Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Utolsó kommentek

  • barmokországa: nm (2019.01.01. 14:40) Orbánista lettem
  • nagy1a: Drága jó anyád nem tévedt fiam! Te tényleg hülye vagy!! (2018.10.17. 13:37) Hülye vagy fiam, csak nem forogsz
  • barmokországa: A moderálási alapelvek megszegése miatt 9999-12-31 23:59:00 -ig meg lett vonva a hozzászólási joga... (2015.08.06. 14:51) A barmok országa
  • F.M.J.: Tetszett az írás, és mélyen igaz. Nekem is vannak képeim azokról a „régi” időkről. Most talán csak... (2014.12.27. 22:02) A hó evolúciója
  • F.M.J.: @annamanna: Szép hosszan kifejtetted az álláspontodat, nekem mostanság nincs ennyi időm, csupán rö... (2014.12.04. 02:52) Amiről mindenki elfeledkezik
  • Utolsó 20

2013.10.22. 18:35 _Okostojás_

A dübörgő kormánypárti kampány elérte Tatát

fidberl.jpg

A helyi napilapban olvastam ma:

„Michl József polgármester és Németh Tamás, a Vértes Volán Zrt. vezérigazgatója együtt jelentette be: november elsejétől 20 százalékkal, 1370 forintra csökken a helyi nyugdíjas autóbusz-bérletek ára. A kieső bevételt az önkormányzat veszteségtérítésként fizeti meg a szolgáltatónak. A csökkentéssel a rendszeresen buszozó idősek anyagi terheit mérséklik, és körükben a közösségi közlekedést népszerűsítik. A bérleteken az ár csökkenésére narancssárga (kiemelés tőlem) alapra nyomtatott felirattal hívják fel a figyelmet.”

Tudom, hogy főleg a mostani gazdasági helyzetben, minden forint megtakarítás jól jön a nyugdíjasoknak. Azt csak halkan jegyzem meg, hogy mindenki másnak is jól jönne, de ez már egy más tészta. Viszont, nem értem a kedves polgármester urat. Miért nem kapta el a vezérigazgató nyakát és szorongatta addig, amíg az önként és dalolva a társaság költségére nem engedett 20 százalékot a bérletek árából. Hisz pártja és kormánya így dolgozik. Lásd rezsicsökkentés. Ha minden közműszolgáltató kibír 20 százaléknyi engedményt, a volán miért ne bírna ki? Miért kell azt refinanszírozni a polgárok pénzéből?

Mellesleg figyelmébe ajánlom a kedves polgármester úrnak, hogy a megyében Tatához hasonló területű és népességű városban, Komáromban, engedmény nélkül 1000 Ft a nyugdíjas havibérlet. Miért nem mert nagyot álmodni (ez ugye pártelőírás, mármint a nagyot álmodás) és faragta le még azt a 370 forintot is?

Nem tudom, hogy a Tisztelt polgármester úr pártutasítást hajtott-e végre vagy önálló akciója volt. Ha pártutasításra tette, akkor megértem ezt a narancssárga mezőt, hisz a közműszolgáltatóknak is kötelezően előírta Pártunk és Kormányunk, hogyan is nézzen ki a számlakép. Amennyiben tartalmilag meg is felelt az előírásoknak, de nem szerepelt benne a narancssárga mező, akkor milliós bírságokat szabtak ki. Viszont, ha egyéni akciója volt, miért nem volt egy kicsit kreatívabb? Mondjuk, a bérlet jobb felső sarkába egy Fidesz, a bal alsóba meg egy KDNP logót nyomtathatott volna. Esetleg a szelvényen vízjelként egy Michl portrét? A 2010-es választások után évekig kint volt egy óriás posztere a városban, mindenki megszokta már a képét. (Na, jó, a kisgyerekes anyák mindig eltakarták a gyerekük szemét, amíg átjutottak azon a területen, de a gyerekek fejlődése érdekében ez elnézhető volt nekik.)

Tisztában vagyok vele, hogy ez a kiegészítés nem egy eget rengető összeg. Tata lakosságából úgy cca. 2000 fő az, aki nyugdíjas, de 65 év alatti (fölötte nem kell bérlet, ingyen utazhat). Ha az 50 százalékuk vált bérletet, az ezer fő, szorozva 345 forinttal, az 345.000 Ft/hó, azaz 4.140.000 Ft éves szinten. Ez az összeg nem rengeti meg a város költségvetését, még ha lenne is bőven máshol is helye ennek a pénznek. A rezsicsökkentéstől jobban félek. Bár én sem vagyok a magam ellensége, nem reklamálok, hogy többet akarok fizetni. Viszont munka,- és ismeretségi körömnél fogva van rálátásom a hatásaira. Hallom és látom, hogy közvetlenül hány munkahely szűnt meg a rezsicsökkentés miatt, és azt is tudom, hogy ennél jóval több szűnt meg közvetett módon (beszállítók, alvállalkozók). Az is biztos, hogy a rezsicsökkentés második hulláma is sok munkahely megszüntetésével fog járni. Azt is tapasztalom, hogy a szolgáltató cégek teljesen visszafogták a beruházásaikat. Van olyan megyei nagy szolgáltató, aki már az idén sem költött beruházásra, de jövőre sem kalkulál egyetlen fillérrel sem. Nos, ettől félek. Mert bár most pozitívnak tűnik a lakosság szempontjából az árcsökkenés (kivéve az elbocsájtott dolgozóknak), de hosszabb távon katasztrofális lehet a hatása. Majd pislogunk nagyokat, ha hazatérve felnyomjuk a kapcsolót és nem lőn világosság! Vagy megtekerjük a csapot és nem fakad belőle víz. Persze addigra ez a garnitúra már nem lesz a helyén, mert amint süllyedni látják a hajót, menekülőre fogják majd.

Értem én, hogy közeleg a választás és valamivel inspirálni kell a Tisztelt választópolgárokat az ikszelésük irányára. Viszont nem vagyok benne biztos, hogy azt a lakosság terhére kell megtenni. Tőlem akár az eget is narancssárgára festhetik, én akkor sem fogok rájuk szavazni.

Bár, lehet, hogy ha Kecskeméten egy narancssárga kitűzővel beengednek a Mercedes gyárba és választhatok egy új autót, amit ingyen hazavihetek gondolkodóba esek. :-)

 

Hajrá Magyarország! Hajrá magyarok!

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://okos-tojas.blog.hu/api/trackback/id/tr65592771

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása