Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.01.31. 17:20 _Okostojás_

Gondolatok egy kongresszus után

 

Az LMP kongresszusa után elgondolkodtam, vajon jól döntöttek-e? Nem tudom, majd az idő eldönti. Szerintem most még senki sem tudja, jó volt-e a döntésük vagy se. Maximum vélemények lehetnek, de a tutit senki sem tudja. Nehéz lenne manapság megmondani, hogy melyik a jobb megoldás, a szövetség vagy az önállóság? Mindkettőben van némi ráció, de mindkettő ellen is szól valami.

Az önállóság mellett döntöttek, mert szerintük az Országgyűlés jelenlegi pártjai között nem találnak olyan partnert, amelyikkel a ciklus hátralévő részében a rendszeresen egyeztetett ellenzéki együttműködésnek értelme lenne. Ebben van valami. Nézzük csak a jelenlegi parlamenti pártokat. Ott van a Fidesz, aki ugye nem ellenzéki. A KDNP nem párt, csak egy ragadványnév a Fidesz után. Az ellenzékiek közül a Jobbik saját maga deklarálta, hogy nem demokraták, tehát elég nehéz lenne velük egy széles körben elfogadott szövetség kialakítása. A DK-ról ne is beszéljünk, hisz ők csak úgy fél lábbal vannak a Parlamentben, még frakciót sem alakíthattak. Marad az MSZP. A velük való együttműködés valóban elég rizikós (lásd SZDSZ). Ha ezeket figyelembe vesszük, akkor jól döntöttek.

Viszont, ha arról az oldalról nézzük a dolgot, hogy ma (főleg ha előrehozott választások lesznek, de még 2014-ben is) Magyarországon egy Fidesztől balra álló szervezet képes-e egyedül megszerezni akkora támogatottságot, hogy az új választási törvény alapján képes legyen leváltani a jelenlegi kormánypártot, akkor már nem is annyira egyértelmű, hogy jó a döntés. Megítélésem szerint a váltás csak összefogással sikerülhet. Persze kérdés, hogy ennek érdekében még az ördöggel is (MSZP, DK) cimboráljon-e egy párt?!

Természetesen van egy harmadik út is, amit így fogalmaztak meg: „A párt programját olyan civil szervezetekkel, parlamenten kívüli pártokkal és mozgalmakkal kívánja megvitatni, amelyek maguk is tiszta lappal igyekeznek hozzájárulni országunk megújításához.” Szép gondolat, csak túl általános, és megfoghatatlan. Kikre is gondoltak? Parlamenten kívüli párt ugyan elég sok van, de olyan, akinek egy egész kicsi súlya is van kevés. Gondolom nem a Kétfarkú Kutya Pártra vagy a Magyar Fokhagymafrontra gondoltak, mint lehetséges szövetségesre. Megítélésem szerint marad két párt, az MSZDP és a Jólét és Szabadság Demokrata Közösség. A két MSZDP-s vezető (Kapolyi és Schmuck) hitelessége elég lejáratott már, így meglátásom szerint egyedül a Jesz marad, mint lehetséges szövetséges. Annál is inkább, mert a Jesz átment egy öntisztulási folyamaton, és egyre erősebben (talán hitelesebben is) hallatja a hangját. Igaz, hogy ők sem jelentenek nagy súlyt, de legalább már mérhető a támogatottságuk. Viszont meg van az a különbség, hogy a Jesz a közép jobb oldalára helyezi magát, bár ettől még lehetne együtt működniük.

És persze itt vannak a civil mozgalmak, akik jelentős létszámot tudtak megmozgatni a demonstrációjukon. De egyelőre ennyi és semmi több. Kidolgozott programjuk nincs, határozott célkitűzéseik - azon kívül, hogy le kell váltani a jelenlegi kormányzást - sincsenek. Természetesen ez nem jelenti azt, hogy nincsenek közöttük okos emberek, de jelen állapotukban egyelőre csak a tömegeket tudják az utcára vinni (azt mondjuk, jól csinálják). No, de más egy tüntetést megszervezni (amit most nem is olyan nehéz a fokozódó elégedetlenség miatt) és más egy választási kampányt levezényelni. Arról nem is beszélve, hogy egy hiteles, átlátható és JÓ programot is fel kellene mutatni arra, hogy ha ők nyerik a következő választást, valóban meg tudják oldani a kormányzást. Mégpedig úgy, hogy a most elégedetlenkedő tömeg azt el is fogadja és az ország is kikerül a kátyúból. Nehéz, bár nem lehetetlen vállalkozás, de most még nem látni a jeleit sem a Millásoknál, sem a Szolidaritásnál.

