Naptár

május 2022
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Utolsó kommentek

 • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
 • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
 • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
 • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
 • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
 • Utolsó 20

2014.12.27. 19:39 _Okostojás_

A hó evolúciója

hoembernyaral.jpg

Most vagy a hó erősödik annyira, hogy nagyságrendekkel kevesebb mennyiség is sokkal nagyobb riadalmat és gondot okoz, vagy az emberiség satnyult el annyira, hogy néhány centi hótól megáll az élete.

Nem tudom eldönteni melyik állítás az igaz, de valami történt az alatt a röpke idő alatt amióta saját lábammal taposom a havat (egyre ritkábban és egyre kevesebbet).

Tele van az internet, a TV, a rádió mindenféle riogatással. Van itt már minden színű és szintű riasztás, figyelmeztetés, mert jön a hó! De könyörgöm, december van és ez téli hónap. Ebben az időszakban természetesnek kellene lennie a hónak. Még az sem lehetne meglepő, ha nem néhány centi, hanem több tíz centi esne. Nem értem ezt a riadalmat.

Kicsit kutakodtam a memóriámban és előástam néhány téli emlékképet a nem is olyan túl régmúltból (persze, csak történelmileg nem túl régmúlt, hisz már jóval közelebb vagyok a hatvanhoz, mint az ötvenhez).

Első kép: a hatvanas évek közepe lehetett, én nagyjából 7-8 éves voltam akkor. A kép, ami előbukkant arról szól, hogy a városi ketreces dühöngőben (kispályás, salakos focipálya a lakótelep mögött) focizunk a branccsal. De nem akárhogy, hanem bakancsban, térdig érő hóban! Érdekes foci volt, hisz a labda nem merült el a hóban, de mi igen. Ezért csak szökdelve tudtunk a labda után menni és kicsavart testtel a rúgás után beledőlve a hóba tudtuk tovább passzolni a lasztit. Órákig űztük ezt a sportot több napon keresztül.

Második kép: a nyolcvanas évek eleje, amikor a húszas éveim elejét tapostam. Ekkor már volt autóm, egy 100-as Skoda. A mai technikához képest nem volt nagy szám, bár én nagyon szerettem. Ezen a télen is sok hó esett. Már Tatán laktam és Tatabányára jártam dolgozni. A cég ugyan nem fizette a kocsihasználatot, de a vonat bérlet árát odaadták, ha kocsival is közlekedett az ember. Akkoriban még olcsó volt a benzin, így kényelemből, no meg friss kocsi tulajdonosi büszkeségből autóval jártam dolgozni. Emlékszem, ahogy nagy nehezen kievickéltem az utcánkból a Skodával Tette a farát hol jobbra, hol balra, az eleje tolta a havat, mint egy hókotró, mert a hó magasabb volt, mint a kocsi köténylemeze. De azért kivitt a főútra. Onnan már szinte gyerekjáték volt az átjutás Tatabányára. Bár sózni nem sóztak, de járt előttem egy hókotró, ezért csúszott ugyan az út, de járható volt. Nem is volt gondom az egész városban, de amikor kikanyarodtam az Ipartelepek felé ahol dolgoztam, megint szűz hóba keveredtem. Egy darabig mentem előre hősiesen, a kocsi eleje tolta, a hasa folyamatosan tömörítette maga alá a havat, de egy idő után megakadtam. Akkoriban nem volt divat a téli gumi (bár létezett már, de nem annyira az anyaga volt téli, hanem a mintázata. Széles mély barázdás volt a gumi, ami jó volt a hóban, de a sima aszfalton úgy zúgott, mintha harckocsival járt volna az ember), nekem se volt. Amolyan úri huncutságnak tartottam. Szerencsémre néhány perc után jött két vállalati Zuk (a fiatalok kedvéért: lengyel kisteherautó), amik megálltak, hogy behúzzanak-e a céghez, de nem kértem a mentésből. Csupán annyit kértem, hogy menjenek előttem, hogy járható csapást csináljanak a Skodámnak. Elrugdostam a kocsim elől az összetolt havat és a Zuk-ok nyomában simán beértem a munkahelyemre.

