Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2011.11.06. 16:41 _Okostojás_

Követelem a képviselők visszahívhatóságát!

Alapvetően nyugodt ember vagyok, nem szokásom a követelőzés, de most egyszerűen nem tudok mást mondani. Egy napja próbálok higgadtan véleményt formálni Leinhardt Balázs tettéről, de nem sikerül lehiggadnom. Azok a jelzők, azok a mondatok, amik eszembe jutnak róla nem írhatók le. Viszont, hogy ne maradhassanak ilyen lények (mert Leinhardt Balázst ezek után nem tartom embernek) a Parlamentben követelem, hogy a képviselők visszahívhatók legyenek.

 

 

Követelem, hogy az új Alaptörvényben szerepeljen az a kitétel, hogy a képviselők visszahívhatók legyenek! 

18 komment · 1 trackback


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr343358677

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Demokráciamackó: ne piszkáld! 2011.11.06. 17:00:18

A demokráciatréning elvileg (szótagszámilag, magyarhelyesírásszabályilag) egy szó. Gyakorlatilag meg egy olyan összetétel, amit életben egybe még egyszer nem fogunk látni, azaz jobb, ha nem írjuk egybe, mert a végén még valaki úgy érti, hogy „rögzült s...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anyósnyelv 2011.11.06. 21:16:12

Ki is volt ez a minősíthetetlen barom? Nem jegyeztem meg nevét, de nem is fogom.

Az biztos, hogy az általánost is csak jó nagy segítséggel végezhette el.

_Okostojás_ 2011.11.07. 06:36:53

@anyósnyelv:

Ebben az a rémisztő, hogy 2 diplomája is van. Igaz a diplomával nem jár automatikusan erkölcs, jóérzés, emberség, stb.

anonymand 2011.11.07. 07:03:49

Tisztelt Okostojás!

A politikai elit prominens képviselőjét láthattad, hallhattad.
Ő az elit része.
Nos, hozzá kell mérni a többit.
Nem Portugáliához, vagy Spanyolországhoz mérni (ahol a diktatúrák bukása után a halottaira mindenki atrocitásmentesen emlékezhet).

A sírgyalázásért senki nem tett feljelentést. Sem hivatalból, sem sehonnan.
Ez egy ilyen ország.

"Ebben az a rémisztő, hogy 2 diplomája is van. Igaz a diplomával nem jár automatikusan erkölcs, jóérzés, emberség, stb." - Magyarországon nem létezik olyan tanszék, amelyiken a gyűlöletmentességet oktatnák. A gyűlölet nélküliség nem kritérium, az ellenkezője annál inkább....

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: ha egyszer megéred, hogy telefonon keres egy országgyűlési képviselő, és készüléked kijelzi a számát, akkor, de csak akkor lesz visszahívható.....

_Okostojás_ 2011.11.07. 08:29:51

Tisztelt anonymand!

A felháborodásomnál csak az ijedtségem nagyobb. Megijedtem attól, amit Te is írtál, hogy sehol, senki fel sem jelentette. Sőt, az az érzésem, hogy bizonyos körökben még talán vállveregetést is kapott érte.

Tisztelettel:
Okostojás

Ui.: még annyira dolgozik bennem az ideg, hogy nem írom le, mit is gondolok a visszahívhatóság helyett.

anonymand 2011.11.07. 09:16:54

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Veregetném én a vállát, meg a társainak.
Szívlapáttal.
Szeretetből.

Felháborodás, ijedtség, döbbenet, stb....

Kezdem azt hinni, hogy mi vagyunk a deviánsok, a nem normálisak, a társadalom mételye.
Mindentől függetlenül én nem óhajtom abbahagyni a mételyezést.
Gondolom Te sem.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: én kitaláltam, hogy mit is gondolsz visszahívhatóság helyett.
Elküldést.
Nyertem, 1-0 ide.

_Okostojás_ 2011.11.07. 11:22:30

Tisztelt anonymand!

Már régóta érzem azt, hogy vagy deviáns vagyok, vagy rossz korba születtem:-))

Tisztelettel:
Okostojás

Ui.: Nem nyertél! Az elküldést leírtam volna. Egészen másra gondoltam, de ha rá is jössz le ne írd!

anonymand 2011.11.07. 12:11:30

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Te a legjobb korba születtél. Pangloss doktor után szabadon.

Oly korban élsz Te, ....
József Attila után szabadon.

A magam részéről József Attilát vallom hitelesnek.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: a világért le nem írnám, hogy lehet az Oktogont felülről szemlélni, nem a Google Maps segítségével....

_Okostojás_ 2011.11.07. 12:44:19

Tisztelt anonymand!

Én inkább Radnótira gondolnék:

Oly korban éltem én e földön,
mikor besúgni érdem volt, s a gyilkos,
az áruló, a rabló volt a hős, -
s ki néma volt netán s csak lelkesedni rest,
már azt is gyűlölték, akár a pestisest.

