Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.02.01. 19:00 _Okostojás_

Újabb kormányszóvivői közleményre várva

 

Kedden a kormányszóvivő vendége volt az ATV-nek. A műsor második felében Kálmán Olga két dologról faggatta Giró-Szászt. Az egyik az IMF feltételekkel kapcsolatosan a bírói nyugdíjkorhatár megállapítása volt. A szóvivő hablatyolt ezt-azt, a kérdésekre nem válaszolt, majd mantrázta ugyanazt vagy tízszer. Egyszer csak megunta Kálmán Olga erőszakos kérdezősködését és egy huszárvágással kivágta magát. Mégpedig azzal, hogy az Alkotmányba alaptörvénybe azért került bele a bírói nyugdíjazás, mert azt maguk a bírók kérték a többségüket tömörítő Magyar Bírói Egyesület révén. Pont! Ezzel a téma lezárva.

A második még kényelmetlenebb kérdés pedig a Századvég Alapítvány milliárdos megbízására vonatkozott. Giró-Szász a tőle már megszokott mellébeszéléssel és tereléssel próbálkozott, de a többszöri konkrét kérdés után elvesztve türelmét kijelentette, hogy ő már nem tagja és tulajdonosa a Századvégnek, hagyják őt ezzel békén. (Zárójelben megjegyezném, hogy a kormányban is van egy miniszter, aki eladta a cégét mielőtt miniszter lett, és az óta is várja a milliárdos vételárat, mert a vevő nem fizet. És milyen nyugodtan várja! Na, persze, hogy nyugodt, hisz az ilyen falszerződéseknek mindig van egy olyan pontja, ami bebiztosítja az eladót, jelen esetben a minisztert, hogy a cégét azonnal vissza tudja venni, amint bukik a kormány, és már nem áll majd fenn az összeférhetetlenség.) Nem tudom biztosan, csak tippelem, hogy Giró-Szász is valahogy így adta el az üzletrészét és amint nem kell kormányszóhazudni azonnal vissza is veszi. A riport végén Olga még egyszer feltette a kérdéseit. Nem kínos és tiszta-e a Századvéges szerződés? Erre határozottan azt felelte Giró-Szász, hogy neki nem kínos és szerinte tiszta a dolog. Ezzel vége is volt a riportnak.

Na, kérem! Alig telt el egy kis idő és megjelent a Magyar Bírói Egyesület reagálása az első kérdésre: az egyesület, mint a bírák érdekképviseleti szervezete "a leghatározottabban visszautasítja" Giró-Szász András kormányszóvivő azon állítását, miszerint a Magyar Bírói Egyesület kezdeményezte a bírói nyugdíjkorhatár leszállítására vonatkozó rendelkezések meghozatalát. A Magyar Bírói Egyesület az alkotmányozás folyamatában nem vett részt. A nyugdíjkorhatár leszállítására vonatkozó szabályok ellen már az alaptörvény tervezetének ismeretében - csatlakozva a bírósági elnökök által elfogadott nyilatkozathoz -, az egyesület elnöke tiltakozott. Magyarul, bár ők nem mondták ki, Giró-Szász hazudott. (Mondjuk engem ez nem lepett meg.)

A kormányszóvivő később közleményben kért elnézést az érintettektől, és elismerte, állításával ellentétben a bírákra vonatkozó nyugdíjazási szabályok megváltoztatása nem a Mabie kezdeményezésére került az alaptörvénybe. Magyarul, bár ő ezt nem mondta ki, Giró-Szász beismerte, hogy hazudott. (Mondjuk ez engem meglepett. Azt vártam, hogy ma törvényt hoznak visszamenőlegesen, hogy mégiscsak a Mabie kérte a nyugdíjkorhatár rögzítését az alaptörvénybe, és ez ellen kifogás nem emelhető.)

Ezzel az első kérdéskör megnyugtatóan lezárult. Kiderült az, amit mindig is tudtam a kormányszóvivő szavahihetőségéről. Viszont még mindig nagy hiányérzetem van. Hiába néztem a kormányszóvivő weblapját, hiába keresgettem a friss hírek között a neten, sehol sem találtam a kormányszóvivő elnézést kérő közleményét a második kérdéskörre. Pedig nagyon vártam volna, hogy kijelentse: igen kínos neki és nem tiszta a Századvéges közbeszerzés. No, mindegy egyszer majd ez is kiderül, ha máskor nem, hát majd 2014 második félévében.

 

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr194044674

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

citromfiu 2012.02.02. 05:45:48

Zsíró Szar András hamar leamortizálta magát a többi szarvivőhöz.