Harmadik kép: a kilencvenes évek közepe, már meglett férfi voltam. Még mindig Tatabányán dolgoztam, bár ezen a télen csak egyszer és a saját utcámban tréfált meg a tél. Óriási mennyiség szakadt le egy nap alatt. Mivel egy keskeny zsákutcában lakom, ide hókotró még tévedésből sem jár be. Ezen a télen sem jött. Már megszoktam, de most annyi hó esett, hogy a kocsim még hótoló üzemmódban sem jutott volna ki a főútig, ahol már elment a hókotró. Szerencsére az utcánkból nem csak én egyedül akartam kikocsikázni. Némi töprengés után az utcai kupaktanács úgy döntött: nincs mese, ki kell ásni magunkat a csapdából. Úgy nyolc-tíz ember hólapátot fogott és nagyjából két óra alatt kiástuk magunkat a járható útig.

Az igaz, hogy az utóbbi húsz évben ilyen telekre nem emlékszem, ezért megértem a fiatalabbakat, hogy meglepődnek, ha télen hó esik. De ezt a pánikkeltést, riogatást változatlanul nem értem. Ha valaki fél, mert tapasztalatlan a téli vezetésben, akkor ne induljon neki! De higgyék el, nem a világ vége, ha esik néhány centi hó. Legyünk kicsit türelmesebbek, ne rohanjunk és főleg legyünk megértőek és segítőkészek másokkal szemben. Ennyi bőven elég ahhoz, hogy mindenki épségben eljusson oda ahova indult!

 

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

 

 

 

1 komment


2014.12.01. 19:24 _Okostojás_

Senkit ne lehessen dolgoztatni vasárnap

vasmunka.jpg

„Az biztos, hogy az én fejemben nincs olyan terv, hogy befolyásoljuk az emberek viselkedését, az emberek el tudják dönteni, mit csináljanak vasárnap" 

Orbán 2014. november eleje

 

Mi azt szeretnénk, hogy Magyarországon vasárnap ne lehessen dolgoztatni senkit. Nekünk van egy tiszta elvi álláspontunk: azt szeretnénk, ha vasárnap nem kellene dolgoznia senkinek, sem a kereskedelemben, sem másutt.

Rogán 2014. december eleje

 

Nos, rendben van. Valóban szüksége van az embereknek a pihenésre, a családoknak az együttlétre. Viszont akkor gondoljuk tovább a dolgot.

 

Először: Tiltsuk be a vasárnapi focimeccseket!

Hisz ezek a mérkőzések rengeteg embert tartanak távol a vasárnap délutáni családi együttléttől. Arról nem is beszélve, hogy hány ember megy haza kissé kapatosan a meccs után, ami konfliktusokat okoz a családon belül (az esetleges erőszakról már ne is beszéljünk, bár az se a fidesz se a csuhás párt szerint nem elítélendő).

 

Másodszor: Tiltsuk be a vasárnapi vendéglátást!

Legalább annyian dolgoznak a kocsmákban, éttermekben, mint a boltokban, nekik is szükségük van a vasárnapi pihenésre.

 

Harmadszor: Tiltsuk be a templomok vasárnapi nyitva tartását!

Rengeteg háziasszonynak okoz gondot, hogy a vasárnapi húsleves és rántott hús készítését meg kell szakítania a mise miatt. Óriási stressz ez a nőknek, melyet ki kell küszöbölni, a vasárnap nekik is legyen egy nyugodt nap. Ha akarnak, majd elmennek hétfőn miére. Arról nem is beszélve, hogy a szegény papokra és ministránsokra is nagyon ráfér a pihenés. Miért lennének ők kirekesztve a pihenésből?

 

Negyedszer: Tiltsuk be a mentők, tűzoltók vasárnapi munkavégzését!

