Naptár

március 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2011.04.21. 07:17 _Okostojás_

Felejtsük el a nadrágszíjat

  Nadrágunk még van, igaz a zsebe lukas, a csupasz fenekünk kilóg belőle, de még van és ez a lényeg. Viszont a nadrágszíjra nem lesz szükségünk, és egyébként sem lehet szíjnak nevezni azt, ami még van, hisz elég egy csat meg egy két centis darab valami, amin elfér egy luk, amibe a csatot bekapcsoljuk. A többi teljesen felesleges, amire lenne felhasználási javaslatom, de mivel nem szeretném, hogy a Terrorelhárítási Központ munkatársai valamelyik hajnalban hívás nélkül meglátogassanak, inkább nem írom le.

 

 

 

  A Nemzeti Lenyúlás Kormánya továbbra is azon van, hogy a legszegényebbeken hajtsa be a Matolcsy féle félresikerült költségvetés hiányát. Idén ez a réteg járt rosszul az egykulcsos, 16 százalékos szja-val, pedig azt ígérték, hogy az egykulcsos adóval mindenki jól jár, ezért úgy döntöttek, hogy a közszférában a költségvetés terhére fizetik ki a dolgozóknak a hiányzó bért, hogy legalább annyit kapjanak, mint tavaly (na, de hol az infláció?). A versenypiacon pedig megpróbálják rávenni a cégeket, hogy ők állják a számlát. Bérkommandót hoztak létre, melynek keddi jelentése szerint csak minden második vállalkozás egészítette ki a béreket. Magyarul sokan jártak rosszul a mindenkijóljár adóval.

  Jövőre újabb reálbércsökkenés várható. Megszüntetik ugyan az úgynevezett szuperbruttót (ennek lényege, hogy nem a bruttó fizetés után, hanem egy magasabb adóalap alapján adózunk, ugyanis a bruttó bérhez hozzá kell adni a munkáltató által utalandó tb-járulékokat is - ez 27 százalék -, vagyis 1,27-tel kell szorozni a bruttó bért. Jövőre úgynevezett félszuperbruttót vezetnek be, ami azt jelenti, hogy a 27 százaléknak csak a felét kell hozzáadni a bruttó bérhez, így kapjuk az adóalapot. Vagyis 1,13-mal kell szorozni). Felháborító azonban az, hogy az adóalap csökkentésének köszönhetően jövőre ugyan 90 milliárd forinttal több marad az adózóknál, de az adójóváírás csökkentésének következtében 180 milliárdot takarít meg a költségvetés. Ebből pedig egyértelműen látszik, hogy 90 milliárd forintos megszorítást szenvednek el az adózók. Ami elszomorító, hogy megint épp az a réteg jár rosszul, amelyik a legkevesebbet keres. 

  Azért látszik, hogy tanul a hibáiból a Nemzeti Együttműködsz Vagy Kinyírlak Kormány és nem bízza a Bérkommandóra a következő Mindenkijóljár adóváltoztatást. Ezúttal jó előre próbálnak gondoskodni arról, hogy az alacsony keresetűek bérkiegészítését biztosítsák. Az Országos Érdekegyeztető Tanácsot használnák fel arra, hogy garantálják, a cégek fizessék meg dolgozóiknak a hiányzó bért. Ennek kötelező betartását, törvény írná elő, és azok a cégek, amelyek nem hajlandók a szükséges béremelésre, nem kaphatnának semmiféle állami támogatást, pályázaton nem vehetnének részt. Az erről szóló jogszabályokat júniusban fogadja el a parlament. Mifelénk erre mondják, hogy ügyes!

  De fel a fejjel zembertársaim! Látszik az alagút vége! Még egy-két remekbeszabott törvény, és itt lesz a Kánaán! Meglássátok, beváltják azt az ígéretet is, hogy kolbászból lesz a kerítés (sőt, még a nadrágszíjunk is). Mire alapozom ezt az optimista kijelentésem?

  Hát erre: a  személyi jövedelemadó 1 százalékát is fel lehet majd ajánlani az államadóság csökkentésére. Erről a nemzetgazdasági miniszter terjeszt be törvényjavaslatot. A tervek szerint, adókedvezményt kaphatnak azok, akik az “Összefogás az államadósság ellen” elnevezésű alapba fizetnek. A Nemzeti Együttlenyúlás Kormánya arra kérte fel a nemzetgazdasági minisztert, hogy olyan törvénymódosításokra tegyen javaslatot, amelyek lehetővé teszik: a befizető magánszemélyek és vállalatok a személyi jövedelemadójukból, illetve a társasági adó alapjukból írhassák le majd a befizetett összeg egy bizonyos hányadát.

  No, ha ez nem húzza ki az ország szekerét a kátyúból, akkor semmi…

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika közélet


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr602844130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása