amikor azonban az Emberi Erőforrások Minisztériumához fordult a kérdéssel, hogy ugyan mi a kókadt lópénisz az oka a pályázat kihasználatlanul hagyásának, MÉG VÁLASZT SEM KAPOTT! Hát ennyit a fidesz-kormányról (szándékos a kisbetű!).

Dr. Gy. Dr. Fűegér 2012.10.25. 19:39:59

Hadd ne írjam le, hogy ezért a "teljesítményért" egy normális országban (pl Csád) mi járna a Kedves Betegnek...
süti beállítások módosítása