Emberek ezrei töltik kemény munkával a vasárnapjaikat, kizárva ezzel a családi körből és a megérdemelt pihenésből. (Na, jó itt megengednék egy kis ütemezést. Mivel a Kedves Vezető is elismerte, nem lehet egyszerre mindenhol teljesen megtiltani a vasárnapi munkát, ezért azt javaslom, hogy kezdetben a mentők és a tűzoltók egy lista alapján nem vonuljanak ki beteghez, balesethez, tűzhöz. Ezen a listán azok szerepelnének, akik elfogadják a törvénytervezetet.

És még folytathatnám...

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

Szólj hozzá!


2014.11.13. 20:26 _Okostojás_

Sávok, arányok és igazság

adomerleg.jpg

Egy találós kérdéssel kezdeném: Ha innen nézem fehér, ha onnan fekete. Mi az?

Mielőtt bárki földhöz vágná a sapkáját idegességében, hogy ilyen nincs is, elárulom, hogy van. Méghozzá a magyar adórendszer.

Hogy honnan veszek ilyen sületlenségeket? Természetesen onnan, hogy itt élek ebben az országban.

De nézzük a tényeket:

SZJA

Fehér: egy sáv, arányos és igazságos

Fekete: több sáv, aránytalan és igazságtalan

Nekünk egy olyan adórendszert kell létrehoznunk, amit Magyarországon arányos, egykulcsos adórendszernek neveznek, ami arra a nagyon egyszerű filozófiára épít, hogy aki tízszer többet dolgozik, az tízszer több adót fizet, de tízszer többet is keres. Ez szerintem minden gazdasági növekedés fundamentuma.

Orbán Viktor beszéde a Magyar Biztosítók Szövetségének nemzetközi konferenciáján

2011. október 19. Budapest

 

 

Reklámadó

Fehér: több sáv, arányosabb és igazságosabb

Fekete: egy sáv, aránytalan és igazságtalan

"A közteherviselés elve mindenkire vonatozik, ahogy a munkavállalónak személyi jövedelemadót, úgy a jövőben a reklámpiac szereplőinek reklámadót kell fizetniük”

Fidesz országgyűlési képviselőcsoportjának közleménye.

(Az adóalap a reklámból befolyt nettó árbevétele, a kulcs pedig sávosan változik. A félmilliárd forintot meg nem haladó része után nem kell a cégeknek reklámadót fizetniük. 5 milliárd forintig 1 százalékot, az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó, de 10 milliárd forintot meg nem haladó része után 10 százalékot, 10 milliárd forintot meghaladó, de 15 milliárd forint alatt 20 százalékot, 15 és 20 milliárd között 30 százalékot, míg 20 milliárd forintot meghaladó rész után 40 százalékot kell adózniuk a médiavállalatoknak.)

 

Dohányadó

Fehér: több sáv, arányosabb és igazságosabb

Fekete: egy sáv, aránytalan és igazságtalan

Az új adó egyik célja, hogy "érvényt szerezzen az igazságos(abb) közteherviselés alapvető célkitűzésének"

Szatmáry Kristóf törvényjavaslata

 

(Az adó alapja a 2014. adóévben elért nettó árbevétel lenne. Az adó mértéke pedig ettől függően sávosan alakulna:

 •          0-30 milliárd forint között: 0,2 százalék, de legalább 30 millió forint
 •          30-60 milliárd közé eső részre: 2,5 százalék,
 •          az adóalap 60 milliárdot meghaladó része után pedig 4,5 százalék.)

 

Azt hiszem, hogy a példákból egyértelműen kitűnik, hogy ma kis hazánkban lehet ugyanaz (adó) egyszerre fehér és fekete is. Csupán attól függ, hogy honnan nézzük.

Az egy sávos adó lehet arányos és igazságos abban az esetben, ha az a miniszterek, államtitkárok, NAV elnökök, állami vezetők és más hűbéresek érdekét szolgálja. Viszont ugyanez az egy sávosság azonnal aránytalan és igazságtalan lesz, amennyiben az a Kedves Vezető és bandája szemében fekete bárányoknak kedvezne.

