Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2012.01.05. 19:33 _Okostojás_

Jobb 4% helyett 11%-os kamatra hitelt felvenni

Nem bolondultam meg. Persze ha én venném fel a hitelt a 4%-ost venném fel, de egészen más a dolog, ha a kormánynak van szüksége hitelre. Ott (dacára az eladósodásunknak) nem a kamat mértéke számít, hanem a feltételei. Bár az sem mellékes, hogy egyesek szerint a 11%-os kamatot nem lehet kigazdálkodni, de ez majd később lesz esedékes, most a lényeg, hogy legyen, valahonnan pénz legalább 2014-ig. Aztán majd meglátjuk. Ha bukik a kormány úgyis mindegy. Ha valami Isteni csoda folytán (vagy ha pártunk és kormányunk úgy dönt, hogy fölösleges választásokat tartani, hisz a fülkeforradalmi kétharmad az idők végezetéig felhatalmazást adott nekik) mégis marad, ez a kormány még mindig kilehet találni valamit. Lehet elmútnyocévezni, (ja, bocs azt már majd nem lehet) lehet, Gyurcsányozni, vagy esetleg Könyves Kálmánra vagy II.(Vak) Bélára is foghatjuk az államcsődöt.

De térjünk vissza a kamatokra, illetve arra, hogy miért kell nekünk inkább a 11%. Az IMF hitel kamatának elég komplikált a kiszámítása, abba itt most nem mennék bele, de a mértéke úgy 4% körül mozogna. A piaci hitel ma elérte a 11%-ot, és még felfelé tendál. De mi mégis inkább a piaci hitelt választjuk, még akkor is, ha esetleg 15%-ra is felugrik a kamat. Miért? Mert a piac nem szól bele a hitel felhasználásába, nem akarja ellenőrizni mit, miért csinálunk vele. Az IMF meg félévente ellenőrizgetne, bele akarna kukkantani ebbe-abba. Persze hivatalosan az ország szuverenitására hivatkozunk, de az igazi ok az az, hogy elszámoltatnák a hitel felhasználását.

Járjuk körbe a dolgot. Vegyük példának Romániát. Nézzük meg, hogy ott milyen feltételek vannak, és ennek fényében nálunk mi várható, illetve miért berzenkedünk az IMF felügyelet ellen.

Romániában a fő makrogazdasági célszámokon kívül a problémás területeket külön monitorozza az IMF és az unió.  (Na, itt kezdődnének a bibik. Az IMF delegáció biztosan szóvá tenné Mr. Kuszaszemnek, hogy a költségvetés nem totó. Azt nem lehet hetente új tippekkel megjátszani. Ráadásul nem kollektív szelvénnyel, háromesélyes tippekkel. Hogy aszongya: DGP növekedés 1. 4,7% növekedés X. stagnálás 2. 2% recesszió)

Tételesen megjelölték, hogy a központi kormányzatnak és a helyi önkormányzatoknak hogy kell csökkenteniük 90 napon túli fizetési hátralékaikat. (Ez is neuralgikus pont lenne nálunk. Mivel itt az a tendencia, hogy 60-90 napos fizetési határidővel engedik a kormányzati és önkormányzati munkákat kiszámlázni, de ezen felül is csúsznak legtöbbször ugyanennyit. Az a vállalkozó, aki kormányzati vagy önkormányzati munkát végez jó, ha fél év alatt hozzájut a pénzéhez. Meg aztán az is kiderülne, hogy annak a fránya körbetartozási láncnak az elindítója maga az állam.)

Különösen részletesen fogalmazott Brüsszel az állami vállalatok gazdálkodásával kapcsolatos feltételekről. Tavaly tavasszal kiderült ugyanis, hogy csak fenntartásokkal tudja elfogadni a román költségvetést az unió statisztikai hivatala az állami vállalatok elszámolásának bizonytalansága miatt. Az ügyben stratégiai és technikai segítséget is nyújt az unió Romániának, rendszerfejlesztést az egyszerűbb és átláthatóbb költségvetési elszámolás miatt, ugyanakkor az egyes vállalatok működésébe a menedzsment jelölésén, privatizációs és merger terveken keresztül a működési költségvetés, beszállítói tartozásokon át széles területen beleszólt. (Na, ezen a ponton már a Kedves Vezető is összeráncolná a homlokát. Ha az IMF mindenbe belekotyogna, hogy lehetne a NER leghűségesebb katonáinak, a Hőn Szeretett Vezető legjobb talpnyalóinak zsíros állásokat osztogatni? Hogyan vitéz(y)kedhetne a kedvenc unokatestvér egy óriásvállalat élén?)

A beruházások hatékonyságának növelése érdekében munkacsoportot hozattak létre, ami a következő 3-5 évben vizsgálja a fő projekteket és jelent róluk, elkerülendő a csúszásokat. A pénzügyminisztériumnak pedig jelentenie kell, ha ez mégis előfordulna, akár időbeli, akár költség értelemben. (Hopp! Itt lenne a legnagyobb sivalkodás a szuverenitásunkért! Mi az, hogy ellenőrzik a beruházásokat!? Csak nem akarják megnézni a közbeszerzési pályázatokat is? Mi közük ahhoz, hogy a legdrágább nyer? Mi közük ahhoz, hogy csak egy induló van, de az meg olyan drágán vállalja, hogy a tervezői költségvetést - ami már eleve elég vastagon van számolva – megduplázza. Mi közük van ahhoz, hogy mindenféle pótmunkákkal megfejelik az eredeti munkadíjakat? Mi közük van ahhoz, hogy a nyertes kinek mennyit oszt vissza? Még a végén kiürülne a pártkassza, no meg jó néhány zseb!)

