Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.01.26. 18:34 _Okostojás_

Matolcsy Györgyöt megsütötte a nap

 Csalóka ez a napsütés így télvíz idején. Az ember ücsörög a parlamentben, dolgozik az unortodox gazdaságpolitikán, aztán meggondolatlanul kimegy egy kicsit a szabad levegőre szalmakalap vagy napernyő nélkül, és már meg is történik a baj. Ez történhetett Mr. Kuszaszemmel is. Gyurink az íróasztala fölé görnyedve, a még meg sem írt unortodox gazdaságpolitikai könyvet lapozgatva, napi 28-30 órában robotol a Nemzeti Elhülyülés Kormányában. Nincs ideje semmire, még a világhírű gazdasági szakemberek tanácsai sem jutnak el hozzá, nem hogy holmi időjárás-jelentés. Így aztán nem csoda, hogy megesett a baj. Óvatlanul kimerészkedett az épületből, és megállt a ragyogó napsütésben egy negyedórácskára. Jól érezte magát, élvezte, ahogy a nap melege átjárja a testét. Nem gondolta, hogy ennek súlyos következményei lesznek. A munkatársai sem figyelmeztették. Igaz első ránézésre nem mutatott súlyos tüneteket Gyurink, de aztán megtörtént a baj. Kinyitotta a száját.

Bár az elején még senki sem gyanakodott rosszra, hiszen a már megszokott mantráját ismételgette: Az arányos, egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésének egyértelmű pozitív hatásai vannak a költségvetési bevételekre (500 milliárdos lyuk), a foglalkoztatásra (30 ezerrel több munkanélküli), a gazdaság kifehérítésére (a megemelt minimálbér miatt egyre több munkaadó vagy elküld embereket, vagy beszürkíti a bérfizetést. Azaz csak a minimálbér szerinti összeget fizeti ki hivatalosan a többit zsebből), és talán a népesedési helyzeten is javított. 

Na, az utolsó mondatrésznél jöttem rá, hogy baj lett a napozásból. Megszoktam én már Kuszaszem kijelentéseit. Újabban már nem kell a székem karfájába kapaszkodnom egy-egy beszédét hallgatva. Elengedett kézzel hallgattam tőle azt is, hogy eljön majd az az idő, amikor az ő tanai alapján vezetik a világot (remélem én azt már nem érem meg). De ez a kijelentés most váratlanul jött. Nem szégyen, bevallom, hogy meghökkenésemben a szék mellé ültem.

Bár a mai unortodox világban bármi megtörténhet. Még az is, hogy Mr. Kuszaszemnek igaza van és valóban megugrott a népszaporulat az ő adórendszere miatt. Végül is, nincs abban semmi különleges, hogy mondjuk egy minisztériumi főosztályvezető a munka végeztével hazaballag és rászól a feleségére: No, anyjuk, irány az ágy, alkossunk néhány gyereket, hisz az arányos, egykulcsos adó miatt annyi pénzünk lesz, hogy simán eltartunk vagy 30 gyereket! Persze van ebben egy kis bökkenő, ha jól emlékszem a biológiai tanulmányaimra az ember jó, ha évenként tud egy gyereket (most nem beszélve az ikrekről) összehozni. Az egykulcsossal meg a társadalom (mondhatnánk NER-esen a zemberek) nagy része rosszabbul járt, magyarul kevesebb jut a gyereknevelésre. Minisztériumi főosztályvezetőből meg elég kevés van (egyelőre). Épp ma láttam az Egyenlítő blogon egy táblázatot, amiben szépen látható, hogy a 125000 Ft bruttó keresetűeknek cca. 10.000 Ft-tal kevesebb a 400.000 Ft bruttó keresetűeknek cca. 20.000 Ft-tal több lett a nettó jövedelme 2010 és 2012 viszonylatában.

Ha jobban belegondolok (néha azt is szoktam) akkor mégis van valami ebben a népszaporulat-növekedésben valami. Halványan feldereng, hogy vannak bizonyos dolgok, amik a mélyszegénységben erőteljesebben jelennek meg, mint egyébként. Emlékeimből két dolog sejlik fel: 1. Az alkoholizmus növekedése. 2. A népszaporulat növekedése. Azt hiszem, ez lehet a magyarázat, és ebben van is logika. A Matolcsyzmus egyre több embert lök a mélyszegénységbe, és ezzel egyenesen arányosan növekszik a népszaporulat.

Arra a következtetésre jutottam, hogy Mr. Kuszaszem most igazat mondott és valóban nőtt a népszaporulat. Bár azt nem mondta meg, hogy az elszegényedés miatt, csak az adórendszerre hivatkozott, de a kettő együtt jár. Bevallom, hogy jobban örültem volna annak, ha a napszúrás beszélt volna Matolcsyból.