Jól látható, hogy a több sávos adóknál szépen címkézve vannak a sávok. Pl. a reklámadónál 1 %-tól 40 %-ig. Negyvenszeres különbség! A tervezett dohányadónál is több mint húszsoros az eltérés.

A reklámadónál tudjuk, hogy miért alakultak úgy a sávok, ahogy alakultak. Azt hiszem, nem lehet az sem teljesen véletlen, hogy dohányadónál a legkisebb adósáv (0,2%) az egyetlen magyar dohánygyár (melynek a vezetője írta anno a dohánytörvényt, és hogy-hogy nem ő lett a legnagyobb trafikhálózat tulajdonosa) árbevételéhez lett igazítva. A cég árbevétele 2013-ban 23,294 milliárd Ft, az adósáv 0-30 milliárd Ft. Ugye milyen érdekes?

Van egy javaslatom. Fehérítsük ki az adózást! A példákból látható, hogy a több sávos adó az arányos és igazságos (fehér), javaslom az alábbi sávok bevezetését a jövedelemadónál:

 •          0-250 000 Ft  1%
 •          250 000 – 500 000 Ft  20%
 •          500 000 – pofátlanságig  40%

 

 

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

 

 

 

 

 

3 komment


2014.10.30. 18:53 _Okostojás_

Amiről mindenki elfeledkezik

feled.jpg

Beszélhetünk adóról, illetékről vagy bármilyen más sarcról, egy dolog egyértelmű. Mindig, minden költséget a végfelhasználó fizet meg. A végfelhasználók pedig a ZEMBEREK!

Bármilyen vállalkozás, lehet az termelő vagy szolgáltató csak „közvetítő” a piaci folyamatokban. Hisz a vállalkozás alapfeltétele, hogy a teljes bevétele magasabb legyen, mint az összes kiadása. Ebből a szempontból teljesen indifferens, hogy a kiadás anyag, bér, szolgáltatás vagy esetleg adó.

A vállalkozás – mivel ez az életben maradásának feltétele – mindig is arra fog törekedni, hogy a bevétel és kiadás szaldója pozitív legyen. Tehát, ha bármelyik költsége emelkedik, emelni fogja az árakat. Kivéve, ha hatósági árakkal dolgozik, bár időnként azokat is felülvizsgálják és módosítják.

Természetesen törvényben előírhatják, hogy egy különadót nem háríthat át a vevőkre, de ez csak ideiglenesen működik, mivel a törvényhozóknak nincs beleszólásuk a vállalkozások árképzésébe. A különadó kivetését követő napon természetesen nem emelnek árat, de egy-két hónap elteltével bármi másra hivatkozva megtehetik (Pl.: Ft árfolyam, bérköltségek, beszerzési költségek, stb. emelkedése).

A piaci folyamatban egyedül a végfelhasználók, azaz a Zemberek azok, akik nem érvényesíthetnek semmi külső tényezőt. Maximum úgy, hogy nem vásárolnak (főleg ha nincs is miből költekezniük).

Látható, hogy a vállalkozásokat csak abban az értelemben érinti bármely költség (adó, járulék, illeték, különadó) emelkedése, hogy az általuk érvényesített áremelés miatt esetleg csökken a kereslet az árujuk vagy szolgáltatásuk iránt. Természetesen ez sem elhanyagolható érintettség, hisz a forgalmon nagyon sok múlik. Viszont az is igaz, hogy veszteséggel nem üzemelnek sokáig, inkább feladják a tevékenységüket.

A baj akkor van, ha meghatározó termelő(k) vagy szolgáltató(k) hagyja abba  a tevékenységét, hisz olyankor a hiánygazdálkodás törvénye szerint óriásit ugranak az árak, és ezt megint csak a végfelhasználók, azaz a Zemberek fizetik meg.

 

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

27 komment


2014.07.08. 11:28 _Okostojás_

Üröm az örömben

Örömmel olvastam a híreket, hogy megújul Tatán a szabadtéri színpad. Megboldogult ifjú koromban sokszor jártam ott színházi és zenei előadásokon. Többek közt ott láttam először néhány nagy klasszikust: a Képzelt riportot, az Omegát és sok-sok más csemegét.