Bevallom őszintén, hogy engem se Szájjárató Péter, se Kiflicsücsök Gabriella hagymázas szövege nem győz meg. Nekik már akkor sem hiszek, amikor kérdeznek. Bár jókat derülök rajtuk, hogy milyen komoly és hozzáértő arccal próbálják előadni a nagy semmit vagy épp a legnagyobb füllentéseket.

Kuszaszem meg már nem is próbál meggyőzni, már számokat sem mer mondani, hisz ő is tudja, hogy amit ma kimond, holnapra úgyis megváltozik. Azt hiszem, ő valóban bekerül majd a közgazdaságtan nagy történelemkönyvébe, mint a számok nélküli, szöveges költségvetés feltalálója, és felkent papja.

Végezetül annyit, hogy megértem én a 11%-os kamat választását, csak elfogadni nem tudom! Mert ezt a kamatkülönbözetet és a vele járó egyéb költségeket (forint árfolyamkülönbség, még nagyobb adósságtörlesztés, üzemagyag áremelkedés, életszínvonal-romlás, stb.) én is fogom fizetni míg élek.

9 komment

Címkék: politika közélet gazdaság imf


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr593522657

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

anonymand 2012.01.06. 05:44:38

Tisztelt Okostojás!

"Lehet elmútnyocévezni, (ja, bocs azt már majd nem lehet)"... - lehet; helyesen. Persze én a zemútnyócévezést nem unortodox módon tenném, s teszem, hanem helyesen. Sajnos lehet, hogy még meg sem született az a politológus, aki hajlandó lenne azt a zemútnyócévet tisztességesen értékelni: mit tett a hatalom, és mit az ellenzék, mely (esetleg elmaradt) intézkedések voltak hasznosak és melyek okozták a legnagyobb károkat. Objektíven, szakmai alapon, hogy tanulságul szolgálhasson. Igenis, elkelne egy emútnyócévezés.

"Az IMF meg félévente ellenőrizgetne, bele akarna kukkantani ebbe-abba." - rövid mondat, két hibával. Egyrészt nem félévente, hanem negyedévente, másrészt pedig, nem ebbe-abba, hanem mindenbe. Valószínűleg még azt is megnéznék, hogy a kormány boszorkánykonyhájába kivel faragtatják a fakanalat.

"Bevallom őszintén, hogy engem se Szájjárató Péter, se Kiflicsücsök Gabriella hagymázas szövege nem győz meg." - ne ámítsd Magas! Nem is hozzád szólnak. S már megint kimaradt egy név.
" Bár jókat derülök rajtuk,"... - szerencsés alkat vagy. Én nem tudok derülni, bár igen nagyon szeretem a morbid humort. Én a vérnyomáscsökkentőmet duplázom (alapáron havi 2100 Ft.), és addig éreztem magam biztonságban, míg Lószerszámkészítő hallgatott.
Sajnos a triumvirátus (Gíró-Görény a harmadik) folyamatos üzemben van.

Tisztelettel:
anonymand

_Okostojás_ 2012.01.06. 06:33:24

Tisztelt anonymand!

Soha nem tartottam magam tévedhetetlennek. Szerencsére a hibáim és a pongyola fogalmazásomat mindig kijavítod. Mi is lenne velem nélküled? :-)) Egyébként a tragikomédia tipikusan az a műfaj amit a kormány ír és a szóvivőkéim adnak elő. Megtanulta már e nép a sírva vigadást és vigadva sírást is.

jenőke 2012.01.06. 11:54:04

@_Okostojás_: "Soha nem tartottam magam tévedhetetlennek."
Én sem - magamat.

De nem erről van most szó.
Kérdem: mit szólsz a Kiflicsüccs újabb közleményéhez? A rabló feljelentette a piti tolvajokat ....(Manyup)
Mik vannak!

Az ügyészek is a válság hatására jól megjutalmazták magukat. Ez is a mi adónkból ment.

_Okostojás_ 2012.01.06. 14:15:11

@jenőke:

Régi mondás: Legjobb védekezés a támadás. Na, és persze az sem mellékes, hogy ezzel el is lehet terelni a figyelmet más dolgokról.

anonymand 2012.01.06. 15:46:23

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

A Tiedet!

Tisztelettel:
anonymand

_Okostojás_ 2012.01.06. 17:24:35

Tisztelt anonymand!

Most értetlenül állok, mint Kiflicsücsök Gabika, az államháztartási hiányszámítás előtt. Mire tetszett utalni, csak nem a moszkvai nagynénikémre? :-))

Tisztelettel:
Okostojás

anonymand 2012.01.06. 20:25:40

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Akkor pontosítok:
"Na, és persze az sem mellékes, hogy ezzel el is lehet terelni a figyelmet más dolgokról."
A Tiedet!
Még jobban pontosítok:
..."az sem mellékes, hogy ezzel el is lehet terelni a figyelmet más dolgokról."
A Tiedet!
Nehogy félreérthető legyek, inkább szűkítem:
..."ezzel el is lehet terelni a figyelmet más dolgokról."
A Tiedet!
Ha esetleg nem lennék elég világos:
..."el is lehet terelni a figyelmet"....
A Tiedet!

Tisztelettel:
anonymand

Ps: megesküszöm: ne lássad a tengert, ha bántani akarnálak valaha is.....

_Okostojás_ 2012.01.06. 20:45:12

Tisztelt anonymand!

Már majdnem mindent értek, csak valaki elterelte a figyelmemet a tengerről:-)))

anonymand 2012.01.06. 20:53:09

@_Okostojás_:

Tisztelt Okostojás!

Örülök, hogy örülsz.
Én is örülök.
Remélem, hogy örülsz, hogy én is örülök.

Tisztelettel:
anonymand

Ps.: mi aztán ki tudunk vesézni egy problémát....
süti beállítások módosítása