Akkor hogyan tovább? Legyen kerekasztal vagy ne legyen? Nem tudom! Csak abban reménykedem, hogy bárhogy is döntenek az ellenzéki pártok és a civil szervezetek, akár külön-külön, akár szövetségben indulnak a választásokon a végeredmény a váltás lesz és végre a helyes irányba fordul kis országunk szekerének rúdja.

 

11 komment · 1 trackback

Címkék: politika közélet


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr284036258

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Lehet más a Lehet Más? 2012.02.01. 09:18:34

A hétvégén kétnapos kongresszust tartott a Lehet Más a Politika párt. A kongresszus lezárultával vegyes érzések kavarogtak bennem, végül pedig a fenti kérdéssel kapcsolatban arra jutottam, hogy a válasz egyértelmű Nem!...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth György 2012.01.31. 18:42:07

Határozottan állítom, hogy akkor fog "végre a helyes irányba fordul kis országunk szekerének rúdja", ha ez a gügye magyar nép, nem pártok mentén akar ja az ország jobbulását.
Elképesztően egyszerű, és minden megoldásában demokratikus megoldást tudok ajánlani. Természetesen nem utópisztikus elgondolásról van szó!!
Ez a megoldás rövid idő alatt kivitelezhető, megalkotható a hátterét biztosító VALÓDI ALKOTMÁNY és az alkotmányhoz tartozó törvények, melyek mindenki számára egyértelmű szabályokat tartalmaznak. Mellé beszélés, törvény kijátszása minden szinten, kizárva.

Amennyiben, és amikor, az ORSZÁG NÉPE megszűnik gügyén viselkedni, elkezdődhet a megvalósítás.

Szívesen állok minden érdeklődő rendelkezésére.

_Okostojás_ 2012.01.31. 20:06:29

Tisztelt Tóth György!

Ebben majdnem egyet is érthetünk. Csak van egy egészen kis bibi. Mégpedig az, hogy az Alkotmányt és a törvényeket a Parlamentben hozzák létre és fogadják el. A Parlamentbe viszont jó eséllyel csak párttagok kerülhetnek be. És itt be is zárul az ördögi kör!

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2012.01.31. 22:46:50

@_Okostojás_: A parlamentbe nem csak párttagok kerülhetnek be, de csak a pártok jelöltjei. És ez nem azért van így, mert valaki így találta ki, hogy a pártoknak kedvezzen, hanem fordítva. A parlament ugyanis csak akkor tud működni, ha van benne egy olyan többség, amelyik nagyjából egyet akar, és ennek megvalósítására megválasztja a kormányt. A parlament választása meg akkor becsületes, ha előre tudjuk, hogy ez a csapat mit akar megvalósítani. Na most ehhez össze kell állniuk egy politikai formációba, közzétenni, hogy mit akarnak, és elmagyarázni a választóknak. Ezt nevezhetjük bárhogyan, akkor is az lesz, mint most a pártok. Ha nem így működik, akkor nincs kontroll, és úgy járunk, mint a szocializmusnak nevezett népboldogítással.
Persze minél erősebb a kontroll, annál jobb. Az igazi demokráciák nem azzal jobbak nálunk, hogy ott nincsenek korrupt politikusok, hanem hogy hamarabb kiderülnek a stiklik és komolyabb következményük van. Ennél fogva kevesebb is a visszaélés, de soha nem lesz nulla.
Végezetül idézném Scmidt volt német kancellárt: "A politikus és az újságíró egyaránt olyan dolgokról kénytelen véleményt mondani, amelyeket még nem ért egészen. És közben fél szemmel egyik a népszerűségi, a másik a hallgatottsági/nézettségi adatokra kell sandítson" (Ő mind a kettő volt.)

_Okostojás_ 2012.02.01. 07:31:44

Tisztelt Kuviklacz!

Természetesen igazad van. Tisztában vagyok vele, a kommentem Tóth György hozzászólására született. Azzal is tisztában vagyok, hogy ha nem így lenne ahogy van az kész anarchia lenne. Viszont az úgynevezett népképviseletből ma a képviselet egyáltalán nincs jelen (a szűk gazdasági érdekcsoport képviseletét nem nevezném népképviseletnek). A mai politikusok nem vallják Schmidt kancellár nézeteit. Ők egyik szemükkel a Főnökre a másik szemükkel a zsebükre kacsintanak. Ez lehet a bibi forrása.

Üdvözlettel:
Okostojás

jenőke 2012.02.01. 08:24:35

@_Okostojás_:
Kedves Okostojás!
Törzs-anyagodhoz is, magyarázatodhoz is tennék észrevételt.

1. „A párt programját olyan civil szervezetekkel, parlamenten kívüli pártokkal és mozgalmakkal kívánja megvitatni, amelyek maguk is tiszta lappal igyekeznek hozzájárulni országunk megújításához.”
Sajnálatos, hogy nem vetted figyelembe a Munkáspártot!
Maga az Alkotmány típusú Alaptörvény állapítja meg, hogy az ősbűn folytatója a jogutód MSZP, ezért a Munkáspárt tiszta, mint a hó. Honlapjuk szerit (már, vagy még) Kubában is jól ismerik a Munkáspártot. És itthon?
2. Szerintem tévesen értelmezed a Szociáldemokrata Pártot is. Mióta megszabadultak Petrasovicstól és lemorzsolódott róluk a C-SZDP, és ugyanakkor szert tettek a Tisztelet-társaságra, miért pont nekik ne lenne tiszteletük? Igazán méltányos áron szállítanak "Tisztelet" szavazatokat.

".....az úgynevezett népképviseletből ma a képviselet egyáltalán nincs jelen."
Csak kérdezem! És hová lettek az egyéni képviselők? Az olyanok, mint például Kupa, Gyimóthy stb?
És, igazad van a törzsanyagban, mert nem csak párt lehet része az Országgyűlésnek, vannak egyéni jelöltek, akik vagy be, vagy nem.
Mostanában inkább nem.
Azonban az egyéni képviselő szelleme most is kísért, tehát jelen van!
Még az Alaptörvényt is egyéni képviselő gyártotta le, és egyéni képviselő nyújtotta be => megszavazták.

Kívánok további jó munkát!
Üdvözlettel: jenőke

jenőke 2012.02.01. 08:29:56

@jenőke:
Kiegészítés!
Az LMP-t, mint fontos és túlsúlyos pártot kifelejtettem.
Ők magukról mondják: alkalmi együttműködés lehetséges.

Egyéjszakás párt?

_Okostojás_ 2012.02.01. 09:47:48

Kedves jenőke!

Értékes volt a hozzászólásod, de sajnos a dilemmám ezzel együtt is megmaradt. Legyen vagy se kerekasztal, és ha igen kikkel?

jenőke 2012.02.01. 12:17:36

@_Okostojás_:
Kedves Okostojás!
Most komolyan: a politikai, és a jogi környezet okán a "kerekasztalt" a demokratikus pártok és civilszervezetek együttes és megkerülhetetlen eszközének látom. Használatának mondott, de nem valós indokokon alapuló megkerülése, és az erre való felbujtás több, mint bűn, mert helyrehozhatatlan károkat okoz.
A kerekasztal nem együttműködést jelent, és szövetséget sem, csak eszközt az egy darab közös cél elérése érdekében.
A lap tisztaságáról csak annyit, hogy asztal ügyben is a cél meghatározza az eszközt. Az asztal éppen ezért demokratikus megoldás a jövőre nézve és semmi köze bárkinek a vélt vagy valós múltjához.

Nem komolyan: ha Te lennél a kerekasztal én körülülnélek, ha Orbán és csapata ettől elmegy (Na? hol a pont?)

Üdvözlettel: jenőke

_Okostojás_ 2012.02.01. 13:40:49

Kedves jenőke!

Nálad a pont!

Üdv.
Okostojás

jenőke 2012.02.01. 16:27:07

@_Okostojás_:
Jajj!
A mondat végén - szerinted - hol a pont? Milyen szó, vagy szavak után?

Üdvözlettel: jenőke

_Okostojás_ 2012.02.01. 17:10:33

Kedves jenőke!

Már a fonalat is elvesztettem, nem csak a pontot:-))
Az asztallal kapcsolatban viszont én is egyre inkább arra hajlok, hogy körül kell ülni!

Üdv.
Okostojás
süti beállítások módosítása