Tisztelettel:
Okostojás

anonymand 2011.11.07. 14:06:57

@_Okostojás_: +

Tisztelt Okostojás!

Természetesen tévedtem!
Bocsánatot kérek Tőled, Radnótitól és minden idelátogatótól!

Ide vezet a megosztott figyelem alkoholszinteséssel pároztatva.
Vagy egybesülve.

Tisztelettel:
anonymand

piefke 2011.11.07. 14:29:45

1.
Leinhardt Balázs elsősorban és mindenek előtt" problémákkal küzdő ember" és csak sokadsorban parlamenti képviselő. Mi következik ebből? Az, hogy a hülyeséget nem képviselőként, hanem hülyeként követte el – ergo: nem az a jó megoldás, ha a képviselőt visszahívjuk, hanem az, ha hülyét nem engedjük bejutni a parlamentbe.

2.
Általánosságban pedig: tudom, hogy a képviselői visszahívhatóság az egyik kedvenc ötlete a magyar dilettáns politikai közgondolkodásnak – de gondoljuk csak meg, hogy mit is jelent az, ha egy képviselőt vissza kell hívnunk? Nem mást, mint azt, hogy amikor megválasztottuk, nem mérlegeltünk alaposan, felelős polgárok módjára!

Aki tehát arról beszél, hogy vissza lehessen hívni a képviselőket, az valójában a választópolgárok felelősségét akarja csökkenteni – afféle politikai „Add vissza a babaruhám!”-ot szeretne játszani.

Az sem érv, hogy a mi választópolgáraink tudatossága és „fejlettsége” még nem az igazi és ezért kell az efféle „Visszaazegész!”-megoldást kodifikálni. Éspedig azért nem érv ez a visszahívhatóság mellett, mert épp a fejletlen választói tudatosság okán könnyű lenne vele visszaélni és egy éppen hogy nem demokrata erőnek ezzel az eszközzel destabilizálni a közéletet és ellehetetleníteni a hatalomgyakorlást.

…Mert mi is történhetne, ha lenne egy ésszerű politikát folytató kormány? Jöhetnének a populisták és fellázíthatnák a kormánytöbbség ellen a kormány politikáját be nem látó „lumpenplebset” – és egyenként levadászhatnák a kormánypárti képviselőket, egészen a bukásig… Ne feledd: egy eszközzel nem csak élni lehet, hanem visszaélni is! És minél kevesebb „veszélyes fegyver” van „avatatlan kezednek kiosztva”, annál kisebb a „balesetek” eshetősége…

vargalukrécia 2011.11.07. 15:31:01

Ez gyalázat. Sírrablás. Döbbenet. Nem titokban, éjjel, lopva, hanem fényes nappal kamera előtt. Büszkén. Hazafiasan. Undorító! Miért nem tiltakoznak legalább azok a szervezetek, akik a koszorúkat kihelyezték?? Nem tudnak róla? Vagy mindegy? Már tényleg nem számít semmi. Ettől nincs lejjebb. :(
Gyalázat, gyalázat, gyalázat. Szégyen.

_Okostojás_ 2011.11.07. 18:03:57

@piefke:

Van az érvelésedben sok igazság. De!
Hivatkozol a fejletlen választói tudatosságra. Gondolod ez a fejletlenség csak a visszahívásnál igaz és magánál a választásnál nem?
Természetesen én sem úgy gondoltam a visszahívást, hogy egy szem egymagam eldöntöm, "Képviselő úr jöjjön vissza!" A visszahíváshoz is a választók többségi akaratára lenne szükség.
Még egy gondolat: A hatalom gyakorlásának ellehetetlenítéséről írsz. Na de mi van akkor, ha a hatalomba kerülők visszaélnek a hatalmukkal? Maradjanak bebetonozva? A mostani kormány a legjobb példa a visszaélésre. Kétharmadra hivatkozva diktatórikusan vezetnek be mindent, olyanokat is, amiket nem hogy nem ígértek a választások előtt, hanem egyenesen elleneztek! A hatalommal való visszaélés legyen büntetlen?

anonymand 2011.11.08. 03:37:09

@piefke:

Tisztelt piefke!

"Általánosságban pedig: tudom, hogy a képviselői visszahívhatóság az egyik kedvenc ötlete a magyar dilettáns politikai közgondolkodásnak – de gondoljuk csak meg, hogy mit is jelent az, ha egy képviselőt vissza kell hívnunk? Nem mást, mint azt, hogy amikor megválasztottuk, nem mérlegeltünk alaposan, felelős polgárok módjára!" - ha a dilettánst nem tekintem pejoratív jelzőként (de a szövegkörnyezetben sajnos az), akkor is vitatkoznom köll.
Egy, a választókat megnyerő programmal és ígéretekkel operáló képviselő, ha Saulusként viselkedik, az nem a választópolgárok felelősségteljes mérlegelést kérdőjelezi meg. Aki szavaival és tetteivel hátat fordít megválasztóinak, az voltaképpen kit is képvisel?