12 komment

Címkék: politika közélet fidesz kétharmad matolcsy fülkeforradalom


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr383860526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Sandman (Karakum) (törölt) 2012.01.26. 22:14:40

Az a szörnyű, hogy nekem is ez jutott eszembe.

menőmano 2012.01.26. 22:39:52

Én totálisan úgy gondolom, hogy csak nagyon megsütötte a napocska a Matolcsyt.
Egy komoly, hozzáértő miniszter, politikus ilyen - szinte minden szakmaiságot nélkülöző - kijelentéseket nem is tesz.
Hát totálisan nevetséges.

:)))

menőmano 2012.01.26. 22:45:46

Elnézést! Ha arra gondolok, hogy hol tart? a magyar gazdaság.
A Matolcsy féle újszerű gazdaságpolitika következményeként, akkor meg inkább sírni lenne kedvem.
Mert, hát totális helyzet van ) és nem jó, hanem nagyon rossz.
ennyi.

anonymand 2012.01.26. 23:21:35

Tisztelt Okostojás!

Értékeld át elemzésed és következtetésed.

Mert unortodox szemállású Maximus Balfusnak most az egyszer igaza volt. Bárki, bárhol, bármikor meghallotta őt, az annyit mondott: b@szhatjuk....
És lőn.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: kérem, hogy a részleteket most mellőzd. Tehát például, hogy mennyi ideig tart egy ortodox terhesség. A KSH adatai ez esetben nem mérvadók, valami átkozott posztkommunista hamisítja még mindig a statisztikát.....

balatonikaboca 2012.01.27. 01:16:29

@anonymand:

Várd meg az IMF/EU vesszőfutás végét.
szerény véleményem szerint lesz még "cifra" meglepetésben része a Bovliviki-pinókiónak, és Kuszaszem mohikánnak.(remélem az utolsó)

Csók mindenkinek:b.kaboca

kirsten 2012.01.27. 07:21:01

Szerencsétlen Kuszaszem, ha azonban belegondolok a mi kárunkra barmolják össze az egész országot.

ingerküszöb 2012.01.27. 09:14:40

Én csak azt viselem nehezen, hogy még szakemberek sem adnak eléggé hangsúlyt / talán erősen érdekelt körbe tartoznak...??/ hogy az SZJA bevezetésekori bruttósítás gyakorlatilag felturbózta a bruttó fizetéseket, és ehhez igazítottan alakul már több mint 22 éve a magyar bérezés. Akinek emiatt lehetett "irreálisan magas" a bére, annak a mostani egykulcsos adó felér egy isteni ajándékkal egy olyan országban, ahol az emberek jelentős része kezd erősen elszegényedni. És az is ferdítés szerintem, ami a gazdasági élénkítést illeti: a vállalkozásnak továbbra is a bruttó bér után kell fizetnie a járulékait, a dolgozótól levont adó a kevesebb, ami nem érinti egy cég eredményességét. A bruttó bérek arányainak negatív változása pedig a munkaerő piacon nem várható amiatt , hogy a nettó bér összege megfelel egy évekkel korábbinak. Ez állami érdek sem lehet, hiszen ez meg a járulékok csökkenését vonná maga után....

büse 2012.01.27. 09:43:57

Szíjártó-Matolcsi úr olyan mint az elemel működő játékbaba ami már lemerült. Kérem a lecserélésüket.Kösz.

hegyilány 2012.01.27. 23:33:21

a népszaporulat-növekedésben" Ez a szöveg, s hozzá a többi hasonló "körités") enyhén szólva) ízléstelen,- elfogadhatatlan egy politikustól.? hm.
De azt is írhatom, hogy több mint felháboritó.

hegyilány 2012.01.27. 23:48:34

játékbaba" Atyám!!!! Azt hiszem "sokakra" melegen sütött a nap.
:((

Tóth György 2012.01.29. 19:49:32

Szegény Matolcsy elvtársúr, valóban nem tudja miket beszél össze vissza.
Még mindig abban a hitben él, hogy az ország nagy többsége tényleg olyan hüle, mint akiknek a jóvoltából bejutott a parlamentbe. Abban a hitben él, hogy ebben az országban, senki nem tud számolni, gondolkodni, és be van mindenki sz.... va, és nem mer véleményt nyilvánítani. Megjegyzem, a napokban felhívták a figyelmemet, ne nagyon politizáljak, mer elvisz az ÁVH.
Nagyon rossz előérzetem van. Öreg korom miatt, elképesztően megérzem a változások szelét.
Sokan gondolják úgy, hogy 47 ezer forintból nem lehet olyan jól megélni, mit azt Matolcsy elvtársúr állítja. Nos ezek az emberek kezdik a szelet kavarni.
A fidesz kiengedte a szelet a palackból. De, azt jó lesz ha tudják, ahol szél kezd fújni, ott a parázs könnyen lángra kap.
süti beállítások módosítása