Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.02.02. 09:15 _Okostojás_

Amikor én még kis srác voltam

Nem jó megöregedni. Több szempontból sem. Fizikailag gyengül az ember, amit fiatalon minden megerőltetés nélkül megcsinált, öregen vagy már meg sem tudja csinálni, vagy alaposan rá kell készülnie. Mondják, hogy a korral bölcsebb lesz az ember, a tapasztalat és az emlékezet segít megérteni a dolgokat. Ebben van valami, bár én egyre kevésbé érzem ezt. Félretéve azt az apró tényt, hogy néha arra sem emlékszem mit ebédeltem előző nap, a memóriám őriz még ezt-azt. Viszont ezek az emlékek nemhogy segítenének megérteni a mai dolgokat, hanem még értetlenebbé tesznek.

Elmondom mire gondolok. Napok óta mást sem hallok a médiából, mást sem olvasok a neten, mint, hogy a hétvégén ítéletidő lesz. Leesik vagy 20 cm hó, és akár mínusz 15-20 fok is lehet. Emiatt riasztás van, sőt van egy néni (aki tegyük hozzá jelentős összegekért időnként fő-fő tanácsokat osztogat a kormányfőnek, pl, hogy minden vidéki ember paraszt stb.) egyenesen rendkívüli állapot kihirdetését szorgalmazza. Az emlékképeim miatt ezeket egyre értetlenebbül fogadom. Tapasztalat ide, bölcsesség oda, bamba képpel morfondírozok ezeken a híreken, miközben különböző emlékképek bukkannak fel a fejemben.

Emlékszem, hogy kis srác koromban december elején már azt számolgattuk, hogy mikor lesz már a téli iskolaszünet, mert 25-30 centi hó van, de alig tudunk szánkózni vagy síelni, mert korán sötétedik és a szülők este már nem engednek ki bennünket. Arra is emlékszem, hogy nagyon sokszor játszottunk hófocit, ami azt jelentette, hogy a dühöngőben (kerítéssel lezárt salakos pálya) térdig vagy feljebb érő hóban kergettük a labdát. Igaz elég kimerítő volt, mert futni nem nagyon lehetett akkora hóban, de bennünket ez akkor nem érdekelt. Az a kép is előkerült, hogy szinte minden évben az iskola udvarán a tornatanár irányításával letakarítottuk a havat és fellocsoltuk az udvart, ami által az jégpályává változott. Ez a jégpálya rendszeresen hetekig megmaradt a korizók legnagyobb örömére. Még arra is emlékszem, hogy minden évben találtunk egy-egy balekot, akit rá tudtunk venni arra, hogy nyalja meg a ház bejárati ajtajának kilincsét. Aztán nagy röhögésekkel figyeltük, hogy a balek miként szenved a kilincshez ragadt nyelvével. Ugyanis -10 fok alatt azonnal hozzáfagy a nedves nyelv a kilincshez.

Van emlékem kicsit későbbről is. A katonaság után (még igen fiatalon) vettem egy S100-as Skodát. Azzal jártam be a szomszédos városba dolgozni. Nem egyszer fordult elő, hogy (már akkor sem volt divat a mellékutak kotrása) az autó hasa végig súrolta az úton lévő havat, de mégis közlekedtünk. Ha egy-egy helyen magasabbra összefújta a szél a havat és felakadt rajta a Skoda (ami nála könnyen ment, hisz alacsony volt, farmotoros és ezáltal az eleje nagyon könnyű) megvártam, míg jön egy másik kocsi, akik visszatoltak a buckáról, majd nagy lendülettel áthajtottam rajta, és minden rendben volt. Arra is emlékszem, hogy a 80-as években (egy megyei építőipari cégnél dolgoztam) több éven át télen kivonult a cég technikája (homlokrakodó, billencs teherautó) a városközpontba. Általában annyi hó esett, hogy a centrumban már nem volt hova tolni a havat, mert ha csak tolták ide-oda, akkor az út ugyan tiszta volt, de járda és parkoló nem maradt, ezért a nagy billenős teherautóink kihordták a havat a város szélére.

Manapság viszont ha leesik 5 centi hó megbénul az ország. Ha -10 fok alá süllyed a hőmérséklet világvégét szajkóz a média, sőt egyesek szükségállapot bevezetését szorgalmazzák. Tessék mondani, az öregségem (tapasztalat, bölcsesség) teszi azt, hogy értetlenül állok a pánik előtt, vagy így megváltozott a világ? Esetleg mégsem bölcsebb lettem a korral, hanem az agyam kezd meglágyulni?

 

6 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr294050141

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

márta)) 2012.02.02. 21:11:11

Nahát, nahát! Ez nagyon jó poszt.
Kedves Okostojás!

Nem tudom valóban megélted e, a régi idők nagy teleit, nagy havazásait, teljes egészében, vagy csak részben. Vagy csak egy részét, hallomásból ismered.
De valóban igy volt. :)
Nagyon jó volt olvasni a posztodat.
Hát! Azt azért meg kell hagyni , valóban elképesztő, a nagy havazás előre történő "beharangozása") Aztán vagy lesz belőle valami, vagy nem?
Igy igaz! Néhány centi hótól meg -bénul az ország. De már úgy tűnik nem csak az ország. :))

Nyugodj meg, nem a Te agyad kezd meglágyulni.
Valami egészen más történik...
:))

márta)) 2012.02.02. 21:14:55

@márta)):
Bocsánat! "megbénul") Hát ! a sorvégén elválasztottam , azért sikerült ilyen furcsára, az a szavacska." :)

Jaj! nekem! meg már a nagy hidegtől, lehet, hogy ujjat kell cserélnem. Vagy billentyűt. nem is tudom.
:))

_Okostojás_ 2012.02.03. 10:26:02

Kedves márta))!

Nem az ujjad kell lecserélni, még csak nem is a billentyűzeted. Tudod ha egy kocsi nem arra megy amerre akarjuk, abban mindig a volán a hibás. Magyarul a kormány. Én kormánycserét javaslok. :-)))

márta)) 2012.02.03. 16:02:08

@_Okostojás_:
Na.Igen! Ez egy nagyon jó javaslat. Szükség lenne az elfogadására, megvalósítására.
:))

Kicsi Kacsa 2012.02.03. 16:36:29

Kedves Okostojás!
Ne aggódj, nem a memóriáddal van baj. Nem tudom, hanyas vagy, én épp elég öreg ahhoz, hogy emlékezzem, gyerekkoromban az úttest és járda között akkora kupacban állt a hó, hogy azon bukdácsolva mentem haza a suliból. Meg a sulink oldalában a lejtős utcán kicsúszkáltunk egy komoly csúszdapályát. Meg a suliudvar felöntése korcsolyapályának, még kurblis korival csúszkálni. Sas-hegy oldalában az üres telkeken szánkózni, amíg szét nem tört egy kerítésnek ütközve... hja, a régi szép idők.
De ne menjünk ennyire messze az időben, hiszen minden tél nagy kérdése, vajon befagy-e a Balaton, Velencei tó?

menőmano 2012.02.04. 22:30:47

Kedves Okostojás!

Nagyon jó a poszt. Nekem totálisan a régi időket juttatja eszembe.:)
Csak az a probléma, hogy most ez a havazás totálisan kikészit már. Ja és persze a nagy hideg. :)
Te jutottál eszembe ma) Totálisan, majdnem odafagyott a kezem a kilincshez, no . persze meg a seprűhöz, melyből kettő már eltört a hóseprés közepette.
Szóval totálisan nagyon rossz a helyzet.
:))))))
süti beállítások módosítása