"…Mert mi is történhetne, ha lenne egy ésszerű politikát folytató kormány?" - itt, ebben az országban?

"Ne feledd: egy eszközzel nem csak élni lehet, hanem visszaélni is! És minél kevesebb „veszélyes fegyver” van „avatatlan kezednek kiosztva”, annál kisebb a „balesetek” eshetősége…" - például a 2/3-os többség.
Elég példaértékű.

Valóban nem egyszerű eldönteni, hogy legyen-e visszahívható a képviselő, a magam részéről arra hajlok, hogy ha ennek lenne lehetősége, akkor talán a bejutott képviselők felelősségteljesebben képviselnék az őket megválasztó dilettánsokat.

Tisztelettel:
anonymand

piefke 2011.11.08. 07:50:03

@anonymand:

Kedves Okostojás és Anonymand!
Egyszerű a képlet: ha nincs visszahívhatóság, akkor csak egy veszélyes fegyver van a demagógok és populisták kezében arra, hogy megvezessék a naiv szavazókat – ha van visszahívhatóság, akkor kettő!:-)

Arra pedig ne hivatkozzatok, hogy ha van visszahívhatóság, akkor a hibás döntésére ráébredt jónép majd szépen öntudatosan és együttműködve összeszövetkezik és leváltja az alkalmatlannak ítélt képviselőt – mert ha tudna a jónép öntudatos lenni és szövetkezni, akkor eleve olyan (maguk közül kikerülő) embert juttatna stallumba!

Az sem igaz, hogy a képviselők a visszahívástól való félelmükben itt jobb képviselőkké, jobb politikusokká válnának: csak még populistábbakká, hogy a nép „szeresse” őket és nehogy leváltsa. És a sötét ügyeiket emellett ugyanúgy vihetnék tovább – mert ugye ha néhány ember le is akarná őket emiatt váltani, nemigen tudnának az öntudattalan tömegben kellő támogatót ehhez felmutatni…

_Okostojás_ 2011.11.08. 09:34:58

Kedves piefke!

Értem én az érvelésed, sőt meg is értem. Nagyjából el is fogadom, a visszahívhatóság azért merült fel bennem, mert kiborít az a fajta magatartás amit a már megválasztott képviselők megengednek maguknak. Lásd a poszt videómellékletét.
De ezen kívül is tudnék rengeteg példát mondani. Tudom, hogy nem a visszahívás lenne erre a megoldás, hanem az, ha lenne annyi erkölcsi tartás a képviselőinkben, hogy ha valami nagyot hibáztak, akkor önként távoznának. Vagy esetleg az a párt (csoport, frakció) zárná ki, melynek tagjai. De amint azt az elmúlt évtizedek mutatják ilyenre hiába is várunk.
Viszont fenn marad a kérdés, mi legyen azokkal a képviselőkkel, akik méltatlanná váltak a képviseletünkre? Önként nem távoznak, pártjuk nem zárja ki őket, mi nem hívhatjuk vissza. Éljenek továbbra is úgy, mint Marci Hevesen mindenféle retorzió, felelősségre-vonás nélkül?

anonymand 2011.11.08. 09:52:17

@piefke:

Tisztelt piefke!

"Egyszerű a képlet: ha nincs visszahívhatóság, akkor csak egy veszélyes fegyver van a demagógok és populisták kezében arra, hogy megvezessék a naiv szavazókat"... - lenyűgöző, ahogy egyszerűsítesz!
De miért nem vagy következetes?
További egyszerűsítéssel minden fegyver kiverhető a demagógok és populisták kezéből.
Soha többé választást!

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.11.08. 09:54:45

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Te maximalista vagy!
..."ha lenne annyi erkölcsi tartás a képviselőinkben"... - mennyi?
Feleannyi.
Negyedannyi.
Szemernyi.
De nem van.

Tisztelettel:
anonymand

anonymand 2011.11.08. 14:04:25

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Sziesztáztam, és mertem nagyot álmodni.
Mit szólnál ha a képviselők visszahívhatósága helyett, egyéni képviselői indítványra, a visszaszívathatóságot törvényesítenék?
Ha tisztelt képviselő munkájával elégedetlenek lennének korábbi megválasztói, (nem megfelelőnek tartott) gombnyomásonként 1-1 hónapra a jövedelmét közmunkabérre (alig kevesebb a minimálbérnél) csökkenthetnék.
Valószínűleg nagyobb tisztelete és keletje lenne a "lelkiismereti" szavazásnak, mint a pártfegyelemnek.
A Parlamentbe kerüléskor elképzelhetőnek tartanám kaució fizetését, mely összeget a képviselő elveszítené, ha például 3 hónapnál többször kellene a minimálbérnél minimálabb bérért képviselnie.

Rövid volt a szieszta, többet nem álmodtam.

Tisztelettel:
anonymand
süti beállítások módosítása