Néhány napja viszont aggasztó híreket hallottam felőle. Egyre többen morogtak, háborogtak a felújítás miatt. Azt hallottam, hogy egy ocsmány se a tájba nem illő se a funkciójának nem megfelelő szörnyűség épült az Angol parkban.

Nosza, gondoltam, itt az ideje, hogy saját szememmel is meggyőződjek a dologról. Bárcsak ne tettem volna! Sajnos az éveim számával a vérnyomásom is emelkedik és egy ilyen stressz nem tesz jót neki. Mert amit láttam az azonnal 200 fölé repítette a vérnyomásom. Pedig fel is voltam rá készülve, hisz a kritikák miatt mentem ki. Na, de az, ami ott fogadott az minden képzeletet felül(alul) múlt!

Kezdjük az elején:

Már a színpad megközelítése is felbosszantott. Leparkoltam a Pálma mellett és elindultam az ösvényen a Kiskastély felé.

Ez a kép fogadott:

sztsz1.jpg

Jó, tudom, valahogy meg kell védeni az új sétányt a gépkocsiktól, hisz kis hazánkban egy tiltó tábla nem akadály. De biztos, hogy ilyen módon kell? Leborítani egy teherautónyi murvát az út közepére és kész? Ennél már csak az lenne szebb, ha egy széles lövészárkot ásnának a domb helyett.

Mindegy, átlépkedtem a tankcsapdán és masíroztam tovább a szabadtéri felé. Egyszer csak földbe gyökerezett a lábam. Mi ez?! Mi ez az ocsmányság az Angolpark közepén?!

 sztsz2.jpg

 

sztsz8.jpg

 

Erre nem találok szavakat! Legalábbis olyanokat nem, amiket elbírna a nyomdafesték (vagy a net).

Leültem egy székbe megnyugodni. Ez nálam általában hatásos, de most ez sem segített. Amint hátradőltem a székben meg is billentem. Lenéztem és látom, hogy a széksor nincs rögzítve, illetve van, de csak egy elgörbített betonvas fogja az egész széksort.

 sztsz4.jpg 

Remélem még az átadás (vagy a balesetek) előtt tisztességesen rögzítik a széksorokat, hisz a lábakon megvan annak a rendes helye és módja!

Körbejárva a nézőteret rá kellett jönnöm, hogy az egyáltalán nem alkalmas a funkciójára. Az alsó szintet sikerült majdnem vízszintesre gyalulni. A fixen telepített székekből a 3-4. sortól már szinte semmi nem látni a színpadból. Persze ehhez az is hozzájárul, hogy a megemelt színpadot letették a földre.

sztsz5.jpg 

Ebből az állásból kellene az operatőröknek is dolgozni (legalábbis ezt tippelem, hisz a kábelcsatorna ide vezet).

Mindent egybevetve, megint sikerült olyan magyar módra elkölteni egy csomó pénzt úgy, hogy a felújítás után sokkal ocsmányabb legyen a létesítmény, mint előtte volt. Ez nem nézőtér, hanem lelátó. De a parkban a tervek szerint nem focimeccseket rendeznek, hanem kulturális előadásokat! Vagy kis hazánkban a Kedves Vezető köztudott fociimádata miatt már csak lelátókat lehet építeni? Remélem, valakinek elkapják a grabancát emiatt a minősíthetetlen tervezés és kivitelezés miatt! Sajnos abban biztos vagyok, hogy ez már így marad, hisz rengeteg EU-s pénzt öltek bele ezért elbontani már nem lehet, pedig az lenne a megoldás.

 

Íme, a csodálatos eredmény:

sztsz6.jpg 

A felújítás előtt pedig ilyen volt:

sztsz7.jpg 

Nem tudom, hogy van-e a világon olyan ember, akinek a felújított jobban tetszik, mint a régi. Arról nem is beszélve, hogy a régi színpad és nézőtér szépen illeszkedett a környezetébe, az új pedig…

 

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

 

 

 

6 komment


süti beállítások módosítása