Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2011.04.08. 19:56 _Okostojás_

Széll Kálmán zakójának zsebe és a gépkocsibeszerzés

  Olvasom, hogy új autókat rendel a kormány. Négymilliárd forintot szánnak a közbeszerzésre. Érdekes közbeszerzés, fogalmuk sincs mennyi és milyen autó kell a kormánynak, a lényeg, hogy 4 milliárd Forintot elkölthessenek:

Közbeszerzési Értesítő száma: 2011 / 41

II.2.1) Teljes mennyiség (adott esetben, valamennyi részt, és opciót beleértve)

A keret-megállapodás értéke 4.000.000.000 forint, az összes rész tekintetében együttesen.
Az ajánlatkérő keret-megállapodást köt, ennek megfelelően a keret megállapodás mind a 7 részére vonatkozó becsült összértékét határozta meg az ajánlati felhívásban. A keret-megállapodáson belül az egyes részteljesítések pontos mennyisége és értéke a teljesülés során realizálódik. Az eljárás jellege (központosított közbeszerzési eljárás), a teljesítés volumene, az intézmények által beszerzésre kerülő gépjárművek kategóriánkénti aránya előre nem kiszámítható, ezért az egyes részek keret-megállapodáson belüli aránya sem határozható meg pontosan. Az ellátás biztonsága indokolja, hogy az értékek külön-külön ne kerüljenek meghatározásra.

Ha ismert, becsült érték ÁFA nélkül (csak számokkal): 4000000000

Pénznem: HUF

Ha jól sejtem, akkor valami ilyesmi lehetett az előzmény:

  Matolcsy György (aki hadilábon áll a számokkal, mert sosem sikerül neki eltalálnia semmit, de legfőképpen nem az államháztartási hiányt. Na, jó, ha jól tudom egyszer megtippelte, hogy a szomszéd tacskójának hány lába van, és csak egyet tévedett, mert ötre tippelt) addig-addig matatott Széll Kálmán zakójának zsebében, amíg a kezébe akadt egy csomag. Kibontotta a csomagot és majdnem a szék mellé ült. Megtörölgette a bepárásodott szemüvegét, hogy jobban lásson, de az sem számított. Nézte a csomag tartalmát jobb szemmel, bal szemmel, két szemmel, négy szemmel, de az mindig pénzköteg volt. Rengeteg pénz, nagyjából 10 milliárd.

 Szegény Gyurink nagyon kétségbe esett, hogy mitévő legyen ezzel a sok pénzzel. El nem tőzsdézheti, mert akkor jön Kiflicsücsök hercegnő és úgy megvédi őt, hogy négyfelé áll tőle a füle. A kincstárba nem teheti, mert akkor 100 % alá esik a háromhavi államháztartási hiány, és az meg hogy nézne ki? A terrorelhárítók épp most herdáltak el több milliárdot, szegények nem bírnának ki még egy akkora csapást, hogy újabb milliárdokat kelljen elkölteniük. Már így is stresszben vannak, van Audi Q7-ük, szaunájuk, medencéjük, még a szolgálati kutya nyakörve is gyémántberakásos, hova költenének újabb milliárdokat?

 Egy kicsit még vakargatta a fejét a Költségvetés-készítés géniusza, de nemhiába tartják őt észkombájnnak, néhány óra alatt rá is jött a megoldásra. El kell mennie Őfelségéhez és megkérdezni, hova is tegye ezt a pénzt. A gondolatot tett követte és felhívta Szájjárató Pétert, Őfelsége ajtónállóját, hogy meghallgatást eszközöljön ki I. Viktornál. Szerencséje volt, Őfelsége épp a trónján pihegett a nagy brüsszeli csata fáradalmait kiheverve, ezért fogadta őt.

Gyurink belépett a Nándorfehérvári terembe, azonnal térdre vetette magát és imígyen szólt:

-       Uram, királyom! Életem, halálom, kezedbe ajánlom, nagy baj van!

-       Mi baj hű vazallusom – érdeklődött Őfelsége

-       Botor módon belenyúltam Széll Kálmán zakózsebébe és rengeteg pénz akadt a markomba. – sóhajtotta György

-       Ne csinálj ebből gondot. Menj el a tőzsdére és vegyél belőle Görög állampapírokat, tuti, hogy napokon belül semmit sem fognak érni és így megszabadulunk a pénztől. –szólt I. Orbán

-       Na de királyom! Ezekben a magánnyugdíj vészterhes időkben a tőzsde szóba sem jöhet. Meg aztán kicsit félek is Kiflicsücsök hercegnőtől – zokogott fel Matolcsy

-       Ez igaz – mondta elgondolkodva Őfelsége. Akkor szórd szét a testőreim közt – tette hozzá

-       Gondoltam rá egyetlen királyom, de a testőrök már lázadoznak. Már az új Audikat is alig tudtam rájuk tukmálni, ha még pénzt szórok közéjük annak az lesz a vége, hogy disszidálnak Albániába!