Azon ritka jobber volt akit szívesen hallgattam, néztrm. Ez a betegségem elmúlt, kigyógyított belőle.

pirimogyoró 2012.02.02. 08:01:46

A kormány szóvivőinek szótárából néhány szó hiányzik. Ezek között van az egyenes beszéd, becsületesség. Ehelyett van a kertelés, szemfényvesztés, hátramutogatás és társai.

jenőke 2012.02.02. 08:57:24

Kedves Okostojás!
Találtam néhány figyelemre méltó évszámot, tevékenységet a múltból, és közelmúltból. Van több is, de ez is sokk. Értelmezés és nézőpont kérdése.

* 2006-ban alapította meg a STRATEGOPOLIS nevű tanácsadó cégét, amely Meggyes Tamás esztergomi és Lázár János polgármestereket segítette.
* 2008-ban Almássy Kornél MDF-es politikus tanácsadója volt.
- 2010-ben Heim Péterrel közösen létrehozta a Századvég Gazdaságkutató Zrt.-t.
* Cáfolta Giró-Szászt a magyar EU-biztos A jegybanki függetlenség biztosítása és a bíróságok normális működésének garantálása az előfeltétele az EU/IMF-tárgyalásoknak - közölte Andor László az InfoRádió Aréna című műsorában. Az uniós biztos szerint a kifogásolt jogszabályok tényleges módosítását fogadja majd el Olli Rehn, addig hivatalos formában nem fog megkezdődni a tárgyalás.
* Giró-Szász András szerint a kormány meglepőnek tartja, hogy a Fitch pénteken megvonta Magyarországtól a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot. A kormányszóvivő többek között azzal érvelt, hogy az elmúlt 24 órában az IMF-tárgyalások lefolytatása mellett kiálló nyilatkozatokat tettek. 2012. január 06.

Írásod szokás szerint olvasmányos és elgondolkodtató. Most kötözködnöm sem sikerült.

További jó munkát!
Üdvözlettel: jenőke

_Okostojás_ 2012.02.02. 09:13:53

Kedves jenőke!

Köszönöm az észrevételeidet. Ezek is csak megerősítették kételyemet a szóvivő szavahihetőségében.
Elismerésnek veszem, hogy nem sikerült kötözködnöd, bár a szolid, ironikus kötözködést szeretem, hisz magam is ezt művelem:-))

Üdv.
Okostojás

chronometere 2012.02.02. 10:55:04

@_Okostojás_: jenőkét kiegészítem:
meggyesahibás.blog.hu
"szép gyüjtemény"

_Okostojás_ 2012.02.02. 11:53:42

@chronometere:
Köszi az infót. Rendszeres olvasója vagyok a blognak, sőt a Szeretgomnak is:-))

anonymand 2012.02.02. 15:49:29

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Amit leírtál, majd tökéletes bemutatása a dolgoknak.
A magam részéről kiegészíteném két szempontból.

Kálmán Olga nem volt igazán formában.
Amikor a nyugdíjkorhatárról szólt a történet, elfelejtett rákérdezni, hogy: a magyar nyelvben van-é különbség a lehet és a kell között?
Gíró-Görény a pedagógusokkal példálódzott, (az igazgatói beleegyezést emlegette), csak azt felejtette el részleteiben kifejteni, hogy a pedagógus, ha eléri a nyugdíjkorhatárt, akkor szabad akarata szerint dönthet, hogy folytatni kívánja áldásos tevékenységét, vagy nyugdíjba vonul. A bíróknál pedig kötelező a nyugdíjba vonulás ( a bírói tevékenység befejezése), bár valóban elmehet egy Mac Donalds-ba dolgozni.
A pedagógusoknál lehet folytatni a tevékenységet, míg a bíróknál meg kell szüntetni.
És ebből elég nehéz kimagyarázkodni.

A második megjegyzésem a nyilatkozatra vonatkozik.
Hányan nézik az Egyenes beszéd című műsort?
Hányan olvashatták a nyilatkozatot?

Persze, ahogy Te is tisztában vagy a kormányszófosó jellemével, még sokan mások.
Elég emlékeztetni arra, hogy volt olyan Tét műsor, amiben hamis adatokkal operált, érvelt, majd egy inzertben bocsánatot kért a "tévedésért". Aki csal hallgatta a műsort, talán észre sem vette.
De mi mást vársz tőle, tőlük?
Vársz még valamit tőlük?

Tisztelettel:
anonymand

_Okostojás_ 2012.02.02. 17:20:17

Tisztelt anonymand!

Természetesen várok tőlük még valamit! Nagyon-nagyon várok!
Találd ki, hogy mit? :-)))

Tisztelettel:
Okostojás

Ui.: A találós kérdésem amolyan költői kérdés volt, mert tudom, hogy tudod mit várok tőlük:-)))

anonymand 2012.02.02. 18:04:03

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Ámen!

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása