Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.06.10. 15:22 _Okostojás_

A VOSZ is beállt a parasztvakítók sorába

zabhegy.jpg

Mire alapozom? Arra, amit az ATV.hu-n olvastam. Íme, a cikk:

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára szerint több tízezer szakképzetlen, illetve munkatapasztalattal még nem rendelkező fiatal felnőtt munkába állását segítheti a pályakezdő minimálbér bevezetése. A főtitkár elmondta: tisztában van azzal, hogy a differenciált minimálbér kényszerlépés, "sőt nem is kifejezetten szimpatikus", ugyanakkor a válságból való kilábalást követően lehet realitása. Hozzáfűzte: ehhez a cégek részéről is "küldetéstudatra", empátiára lesz szükség. A pályakezdő minimálbér összegéről úgy vélekedett, hogy az eltérésnek a normál minimálbérhez képest érzékelhetőnek kell lennie, hogy "megmozgassa" a munkáltatókat, vagyis ösztönözze őket fiatal és szakképzetlen munkaerő felvételére. Hozzátette: az intézkedéssel elérhető lenne, hogy több tízezer fiatal ne segélyből, vagy közmunkából éljen, hanem a versenyszférában vállalhasson munkát.

Ezen kicsit elgondolkodtam. Úgy érzem a VOSZ is teljesen hülyének néz bennünket akár csak a kormány. Még, hogy nem szimpatikus nekik. Miért ne lenne szimpatikus? Nagyjából 80%-os bérköltségen kap másik (nem ÚJ!) munkavállalót. Mi ez, ha nem a munkaadók újabb könnyítése,  munkavállalók újabb kiszolgáltatottsága?

Miért jutottam erre a következtetésre?

Mondjuk, hogy vállalkozó vagyok és van egy zabhegyező üzemem. Tíz munkatárssal dolgoztatok, mert napi 100 hegyezett zabszemre van megrendelésem. A napi átlag 10 szem/fő. Természetesen nem egyformák a munkavállalók. Van, aki tizenötöt is kihegyez, van, aki csak hetet. A jól teljesítők a 25-50 év közötti korosztály, az átlag alattiak a nyugdíjhoz közel állók. Az idős szakik ugyan évtizedes rutinnal rendelkeznek, de a fizikai állapotuk miatt nem tudnak csúcsteljesítményt elérni. Hol a köszvény gyötri őket, hol a prosztatájuk miatt szaladgálnak el a hegyezőgéptől. A lényeg, hogy hétnél többet nem tudnak kihegyezni egy nap. Viszont már régóta az üzemben dolgoznak nincs szívem elküldeni őket, ráadásul, ha pályakezdő hegyezőt vennék fel helyettük, azok sem hegyeznének többet napi hétnél. Így szépen elhegyezgethetnek nálam, amíg nyugdíjba nem mennek. Jelenleg 6 középkorú és 4 idősebb szaki dolgozik nálam.

Tegyük fel, hogy nagyon ügyes vállalkozó vagyok és a fülkeforradalom minden „vívmánya” valamint Kusza Szem összes ármánykodása ellenére továbbra is tartani tudom a napi száz szem megrendelést. Jó, tudom, ez utópisztikusnak tűnik, de néha vannak csodák. Viszont ha nem vagyok a magam ellensége, akkor alaposan elgondolkodom, hogy kit is alkalmazzak a jövőben. Mivel a megrendelésem nem nőtt, a költségeim viszont egyre magasabbak (hála a Kedves Vezetőnk kuruckodásának, ami miatt az euro folyamatosan 300 Ft körül mozog) valahol spórolnom kell, hogy én is meg tudjak élni. Arról nem is beszélve, hogy az asszony kitekeri a nyakam, ha nem adok haza elég konyhapénzt. Mivel az asszonyka is tájékozott, így minden évben minimum az inflációval növelt összeget kéri. Az pedig szépen lassan kúszik felfelé.

Valamit ki kell találnom. Az árakat nem emelhetem, a teljesítményt nem tudom növelni, marad a bér, amin spórolhatok. Bércsökkentést nem alkalmazhatok, mert akkor itt hagy mindenki. Épp kapóra jön az új szabályozás. Elküldök a négy öreg szakiból hármat, (egyet megtartok, mert jöhet olyan szakmai probléma, amit csak az öregek ismernek és tudnak megoldani) helyettük felveszek 3 pályakezdőt és minden gondom megoldódott. A teljesítmény ugyanannyi marad a bérköltségem viszont jóval kisebb lesz. Eddig a három öreg szakinak 100.000 Ft-ot fizettem, ami nekem járulékostól, mindenestől nagyjából 180.000 Ft-ba került, azaz 3x180.000= 540.000 Ft-ba havonta. A fiataloknak megadom a minimálbér 80%-át, azaz nagyjából 75.000 Ft-ot. A járulékokkal így a három fiatal bérköltsége 405.000 Ft lesz. Spóroltam 135.000 Ft-ot! Ebből 35.000-et bevallok és pluszként hazaadok az asszonynak (mert, hogy a klasszikusokat idézzem: „Hülye azért nem vagyok”) akinél így én leszek a császár, a maradék 100.000 Ft-ot meg szépen zsebre teszem.

Nos, ezért állítom azt, hogy a VOSZ is belépett a parasztvakítók közé. Mert ez a szabályozás nem munkahelyeket teremt, csak átcsoportosít. Azt aláírom, hogy a fiatalok könnyebben jutnak így munkához (persze az is kérdés, hogy a csökkentett minimálbér mire elég) de mit kezdünk majd az idősebbekkel, akiket kiszorítanak a fiatalok? Mert ugye, munkanélküli segély nuku, korhatár előtti nyugdíj nyista, egyedül a közmunka marad, már ha lesz annyi közmunkahely. Mert az is pénzbe kerül. Mindemellett felmerül az a kérdés is, hogy valóban az idősebb korosztállyal kell-e XIV. századi módszerekkel (mert azt a Kedves Vezető is kinyilatkozta, hogy a közmunkások nem XXI. századi technológiával fogják megépíteni az árvízvédelmi gátakat) lapáttal és talicskával gátakat építtetni.

Ezek után van, amivel egyet értek a VOSZ főtitkárral és van, amivel nem.

Egyetértek azzal, hogy az új szabályozás segíti a fiatalok munkába állását. (Az más kérdés, hogy az időseket meg kiszorítja a munkaerőpiacról, de ez már más tészta.) 

Egyetértek azzal, hogy a differenciált minimálbér kényszerlépés. (Engem is az asszony követelése kényszerít rá.)

Nem értek egyet azzal, hogy nem szimpatikus. Igenis nagyon szimpatikus! (Az asszony követelését is kielégíthetem belőle és még zsebpénzem is marad.)

Nem értek egyet azzal, hogy csak a válságból való kilábalás után van realitása. (Ha nincs válság és napi 120 hegyezett zabszemet rendelnek meg tőlem, akkor nem is kell az öregek helyett fiatalokat felvennem, anélkül is megélnék.)

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr804576864

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

házelnök 2012.06.11. 03:26:14

Logikus minden mondatod.

dr. jenőke (jenőke) 2012.06.11. 06:23:28

Kedves Okostojás!
Itt a magyarázat:

A VOSZ Ügyvezető Elnöksége (társelnökök)
Demján Sándor ügyvezető elnök
Ádám Imre
Dr. Beck György
Czomba Csaba soros elnök
Dr. Csányi Sándor
Csicsáky Péter
Gablini Gábor
Krisán László
Lepsényi István
Radács Ferenc
Tardos János
Tolnay Tibor
Versegi János
Wáberer György

Csányi és Demján mindenütt. Nagy szerencse, hogy nem oligarchák!

A többiek kevésbé ismertek.

Üdvözlettel: jenőke

sanyitata 2012.06.11. 08:22:40

Nagyon szeretném olvasni Dávid Úr véleményét! A cikk logikus de nincs benne valami (khm khm) ?

labrabbit 2012.06.11. 08:43:42

@Dr. jenőke (jenőke): Czomba Csaba az államtitkár rokona? Vajon?

Tojásnak igaza van.
Ha lenne elég munkahely nem kellene semmelyik mnkavállalói csoportot "támogatni". Addig mi versenyzünk az állásért, a nemoligarchák és nemzeti vállalkozók meg mazsoláznak és ilyen infláció és adóterhek mellett leviszik a béreket. LE!!

anonymand 2012.06.11. 20:44:10

Tisztelt Okostojás!

A munkaadók érdekeit maximálisan figyelembe vevő új Munka Törvénykönyve után ez a "pályakezdő minimálbér" a bonusz.

Tisztelettel:
anonymand

Szúrófény 2012.10.19. 04:56:13

Piacon a bérnek is alku tárgyának kéne lenni! annyit fizetek, amennyit ér nekem a "portéka" az "eladó" eldönti, adja, vagy nem adja! Állam az adó igényét benyújtja! Az ilyen "PIACGAZDASÁG" "fából vaskarika" nem is forog jobban a küllő törött, gebék húzta ökrös szekérnél!
süti beállítások módosítása