Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2011.10.13. 12:36 _Okostojás_

Politika és erkölcs, avagy a zsákbaképviselő

Az élet úgy hozta, hogy Budapesten a II. kerületben időközi választásra kerül sor, mivel Balsai Istvánt a Fidesz és a KDNP az Alkotmánybíróság tagjának jelölte, majd az Országgyűlés alkotmánybíróvá választotta. Emiatt lemondott országgyűlési mandátumáról és más politikai tisztségeiről. Ebben még nincs semmi különös, így írja elő a törvény, ez a lépés kimondottan erkölcsös.

Beindult a választási gépezet. Szépen sorjában bejelentkeztek a pártok jelölő szervezetnek. Még ebben sem találok semmi kivetnivalót. Aztán jelölteket állítottak. Na, itt már vannak problémáim!

Nézzük csak mit írnak általánosságban a képviselőkről:

A parlamenti képviselői címet választás vagy delegálás útján lehet megszerezni. A választások alatt azt a döntéshozatalt értjük, amikor az állampolgárok arról döntenek, hogy kik töltsenek be bizonyos hivatalos tisztségeket. Az egyéni választókerületből megválasztott képviselő kapcsolatot tart választókerületével, rendszeres fogadóórákat tart, beszámol választóinak végzett munkájáról, és arról, mennyiben teljesítette vagy képviselte a választási kampány során ígért ügyeket, programját.

Ez ugye világos. Mi vele a gondom? A II. kerületi választásokon két párt is olyan jelöltet indított, akik már eleve képviselők. Húzóemberek a pártjukban. A Fidesz-Kdnp Láng Zsoltot a kerület jelenlegi polgármesterét, aki egyben országgyűlési képviselő is, az LMP pedig Karácsony Gergelyt, - aki szintén a pártja húzóembere, frakcióvezető-helyettese, és országgyűlési képviselője - indította. Tudom, hogy változnak az idők, tudom, hogy változnak az erkölcsök, na de ilyen gyorsan? 2004-ben, amikor az MSZP Sopronban hasonlóan egy mandátummal rendelkező képviselőt indított az időközi választáson a Fidesz etikailag kifogásolta. Az akkori kampányfőnök pedig azt mondta: nem fair az MSZP eljárása, mert a választók nem tudják, kire szavaznak, lehet, hogy egy másik város polgárát juttatják így a parlamentbe. Kérdezem én, hogy most a II. kerületiek tudják, kit juttatnának a Parlamentbe? Megmondom: NEM! Arra mindkét párt nagyon figyel, hogy még véletlenül se kotyogják ki, kit is küldenének az Országgyűlésbe, ha az ő jelöltjük nyerne, hisz a jelöltjeik semmiképp nem képviselhetik a kerületieket, mivel már képviselők. Tehát kit választanak a II. kerület polgárai? Egy zsákbamacskát! Illetve zsákbaképviselőt. Ennyi erővel induljon minden körzetben a Kedves Vezető, kár kampányt és jelölést tartani, aztán úgyis az lesz a képviselő akit ő akar. Ez még tisztességesebb is lenne a mostani verziónál.

De kérdezem én, akkor majd hogyan kérjék számon a képviselőjükön a választópolgárok a kampányígéreteit, programját, hisz neki olyan nem is lesz, mivel nem ő kampányol! Kérdezem én, ez így erkölcsös, etikus? Nem érdemelnek meg a választók, nyílt őszinte beszédet? Még annyit sem érdemelnek, hogy az igazi képviselőjelöltjük nevét és programját megismerhessék? Ennyire lenézik a választóikat?

Ilyen alapon nyithatnék egy autókereskedést, és bemutató-autónak használhatnék egy féléves AudiS8-at, majd amikor a vevő körbenézte, kipróbálta, és kifizette az autót a kezébe adhatnék egy 12 éves Trabant slusszkulcsot, hogy ez az övé! Kíváncsi lennék, hogy mondjuk, Lézer János milyen képet vágna hozzá?

2 komment · 2 trackback

Címkék: politika közélet választás


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr43299752

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Selmeczi: Nem hátrálunk meg 2011.10.18. 16:21:02

A Fidesz szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: az ország irányítása nem pusztán hatalomtechnika, hanem hit és bátorság kérdése is.

Trackback: Selmeczi: Nem hátrálunk meg 2011.10.18. 16:21:02

A Fidesz szóvivője a Magyar Nemzetnek elmondta: az ország irányítása nem pusztán hatalomtechnika, hanem hit és bátorság kérdése is.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kurutz ezredes 2011.10.14. 15:27:07

Nehéz nekem, második kerületinek. A jobbikos csókát nem ismerem, rá azért nem szavazok. Az összes többit túl jól ismerem, rájuk meg azért nem.

_Okostojás_ 2011.10.14. 21:08:32

@Kurutz:

Mégis el kell menned szavazni, mert ha nem mész, azzal is szavazol. Nem csak parlamenti pártok indulnak. De ha őket is túl jól ismered akkor csinálj egy unszimpátia listát, és a legkevésbé utáltra szavazz:-)))
süti beállítások módosítása