-       Tudod mit, zsenikém? Úgyis mindenki az oktatás forráshiányáról beszél. Adj 2 milliárdot a focisuliknak. – szólt felcsillanó szemmel királyunk

-       Remek ötlet – mosolyodott el Gyurink, de aztán elkomorult és imígyen szólt:

-       Hőn szeretett vezérem! Nagyobb a baj, mint gondoltad, még mindig maradt egy csomó pénz!

-       A francba! – kiáltott fel Őfelsége. Összevonta a szemöldökét, a jobb oldali szája szeglete kissé rángani kezdett, ami nála az idegesség jele. Némi gondolkodás után így szólt:

-       Úgy hallom odalent a déli végeken morgolódnak a hajdúk, hogy csak én járok háborúzni, nekik meg megmacskásodik a lábuk a sok semmittevéstől. Adj nekik néhány milliárdot, hogy küzdőteret építsenek maguknak.

-       Jaj, szegény fejemnek! – sikoltott fel Gyurink.

-       Emlékeztetnem kell téged vezérem, hogy a hajdúknak már több mint 10 milliárdot adtunk a stadionjukra. Többet most nem lenne ildomos, mert egy stadion nem mutatna jól kacsalábon.

-       De nehéz eset vagy Te Gyuri!  - dörmögte Őfelsége

-       Akkor meg lódulj a királyi írnokhoz, hogy a holnapi közbeszerzési krónikában hirdessen meg kincstári gépkocsi beszerzést vagy 4 milliárd forint értékben oszt jó napot!

-       Igenis egyetlen királyom! De hány és milyen kocsira szóljon a kiírás? – könnyebbült meg a XXX. század leendő közgazdász-legendája

-       Mára eleget gondolkodtam, a többit oldjátok meg ti, vagy kirúgatok mindenkit! – mordult fel Őfelsége, mire Gyurink remegő lábakkal kitántorgott a teremből.

  Ezek után, ha jól sejtem (mivel őfelsége nagy hirtelen csak 6 milliárdot osztott el), a közeljövőben még várható 4 milliárd forintnyi érthetetlen közbeszerzési kiírás. Hacsak Matolcsy nem nyúl bele Széll Kálmán zakójának másik zsebébe…

 

6 komment

Címkék: politika közélet


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr642810497

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.08. 21:22:02

Szép, szép, csak következetlen kissé:
"meghallgatást eszközöljön ki I. Viktornál." vs. "megszabadulunk a pénztől. –szólt I. Orbán"

Lehetne valószerűbben is:
O. Viktor (esetleg "0.":) vagy
V. Orbán
- hogy a másik négy hol van, azzal ne törődj, az M7-es előtt se volt 6 másik!
(by. Hofi;)

_Okostojás_ 2011.04.08. 21:37:09

@2. e-képviselő:
Igazad van! Lenin is a 6. volt ha jól emlékeszem. V.I. Lenin

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.08. 23:56:00

Sőt, Sztálin is a 4., mint Ioszif Viszarionovics ...

stevie-w 2011.04.09. 11:51:59

A nagyértékű és/vagy komplikált közbeszerzéseknél úgy szokott menni, hogy az értesítőben az alap információk jelennek meg, a teljes dokumentációt pedig néhány tízezer forintért lehet megvásárolni. Gondolom, az autóbeszerzés is így történik. Ha ez az ábra, akkor ezt korrektnek tartom.

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.09. 13:55:15

@stevie-w:
- ha nem volt olyan választási ígéretük, hogy NEM cserélnek bútort, autót, telefont, dolgozószobát stb. stb. újabbra/szebbre/nagyobbra, AKKOR ezt a beszerzést én is korrektnek tartom.:)

1.szóló · http://ide-oda.blog.hu 2011.04.09. 15:38:22

@2. e-képviselő: "A Jobbik felszólítja a kormányt, hogy korábbi ígéretének megfelelően vezesse be az állami telefon-, bútor- és autóvásárlási moratóriumot - jelentette ki Z. Kárpát Dániel (MOST) szombaton Budapesten sajtótájékoztatón."

Szerintem tévednek!

"Orbán Viktor miniszterelnökként 2010 június 8-án a parlamentben az első gazdasági akcióterv ismertetésekor 23. pontként megígérte, hogy bevezetik a moratóriumot. Ehhez képest sajtóhírek szerint a kabinet most 7 milliárd forintot akar elkölteni állami autóbeszerzésekre"

Értsd: június 8. után BEVEZETTÉK, és egészen mostanáig élt is! (most meg kivezetik szépen;)
süti beállítások módosítása